Sote-pyristely kaataa hallitusta jo sisältä päin. Vihreät vaativat jo hallitukselta U-käännöstä koko hankkeen toimeenpanossa.

– Hallituksen sote-esityksellä ei ontuvaa terveydenhuoltoa korjata, sanovat vihreiden Touko Aalto ja Outi Alanko-Kahiluoto Helsingin Sanomissa.
Aalto on vihreiden varapuheenjohtaja ja Alanko-Kahiluoto helsinkiläinen kansanedustaja.
– Koska sote- ja kuntauudistus eivät ole sujuneet kuten hallitusohjelmaa kirjoittaessa ajateltiin, tulisi tehdä u-käännös hallitustiellä, kaksikko toteaa.

Oppositio apuun

Hallituspuolueille epätyypillisesti vihreät kuuluttavat oppositiota apuun kiistanalaisten kysymysten ratkomiseksi. Sote- ja kuntauudistus tulisi saattaa loppuun hallituksen ja opposition yhteistyönä, kuten oppositiopuolueet ovat jo turhaan vaatineet.
– On selvä asia, että sote-uudistus on täysin jumissa, Aalto sanoi HS:lle tiistaina.
Alanko-Kahiluodon mukaan uudistus menee huonoon suuntaan ihmisten terveyden kustannuksella.
– Pahimmassa tapauksessa tämä voi viedä terveydenhuoltojärjestelmää jopa taaksepäin eli pahentaa eriarvoisuutta ja kasvattaa kuluja, Alanko-Kahiluoto moittii.
Aiemmin Osmo Soininvaara sai ankarat moitteet kokoomukselta sote-linjausten moittimisesta. Hallitus kutsuttiin koolle yhteisten pelisääntöjen teroittamiseksi, mikä tarkoitti käytännössä vihreiden tukistamista kurittomuuden takia.
Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö toteaa, että puolue jakaa Aallon ja Alanko-Kahiluodon huolen uudistusten suunnasta. Niinistön mukaan he kiinnittävät huolta asioihin, joita vihreät ovat ennenkin pitäneet esillä.
– Erikoissairaanhoito ei saa sirpaloitua, ja perusterveydenhuoltoa on vahvistettava lähettämällä sen järjestämisvastuuta erikoissairaanhoitoon. Nämä asiat on uudistuksen toteuttamisessa ratkaistava. Tämä on sovittujen linjausten pohjalta hyvällä yhteistyöllä edelleen mahdollista, Niinistö sanoo Helsingin Sanomissa.

Veli-Pekka Leskelä