Yhdysvaltain korkein päätti maanantaina äänin 7-2, että kakkutaiteilija Jack Phillipsin ei tarvitse vastoin uskonnollista vakaumustaan leipoa hääkakkuja samaa sukupuolta oleville pareille. Päätös kumosi Coloradon osavaltion tuomioistuimen viimevuotisen päätöksen, jonka mukaan julkinen valta voi määrätä Phillipsin käyttämään taiteellisia kykyjään suunnittelakseen ja luodakseen hääkakkuja samaa sukupuolta olevien hääseremonioihin.

“Ketään ei tule pakottaa valitsemaan ammattinsa ja uskonsa väliltä”, sanoi Phillipsiä puolustanut asianajaja Kristen Waggoner uskonnonvapautta puolustavasta Alliance Defending Freedom -kansalaisjärjestöstä (ADF).

– Jack palvelee kaikkia asiakkaita, hän vain yksinkertaisesti kieltäytyy ilmaisemasta viestejä tai juhlistamasta tapahtumia, jotka sotivat hänen vakaumustaan vastaan, Waggoner sanoi ADF:n tiedotteen mukaan.

– Valtiovallan vihamielisyydellä uskonnollisia ihmisiä vastaan ei ole mitään sijaa yhteiskunnassamme, mutta Coloradon osavaltio on avoimesti hyökännyt Jackin avioliittoa koskevia uskonnollisia uskomuksia vastaan. Korkein oikeus teki oikeassa tuomitessaan tämän. Suvaitsevaisuus ja vilpitön kunnioitus mielipide-eroja kohtaan on perustavaa sellaiselle yhteiskunnalle kuin meidän. Tämä päätös tekee selväksi, että valtiovallan tulee kunnioittaa Jackin uskomuksia avioliitosta.

Kiista alkoi jo 2012

Heinäkuussa 2012 Charlie Craig and David Mullins pyysivät Phillipsiä suunnittelemaan hääkakun heidän seremoniaansa varten. Puoli minuuttia kestäneen keskustelun aikana Phillips kohteliaasti kieltäytyi selittäen, että hän mielellään leipoisi heille mitä muuta tahansa, mutta että hän ei voisi suunnitella samaa sukupuolta olevien seremoniaa juhlistavaa kakkua uskonsa vuoksi. Pariskunta kanteli Phillipsistä.

Toukokuussa 2014 coloradolainen tuomioistuin määräsi Phillipsin suunnitelemaan kakkuja samaa sukupuolta olevien seremonioihin, jos hän tekee muita hääkakkuja. Tuomioistuin edellytti, että Phillips uudelleenkouluttaa henkilöstönsä – joka lähinnä koostui hänen perheenjäsenistään – ajattelemaan että hän oli väärässä pyörittäessään liiketoimintaansa vakaumuksensa mukaisesti. Hänen tuli myös raportoida osavaltiolle kahden vuoden ajan kaikista kakkutilauksista, joista hän kieltäytyi, sekä kieltäytymisen syistä.

– Korkeimman oikeuden päätös tekee selväksi, että valtiovallan on kunnioitettava ihmisten vakaumuksia avioliitosta. Jos haluamme että meillä on vapauksia, meidän on hyväksyttävä, että muillakin on, sanoi ADF Internationalin johtaja Paul Coleman.

– Lukemattomat ihmiset uskovat vilpittömästi, että avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto. Ketään ei saa kiusata tai karkottaa vain siksi, että rauhanomaisesti elää tämän uskomuksen mukaan, Coleman sanoi.

– Kun poliittinen ja kulttuurinen debatti Euroopassa avioliiton tarkoituksesta ja määritelmästä jatkuu, on elintärkeää, että sellaiset debatit käydään suvaitsevaisessa ja kunnioittavassa kulttuurissa. Niissä maissa, jotka ovat uudelleenmääritelleet avioliiton, lainsäätäjien ja tuomioistuimien tulee taata muille tila olla rauhanomaisesti toista mieltä, Coleman totesi.