

Yle vaalikone
Yle pudotti vaalikoneestaan pois maakuntaveroa koskevan kysymyksen – hyödyttänee vihreitä ja vasemmistoliittoa
Kuntavaaliehdokkailta kysyttiin Yleisradion vaalikoneessa 28 kysymystä. Kun vaalikone lopulta avattiin yleisölle, kysymyksiä oli jäljellä enää 26. Poistettujen joukossa on kysymys maakuntaverosta. Kysymyksen poisjättäminen näyttäisi hyödyttävän vihreitä ja vasemmistoliittoa, joiden kannat ovat kaukana suomalaisten keskiarvosta.
Pois jääneet kysymykset olivat:
”Soteuudistuksessa syntyville maakunnille pitää antaa oikeus kerätä veroa.”
”Poliitikon velvollisuus on ennen kaikkea ajaa omien äänestäjiensä etuja.”
Suomen Uutisten tarkkasilmäinen lukija Ulvilasta huomasi eron, ja kirjoitti toimitukselle:
”Kuntavaaliehdokkaat vastasivat toukokuussa vaalikoneiden kysymyksiin. YLE:n vaalikoneessa oli kysymys ”Soteuudistuksessa syntyville maakunnille pitää antaa oikeus kerätä veroa”. Jostain syystä YLE päätti sensuroida kysymyksen äänestäjille näkyvästä versiosta. Näyttää siltä, että maakuntaverosta halutaan vaieta ennen vaaleja. Voisiko YLE olla hallituspuolueiden äänenkannattaja tässäkin asiassa?”
Suomen Uutiset tiedusteli asiaa Ylen vaalikoneesta vastaavalta tuottajalta Ville Seurilta. Hän vastasi:
”Kysymme aina joitain ekstrakysymyksiä, jotka kysytään esim siksi, että vastaukset halutaan muuhun journ. käyttöön ja koska varakysymyksiä on hyvä olla siltä varalta, että jokin kysymys osoittautuu käyttökelvottomaksi. Teimme ennen julkaisua käyttäjätestejä, joissa kävi selvästi ilmi, että maakuntaveroa käsittelevä väite on vaalikoneen merkittäville käyttäjäryhmille (nuoret, vähemmän politiikkaa seuraavat) aivan liian vaikea ja epärelevantti. Siksi se päätettiin jättää pois.”
joissa kävi selvästi ilmi, että maakuntaveroa käsittelevä väite on vaalikoneen merkittäville käyttäjäryhmille (nuoret, vähemmän politiikkaa seuraavat) aivan liian vaikea ja epärelevantti. Siksi se päätettiin jättää pois.
— Ville Seuri (@villeseuri) June 11, 2021
Maakuntavero ei kelpaa kysymykseksi, mutta uutiseksi kylläkin
Kuntavaaliehdokkaiden maakuntaveroa koskevat mielipiteet ovat nousseet kuitenkin uutisiin asti. Juttu kertoo:
– Ylen vaalikoneeseen vastanneista kuntavaaliehdokkaista enemmistö vastustaa maakuntaveroa.
– Tiukinta vastustus on kokoomuksessa, jonka ehdokkaista vain 13 prosenttia kannattavat maakuntien verotusoikeutta. Toiseksi kielteisin puolue on perussuomalaiset, jonka ehdokkaista 20 prosenttia kannattaa maakuntaveroa.
– Eniten maakuntavero saa kannatusta odotetusti hallituspuolueista vihreiden ja vasemmistoliiton ehdokkaiden joukosta.
Iltalehti uutisoi aikaisemmin, että uuden maakuntaveron käyttöönottoa vastustaa 61 prosenttia suomalaisista eli lähes kaksi kolmesta. Asia selviää Ajatuspaja Toivon teettämästä kyselytutkimuksesta.
Yleisradio näyttää siis pudottaneen vaalikoneestaan pois kysymyksen, jossa vihreät ja vasemmistoliitto ovat voimakkaimmin eri mieltä kuin suomalaisten enemmistö. Valinnalla on todennäköisesti vaikutusta siihen, miten vaalikone suosittelee ehdokkaita.
Aiemminkin sekoiltu
Yle kompuroi 2019 erittäin pahasti vaalikoneensa kanssa.
Yliopistonlehtori Arto Selkälä moitti ankarasti Yle Kioskin nuorille suunnattua vaalikonetta. Hän kommentoi Lapin kansalle: ”Räikeintä propagandaa, mitä olen Suomessa ennen vaaleja nähnyt”.
Yle Kioskin vaalikone ei esittänyt kysymyksiä tavanomaiseen tapaan, vaan ennen kysymyksiin vastaamista ”Vaalibotin” käyttäjän silmille vyörytettiinuseiden minuuttien ajan vahvasti politisoitunutta ja ohjaavaa argumentaatiota sekä videosisältöä koskien muun muassa translakia, vihapuhetta ja ilmastonmuutosta.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.