Yhdysvallat haluaa, että Syyrian ulkopuoliset maat hakevat omat kansalaisensa kotiin pois maan vankileireiltä. Kurdijohtoisen YPG:n vankina on noin 300 ulkomaalaista ISIS-terroristia, joista osalla on Ruotsin ja joillakin mahdollisesti myös Suomen kansalaisuus.

Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis esittänee kotiutuspyynnön loppuviikosta ISIS:n vastaisen liittouman kokouksessa Roomassa.

Ruotsi ei ole lainkaan valmistautunut siihen mahdollisuuteen, että maahan tulisi ISIS-terroristeja. Käytännössä he pääsisivät maahan tultuaan välittömästi vapaalle jalalle.

– Olemme täysin kädettömiä siinä tilanteessa kun he palaavat, sanoo terrorismin tutkija Magnus Ranstorp Aftonbladet-lehden haastattelussa.

Syynä Yhdysvaltain vaatimukseen on se, että vankileirit Syyriassa alkavat täyttyä. Vankien pelätään radikalisoituvan lisää, kun he ovat tekemisissä vain toistensa kanssa. Yhdysvaltain puolustusministeriö on amerikkalaisten tiedotusvälineiden mukaan myös turhautunut siihen, ettei ulkomaisten terroristien varalle ole suunnitelmia.

Ruotsi haluaisi jättää omansa Syyriaan

– Ruotsalaisesta turvallisuusvinkkelistä olisi parempi, jos terroristit jäisivät leireille Syyriaan. On käsittämätöntä, jos terroristit ja murhaajat voivat palata takaisin yhteiskuntaan ilman seuraamuksia teoistaan, Ranstorp siunailee.

Samalla hän kuitenkin painottaa, ettei Ruotsin valtion ole pakko ottaa vastaan ISIS-terroristeja. Sama koskee toki muitakin valtioita, jotka eivät halua hakea kansalaisiaan takaisin kotimaahansa.

– Meillä ei ole siihen velvollisuutta, Ranstorp pohtii.

Käytännössä asiat voivat kuitenkin mennä toisin, jos Yhdysvallat pysyy suunnitelmissaan.

– On selvää, että siinä tapauksessa vain harvat tänne palaavat saavat syytteen eikä turvallisuuspoliisi Säpo pysty seuraamaan kaikkia.

Syyriassa YPG:n leireillä on vangittuina tuhansia ISIS-terroristeja. Naisia heistä on noin 800. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan osa vangeista on syyttömiä siviilejä. Järjestön mukaan epäiltyjä ISIS-terroristeja myös teloitetaan ilman oikeudenkäyntiä.

Suomen Uutiset