Ylen puoluekannatusmittaus: Kokoomuksen marginaali Sdp:hen sulanut 0,2 prosenttiyksikköön
Taloustutkimuksen Ylelle tekemän puoluekannatusmittauksen mukaan Kokoomuksen on yhä kärjessä 20,2 prosentin kannatuksella, joskin enää 0,2 prosenttiyksikön erolla toiseksi sijoittuneeseen Sdp:hen. Kokoomuksen Verkkouutiset laski, millainen kokoonpano eduskuntaan tulisi uuden mittauksen vaalipiirikohtaisilla luvuilla. Sdp saisi suurimman eduskuntaryhmän, 46 paikkaa (+12 verrattuna 2015 vaaleihin), kun piirikohtaisessa vaalimatematiikassa alisuoriutuva kokoomus jäisi 43 paikkaan (+6).
Verkkouutisten mukaan Sdp:llä olisi vaalipiireissä kolme viimeistä läpimenneen paikkaa ja kokoomuksella kolme ensimmäistä putoajaa, eli suurimman puolueen paikka vaihtuisi varsin pienillä kannatusmuutoksilla.
Keskusta romahtaisi mittauksen mukaan 38 paikkaan (-11), kun taas vihreät tuplaisi kansanedustajiensa määrän 30 edustajaan.
Vasemmistoliitto saisi viisi edustajaa lisää ja 17-henkisen eduskuntaryhmän.
Punavihreä blokki saisi siis 93 kansanedustajaa. Rkp olisi menettämässä kaksi paikkaa ja joutuisi tyytymään seitsemään kansanedustajaan. Yhdessä Ahvenanmaan edustajan kanssa Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne voisi kuitenkin teoriassa johtaa punakeltavihreää hallitusta, jolla olisi pienin mahdollinen parlamentaarinen enemmistö.
Käytännössä näyttää siis siltä, että edessä on paluu malliin, jossa on kolme vanhaa suurta puoluetta, joista kahden on oltava mukana, jotta enemmistöhallituksella on riittävästi parlamentaarista selkänojaa.
Kokoomuksen painajainen olisi punamulta. Punamultahallituksella olisi 84 kansanedustajan tuki ilman apupuolueita. Vihreillä jatkettu punamulta saisi tukevan 114-86-enemmistön.
Perussuomalaiset menettäisi 24 paikkaa verrattuna 2015 vaaleihin. Ylen mittaamassa 8,5 prosentin kannatuksessa on pudostusta maaliskuun mittauksesta 0,7 prosenttiyksikköä. Suhteellisesti sen pitäisi riittää 17 kansanedustajaan, mutta vaalipiirien viimeisten paikkojen onnetar ei Verkkouutisten laskelman mukaan suosi Perussuomalaisia. Puolue joutuisi tyytymään 14 edustajaan, kun kesäkuun hajoamisen jälkeen ryhmän koko on ollut 17 edustajaa.
Sinisen tulevaisuuden paikkojen määrää ei Verkkouutisten mukaan voi ennustaa. 1,5 prosentin valtakunnallinen kannatus ei kuitenkaan yleensä riitä yhteenkään kansanedustajan paikkaan, vaikka suhteellisen matematiikan mukaan sen pitäisi riittää kolmeen paikkaan. Parhaat mahdollisuudet Sinisillä on suurimmassa vaalipiirissä Uudellamaalla sekä Helsingissä, jos helsinkiläisministerit eivät löydä hillotolppaansa politiikan ulkopuolelta ennen vaaleja.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Härskiä on: Vihreät, SDP ja keskusta huutavat vesiasiassa sutta, mutta ovat itse se susi – ajoivat äskettäin Jyväskylän ja Ähtärin vesihuollon yksityistämistä
Puhdistuksesta huolimatta pylväiden saumoihin imeytynyttä väriainetta nousee koko ajan pintaan – Purra: “Voi teitä aktivistit Elokapinassa”
Eduskunnan puhdistustyöt jatkuvat edelleen.
Yksijalkaisesta nigerialaisesta merirosvosta tulee uustanskalainen – kotoutumissuunnitelma on jo valmiina
Tanskalaisen fregatin merirosvouksen vastainen operaatio päättyi siihen, että tulitaistelussa jalkansa menettänyt nigerialainen merirosvo tuotiin Tanskaan hoitoon. Lucky-niminen merirosvo on nyt saanut myönteisen turvapaikkapäätöksen ja hänelle on laadittu kotoutumissuunnitelma. Hänen ei tarvitse enää palata Afrikkaan, jossa elämä yksijalkaisena olisi hyvin raskasta.
Hollywoodin woke-kiihko vähitellen laantumassa, uudet tuulet puhaltavat – Kummisetä-trilogian ohjannut Francis Coppola kasasi elokuvatiiminsä omaperäisellä tavalla
Elokuvaohjaaja Francis Ford Coppola pyristelee Hollywoodin woke-kulttuuria vastaan. Kummisetä-trilogiasta tunnettu ohjaajalegenda kertoi tavoitteekseen tehdä elokuvan, jota ei voisi luonnehtia tyypilliseksi woken läpitunkemaksi Hollywood-tekeleeksi. Coppola halusi näyttelijäkaartiinsa cancel-kulttuurin uhriksi joutuneita hahmoja sekä oikealta että vasemmalta. Tällaisia ovat mm. konservatiivisia näkemyksiä esittänyt Jon Voight sekä takavuosien Trump-kriitikko Shia LaBeouf.
Kamala Harrisin vastaus meni “sanasalaatiksi” – TV-yhtiö julkaisi parannellun version haastattelusta
Kamala Harris oli vaalikampanjansa tiukimmassa haastattelussa "60 minuuttia" -ohjelmassa. Harrisin vastaus Yhdysvaltain ja Israelin suhteita koskien oli niin sekava ja sisällötön, että TV-kanava joutui editoimaan ennakkomainoksiaan uudestaan. Ukrainan mahdolliseen Nato-jäsenyyteen Harris kieltäytyi ottamasta kantaa.
Oman turvapaikkapolitiikkansa kaaokseen ajanut Saksa etsii ratkaisumalleja Hollannista ja Pohjoismaista
Saksassa vaaditaan muutosta yhteiskunnallisia jännitteitä synnyttävään hallitsemattomaan maahantuloon ja siirtolaispolitiikkaan. Mallia etsitään nyt myös Hollannista ja Pohjoismaista.
Maahanmuuttajat kärsivät työstressistä – matka kehitysmaasta hyvinvointiyhteiskunnan hoivaan on paljon pitempi kuin maantieteellinen etäisyys
Matka kehittyvästä maasta pohjoismaisen työelämän ja hyvinvointiyhteiskunnan runsaudensarven ääreen voi olla henkisesti paljon pitempi kuin maantieteellinen etäisyys. Seurauksena voi olla jopa ”vähemmistöstressi”. Kansankoti panostaa nyt julkisia varoja valaistakseen kaikkia kansalaisia akuutista ongelmasta.
Jani Mäkelä: Oppositio on valehdellut vesihuoltoasiassa
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä (ps.) moittii oppositiota, jonka vesihuoltoa koskevat väitteet eivät pidä paikkaansa.
Perussuomalaiset: Kehitysyhteistyöhön mullistavia muutoksia – Suomi asettaa tiukat rajat rahaa saaville maille
Kehitysyhteistyötä uudistetaan tällä hallituskaudella. Uusi strategia nojaa vahvasti kahteen keskeiseen ohjenuoraan: yksityinen sektori saa suuremman roolin kehitysavun toteuttajana ja rajalliset panostukset kohdennetaan tarkemmin niihin maihin, jotka aidosti haluavat kasvaa ja vaurastua. Eduskunnassa käsiteltiin tiistaina ensimmäistä kertaa yhdessä Suomen kauppa- ja kehityspolitiikan selontekoa.