

Vesa Moilanen
Yhteiskuntasopimus pelastumassa – PAM lähtee neuvotteluihin
Kuukausia neuvoteltu yhteiskuntasopimus näyttää sittenkin pelastuvan, kun Suomen suurin ammattiliitto palvelualojen PAM päätti ryhtyä neuvotteluihin yhteiskuntasopimuksen sisällöstä.
PAMin hallitus neuvotteli asiasta tänään yli kuusi tuntia ja päätti hyväksyä neuvotteluiden aloittamisen tiukoin reunaehdoin äänin 11-5. Äänimäärät olivat samat kuin pari viikkoa sitten kun PAM yllättäen hylkäsi sopimuksen, mutta nyt tilanne kääntyi päinvastaiseksi.
– PAM ei ole tänään hyväksynyt yhteiskuntasopimusta, mutta se on päättänyt erittäin tiukoin reunaehdoin lähteä neuvottelemaan työnantajaliittojen kanssa, PAMin puheenjohtaja Ann Selin (sdp.) sanoi tiedotustilaisuutensa aluksi.
Asiat selvenneet
Selinin mukaan moni asia on kahden viikon aikana kirkastunut. Myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kävi aamulla PAMin neuvotteluissa. Selin ei myöntänyt, että tapaaminen olisi vaikuttanut, hänen mukaansa Sipilällä ei ollut uutta kerrottavaa, eikä sitä odotettukaan.
– Mutta siinä kirkastui sekin, että jos olisimme neuvotteluista ulkona, emme pystyisi vaikuttamaan, Selin kertoi.
STTK:n ekonomi selvensi numeroita
Selin kiitti STTK:n talousasiantuntijaa Ralf Sundia, joka selvensi hallituksen jäsenille ennen kaikkea verotuksen muutosten vaikutuksia.
PAM toivoo verotusta muutettavan niin, että kunnallisverotuksen vähennyksiä lisätään, jolloin myös pienipalkkaiset hyötyvät veronalennuksista.
Selin kertoi pääministeri Sipilän vakuuttaneen, että hallitus voi alentaa verotusta ainakin sen verran, että se korvaa pienituloisille palkansaajille tulevat menetykset, jotka syntyvät työnantajamaksujen siirtämisestä entistä suuremmalta osalta työntekijöiden maksettaviksi.
Neljä ehtoa
– Keskeisiä vaatimuksiamme työnantajapuolelle on, että he tulevat avoimin ja ratkaisuhakuisin mielin pöytään ja keskustelevat mm. siitä, miten osa-aikaisten asema turvataan työajan pidennyskysymyksessä. Lisäksi paikalliseen sopimiseen liittyvä selviytymislauseke pitää saada sellaiseksi, ettei siitä tule mitään palkanalennusautomaattia eikä sellaista kirjausta, joka vääristäisi yritysten välistä kilpailua, Selin vaati.
– Lisäksi haluamme nostaa pöytään sen, että omalla ilmoituksella voisi lyhyissä sairaspoissaoloissa olla pois töistä. Lisäksi sen, että luottamusmiesten oikeuksista pitää pystyä sopimaan siten, että heillä on aidot mahdollisuudet tehdä sopimuksia yrityksissä, Selin sanoi.
PAM neuvottelee asioista parin kuukauden ajan ja päättää yhteiskuntasopimuksen jatkosta osaltaan toukokuun lopussa, kuten kaikki muutkin osapuolet. PAM aikoo myös selvittää jäsenistönsä kantoja matkan varrella.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.