
Ylen toimittajilla omituinen tenttaustyyli – kysymyksiä ilmeistä ja vihjailua mielenterveysongelmista
Ylen presidenttiehdokkaiden haastattelut ovat saaneet monet katsojat närkästymään. Kun perinteisessä revolverihaastattelussa kokenut ja ammattitaitoinen toimittaja grillaa paljastaakseen haastateltavansa epäjohdonmukaisen ajattelun tai puutteet tietopohjassa, Ylen toimittajat ja asiantuntijat paljastavat ennemminkin omat epäloogisuutensa.
Maanantaina Paavo Väyrysen haastattelun katsoneet saattavat tietää paremmin, miten Ylen toimittaja Seija Vaaherkumpu ajattelee ulko- ja turvallisuuspolitiikasta kuin hänen haastattelemansa kansanliikkeen presidenttiehdokas. Asetelma toistui tiistaina, kun toimittaja Kirsi Heikel haastatteli Perussuomalaisten presidenttiehdokasta Laura Huhtasaarta.
Studioon kutsutut asiantuntijat, politiikan tutkija Mari K. Niemi ja politiikan toimittaja Pekka Ervasti eivät pärjänneet juuri paremmin.
Huhtasaari avasi puheensa puolustamalla sananvapautta. Ervastin mielestä Huhtasaari puolusti sananvapautta valikoivasti, koska hän oli aiemmin kritisoinut presidentti Niinistöä, joka käytti omaa sananvapauttaan arvostellakseen puheenjohtaja Jussi Halla-ahoa.
– Tää sananvapausteema oli minusta jännä ja sillä tavalla somaa, että kun perussuomalaiset ja Huhtasaarikin on paheksunut sitä kun presidentti kesällä käytti sananvapauttaan ja arvioi esimerkiksi Halla-ahon suhtautumista omaan kansankiihotustuomioonsa, niin se oli väärin ja sitä ei olisi saanut tehdä. Nyt sitten sananvapaus onkin hyvin tärkeää. Se näyttää olevan jossain määrin valikoivaa, Ervasti analysoi.
Ervasti siis uskoi tai teeskenteli uskovansa, että Huhtasaari ja muut perussuomalaiset olisivat olleet rajoittamassa presidentin sananvapautta, kun he omaa sananvapautta käyttäen kyseenalaistivat presidentin mielipiteen. Halla-ahon tuomiossa taas oli kyse nimenomaan sananvapaudesta.
Ervasti sotkeutui omiin paradokseihinsa
Ervastin mielestä Huhtasaari oli myös epälooginen “haikaillessaan takaisin markka-aikaan”.
– Eurosta on päästävä irti, mutta sitten on ruvettava tutkimaan asioita jotka menivät päin helvettiä kun oli markka-aika. Eiks siinä oo joku paradoksi, Ervasti kysyi koskien Huhtasaaren esitystä 1990-luvun talouskriisiä käsittelevästä totuuskomissiosta.
Ervasti siis ei joko ymmärrä tai ole ymmärtävinään, että 1990-luvun alun talouskriisin taustalla oli vahvan markan politiikka, jossa Suomen markka oli kytketty eurovaluuttoihin sen sijaan, että markka olisi kellutettu, kuten tehtiin 1990-luvulla parhaan nousukauden ajan.
Euro on tuottanut täsmälleen samanlaisen kilpailukykyongelman, joka 1990-luvun alussa laukesi pakkodevalvaatioon. Ruotsi välttyi tältä kaikelta jatkamalla kruunun kellutusta.
Heikel toisteli kysymystä, johon Hutasaari oli jo vastannut
Toimittaja Kirsi Heikel taas teeskenteli, ettei Huhtasaari olisi vastannut kysymykseen EU-jäsenyyden turvallisuusvaikutuksista. Heikel kysyi peräti neljä kertaa, miten EU-ero parantaisi Suomen turvallisuutta, vaikka Huhtasaari oli jo eri sanankääntein vastannut, ettei Suomen EU-jäsenyys vaikuta Suomen turvallisuuteen sen enempää lisäävästi kuin vähentävästi.
On yleisesti tiedossa, että EU-jäsenyyden puolustajat ovat jo neljännesvuosisadan väittäneet unionin jäsenyyden olevan tärkeä Suomen turvallisuuden kannalta. EU-kriitikot eivät ole väittäneet, että unionista tulisi lähteä turvallisuuspoliittisista vaan muista syistä.
Huhtasaari kuitenkin huomautti myös, että EU on lisännyt turvattomuutta terrori-iskun uhkien lisääntymisen muodossa.
Näiden konkreettisten esimerkkien jälkeen Heikel totesi, ettei hän “kuullut yhtään konkreettista asiaa siihen, miten EU-ero parantaa meidän turvallisuutta”.
Maaninen poliitikko, joka vielä hymyileekin
Vielä omituisempaa seurasi. Heikelin mukaan Huhtasaarta on kutsuttu muutamissa haastetteluissa “maaniseksi poliitikoksi”. Huhtasaari ei osannut vastata kysymykseen, mistä tämä mielikuva johtuu.
Huhtasaari kommentoi asiaa myöhemmin Facebook-seinällään.
– Pohjanoteeraus oli tämä. “Sinua kuvaillaan maaniseksi, mitä se tarkoittaa?” Kun ruvetaan vihjailemaan mielenterveyteen liittyvällä diagnoosilla, niin mitä tuohon sitten vastaisi..?
Mutta Heikelilla oli hihassaan vielä hieman omituisempi kysymys.
– Te hymyilitte ja puhuitte kovia asioita yhtä aikaa, usein. Teillä on tällainen tyyli. Hymy kertoo ilosta ja onnesta ja kuulijalle jää hyvin hämmentynyt olo, niin voitteko selittää, miksi teette näin?
Heikel ihmetteli, onko Huhtasaari onnellinen silloin, kun hän sanoo esimerkiksi että rajat kiinni.
Huhtasaari vastasi, ettei rajat kiinni -politiikassa ole mitään pahaa. Katsojalle kuitenkin jäi sellainen vaikutelma, että näin omituisiin kysymyksiin sanavalmis Huhtasaarikaan ei ollut valmistautunut.
Huhtasaari totesikin Facebookissa, että oli outo veto toimittajalta puuttua ihmisen ilmeisiin.
– Millainen ilme minulle sitten pitäisi olla, kun kerron poliittisista tavoitteistani?
Ylen tenttaustapaan kiinnitti huomiota myös kilpaileva tv-kanava. MTV:n jutun mukaan sekä Huhtasaaren oma esiintyminen että Heikelin tyyli herätti sosiaalisessa mediassa kummastusta.
– Toimittajan tavoite oli vain kiusata ja saada näyttämään naurettavalta. Tuota ei tehdä muille, totesi muuan keskustelija MTV:n mukaan.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Huhtasaari vaalikoneiden ehdoton suosikki – Miksi Yle ei julkista vaalikoneensa suositelluinta ehdokasta?

Ylen umpihämärä tenttimistyyli hämmästyttää: kuuluuko viennin edistäminen presidentille vai eikö se kuulu?
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää