Kansanedustaja Ville Vähämäki kommentoi maanantaina julkisuuteen noussutta huoneistovuokrausasiaa, jossa hän on osallisena Teuvo Hakkaraisen kanssa. Vähämäki kirjoittaa asiasta Facebook-sivullaan.

Vähämäen kirjoitus kokonaisuudessaan alla:

Teuvo on mustamaalattu aiheettomasti.

Koska asumisjärjestelyistäni on ollut julkisuudessa erinäisiä väittämiä, niin lienee syytä oikaista joitakin esille tulleita seikkoja.

Olen nähnyt julkisen vuokrailmoituksen ja mennyt sen perusteella katsomaan kyseistä tilaa. En muista tarkalleen ilmoituksen sanamuotoja, mutta en olisi koskaan mennyt katsomaan tilaa, jonka ilmoituksessa olisi puhuttu vain ”saunasta”. Miksi ihmeessä vuokraisin saunan? Yritän etsiä vanhoista puhelimistani kuvaa kyseisestä ilmoituksesta, otan yleensä näistä vastaisen varalle kuvakaappauksen.

Tila on ollut mielestäni hyvä, ja siinä on oma sisäänkäynti. Hain nimenomaan huoneistoa, jossa on oma sisäänkäynti. Lisäksi huoneisto oli hyväkuntoinen, sisältäen eteisen, olohuoneen, paljon säilytystilaa, pesukoneen sekä puku- ja saunatilat. Tilassa on myös erillinen pieni keittiö, tiskiallas, astianpesukone, mikro ja runsaasti säilytyskaappeja. Tila vaikutti myös hiljattain remontoidulta ja ”uudelta”. Tila oli siis kaikin puolin sopiva kaltaiselleni edustajalle, joka vietti viikosta muutaman yön Helsingissä – silloinkin tehden pitkiä työpäiviä.

Heti näytön yhteydessä, kun olin nähnyt tilan, sanoin, että otan tämän – käytännössä siis mielestäni tein suullisen sopimuksen. En ymmärtänyt, että kysymyksessä oli ”saunalaitos”. Näyttö oli pikainen ja se oli ohi noin 5-10 minuutissa. Erityisesti ihastuin tilan viileyteen, koska nukun parhaiten viileässä. Taksi odotteli tällä aikaa pihassa ja pääsin jatkamaan töitäni.

Tämän jälkeen sain sopimusvedoksen sähköpostiini. Hämmästyin, kun sopimuksessa luki 62 m2 saunalaitos. Tällöin lähetin sopimuksen lähettäneelle henkilölle viestin, jossa totesin, että tämä ei taida mennä läpi eduskunnan hallinto-osastolta, olisi parempi, jos muuttaisi sopimuksen vastaamaan sitä mitä olin ilmoituksessa ymmärtänyt tulleeni katsomaan ja näytössä nähnyt. Esitin itse muotoilua, jonka ymmärsin olevan asunnon pohjaa vastaava – olinhan tullut katsomaan jotain muuta tilaa kuin saunalaitosta. Jälkikäteen ajatellen tässä kohtaa olisi pitänyt nostaa kädet pystyyn ja jatkaa huoneiston etsimistä. Tein kuitenkin sopimuksen, ja se on nähtävästi osoittautunut virheeksi – joskin vaikuttaa siltä, että lainvastaista tämä ei ole ollut, selvittäminen jääköön kuitenkin ammattilaisille.

Tämän jälkeen ilmoitin eduskunnan hallintotoimiston lomakkeella tiedot eduskunnan hallinto-osastolle.
Jossain vaiheessa kuulin Teuvo Hakkaraiselta, että hän haluaisi vaihtaa asuntoa. Minulla oli tällöin haussa samasta taloyhtiöstä toinen huoneisto. Näytin tiloja Hakkaraiselle ja hän oli kiinnostunut. Tässä vaiheessa kysyin vuokranantajan valtuuttamalta henkilöltä, voisiko sopimuksen muuttaa yhteisvastuulliseksi, jossa vuokralaisina ovat sekä minä, että ed. Hakkarainen. Tämä sopi.

Kun sain sopimuspohjan, näytin sitä edustaja Hakkaraiselle. Hän laittoi siihen nimensä alle. Edelleen tämä sopimus toimitettiin eduskunnan hallinto-osastolle, joka ymmärrykseni mukaan valvoo edustajien asumista.

On esitetty väittämä siitä, että minun ja Hakkaraisen välillä täytyisi olla vielä jokin sopimus. Näin ei kuitenkaan ole, vaan vuokrasopimuksemme on yhteisvastuullinen. Teuvolla ei ole ollut muuta tietoa kuin se, mitä hän on tässä yhteisvastuullisessa vuokrasopimuksessa saanut. Teuvolla eikä minulla ole ollut mitään käsitystä, että tila olisi sopimaton ns. kakkosasuntoon, satunnaiseen käyttöön. Kansanedustajilta ei nimittäin edellytetä ilmoitusta maistraattiin tilapäisestä osoitteesta.

Edustaja Hakkaraista on yritetty syyllistää ja mustamaalata tässä asiassa turhaan.

Edelleen tein vuokrasopimuksen samassa taloyhtiössä olevaan toiseen asuntoon. Myös tästä on toimitettu selvitykset eduskunnan hallinto-osastolle. Eduskunnan hallinto-osasto kysyi vielä lisäselvitystä 31.7.2018. Vastasin, että minulla on kyseisessä taloyhtiössä ”43m2, oh, alkovi, parveke, keittiö, ph, kellarivarasto ja ullakkovarasto ja toinen kellarihuoneistoon 62 m2 (sic. nyt on selvinnyt että yhtiöjärjestyksessä lukee sauna 50 m2) eteinen, oh, kk, pkh, ph, sauna, wc, varasto ja vaatehuone”.

Minä asun virallisesti samassa taloyhtiössä avopuolisoni kanssa ja saan tukea siihen asuntoon. Maksan vuokria asunnoistani, ml. varsinainen henkikirjoituskunnan asuntoni, noin 1500 euroa kuukaudessa. Tähän saan eduskunnan korotetun kulukorvauksen 493,30 euroa. Kulut ovat todellisia. Lisäksi olen maksanut tähän kohun keskellä olevaan tilaan asianmukaiset kotivakuutukset ja pitänyt tilaa muutoin hyvässä kunnossa. Myös sähkölaskut olen hoitanut itse, enkä ole niihin pyytänyt ed. Hakkaraiselta osallistumista. Esimerkiksi kuluvan vuoden huhti-, touko- ja kesäkuussa sähköä meni 65-68 kWh/kk, eli siirtomaksuineen alle 7 euron edestä. Tämä ehkä antaa kuvan siitä, miten vähäisellä käytöllä tila on.

Minkäänlaista tarkoitusta saada ylimääräistä hyötyä minulla ei ole ollut.

Toivon että eduskunnan hallinto-osasto saa nyt rauhan selvittää asian. Olen toimittanut selvitykseni hallinto-osastolle pyydetyn mukaisina.

Vastuu asiassa on vain ja ainoastaan minun. Väärä henkilö on laitettu kärsimään. Hakkarainen on mustamaalattu täysin aiheetta. Myös asunnon vuokraaja on saanut tässä kohtuutonta julkisuutta.

Kertokaa nyt, mitä minun tässä asiassa olisi täytynyt tehdä?

Lopuksi, haluan pyytää aidosti anteeksi kaikilta asianosaisilta aiheuttamastani mielipahasta ja harmista.

SUOMEN UUTISET