Ylen presidentinvaalikannatusta mittaavan gallupin luvut julkaistiin tänään. Gallup kertoo samaa kieltä kuin muutkin viime aikoina julkistetut gallupit – Sauli Niinistön etumatka on kaventunut huomattavasti. Laura Huhtasaari on kolmosena. Tarkempi tutustuminen lukuihin kertoo selkeää kieltään siitä, mistä Huhtasaaren kannatus kumpuaa.

Suomen Uutiset analysoi Ylen tuoreita gallup-lukuja. Niiden sekä aiemmin julkaistujen gallupien perusteella voidaan tehdä seuraavia havaintoja:

Laura Huhtasaaren kannattaja on keskimääristä todennäköisemmin 18-34 vuotias mies. Näin on ollut koko kisan ajan. Vaalikamppailun viime metreillä on nähty huomattavan nopeaa kannatuksen kasvua myös 50-64 vuotiaitten miesten joukossa.

– Laura Huhtasaaren kannattaja kuuluu profiililtaan työntekijöihin – hän on keskimääräistä useammin töissä joko kokopäiväisesti tai osapäiväisesti.

– Ammattityöntekijöihin lukeutuvien kannattajien koko perheen yhteenlasketut tulot ovat kolmesta tuloluokasta korkeimmassa – eli yli 45.000 euroa vuodessa.

– Huhtasaaren kannattajat asuvat keskimääräistä useammin talouksissa, joissa on lapsia. He asuvat keskimääräistä useammin muussa kunnassa (maalaiskunnassa). Todennäköisimmin Laura Huhtasaaren kannattajat asuvat Länsi-Suomessa. myös Pohjois- ja Itä-Suomessa kannatus on keskimääräistä suurempaa.

Yhteenvetona: Laura Huhtasaaren kannatuksen ydin on suomalaisen yhteiskunnan nettomaksajissa eli ammattitaitoisissa lapsiperheellisissä työntekijämiehissä. Huhtasaari ilmentää erinomaisella tavalla perussuomalaisten usein kuultua kiteytystä ”Ensin suomalainen työ ja yrittäminen, ja jos sitten aikaa ja rahaa jää, maailman parantaminen”.

Maantieteellistä jakaumaa tarkastellessa Huhtasaari on noussut maakuntien megatähdeksi. Kehitys on ollut salamannopeaa. Huhtasaari valittiin kansanedustajaksi 2015 äänimäärällä, jollaisesta saavat yleensä nauttia vain valtakunnan arvostetuimmat senioriministerit. Kotikaupunkinsa Porin kaikkien aikojen suosituimmaksi kunnallispolitiikoksi noussut karismaattinen Huhtasaari puhuttelee luonnollisesti omaa maakuntaansa Satakuntaa, mutta presidentinvaalikiertueen myötä jatkuvasti laajempaa suomalaisten joukkoa.

Oli sitten kyse kuntavaaleista, eduskuntavaaleista, perussuomalaisten varapuheenjohtajakisasta tai Huhtasaaren suorastaan murskaavasta vaalikonesuosiosta, on tulos järjestäen sama: Huhtasaari repii tuloksia, jotka ovat politiikkaa työkseen analysoiville typerryttäviä.

Sunnuntaina galluppien aika on ohitse, ja niin sanotut kovat luvut lyödään taululle. Niitä odotellessa.

SUOMEN UUTISET