Britannian kuninkaallinen rahapaja suunnitteli julkaisevansa juhlakolikon Enid Blytonin muistoksi. Kolikko oli tarkoitus julkaista marraskuussa 2018, kun suositun lastenkirjailijan kuolemasta tuli kuluneeksi 50 vuotta. Suunnitelmasta kuitenkin luovuttiin, koska juhlarahakomitean jäsenet pelkäsivät rasismikohua.

Enid Blyton oli erittäin tuottelias lastenkirjailija, joka julkaisi uransa aikana kaikkiaan 762 kirjaa. Hänen teoksiaan on myyty yli 600 miljoonaa kappaletta ja niitä on käännetty 90 kielelle. Suomalaiset tuntevat Blytonin parhaiten hänen Viisikko-sarjastaan, jossa kaksi tyttöä, kaksi poikaa ja heidän koiransa joutuvat huimiin seikkailuihin. Mukana on aina herkulliset eväät ja paljon inkivääriolutta.

Brittilehdistö on nyt hankkinut käsiinsä julkisuuslain mukaisen kopion juhlarahakomitean kokouksesta, jossa Enid Blytonin juhlarahan hylkäämisestä päätettiin, kertoo The Independent -lehti.

“Rasistinen, homofobinen kirjoittaja”

Juhlarahahanke hylättiin siksi, että osa komitean jäsenistä oli sitä mieltä, että Enid Blyton oli “rasistinen, seksistinen, homofobinen eikä kovin arvostettu kirjoittaja”. Komitea pelkäsi, että juhlarahan julkaiseminen aiheuttaisi rasismikohun.

Rasismisyytökset liittyvät Blytonin joissakin kertomuksissa esiintyneisiin mustiin nukkehahmoihin. Seksismisyytökset puolestaan liittyvät hänen lastenkirjojensa perinteisiin arvoihin ja sukupuolirooleihin.

SUOMEN UUTISET