Perussuomalaisten Laura Huhtasaari on suositelluin presidenttiehdokas sekä MTV:n että Uutissuomalaisen vaalikoneissa. Yle taas väittää, ettei sen ole edes mahdollista poimia tietoa siitä, kuka presidenttiehdokkaista on saanut eniten suosituksia Ylen vaalikoneessa.

Kuten useimmat suuret mediatalot, myös Yleisradio (Yle) on julkaissut verkossa vaalikoneen, jossa kansalaiset voivat vertailla omia näkemyksiään ja niiden yhteensopivuutta presidenttiehdokkaiden näkemysten kanssa.

Yle ei ole kuitenkaan toistaiseksi uutisoinut, kuka ehdokkaista on saanut Ylen vaalikoneessa eniten suosituksia.

Esimerkiksi MTV ja Uutissuomalainen kertoivat äskettäin, kuinka presidenttiehdokkaista selvästi eniten suosituksia molempien mediatalojen vaalikoneissa on saanut perussuomalaisten ehdokas Laura Huhtasaari.

Huhtasaaren vaalikonevastausten perusteella on siis jaettu äänestäjille eniten suosituksia, joten Huhtasaaren vaalikonevastaukset ovat olleet useimmin lähimpänä vaalikoneen käyttäjän omia vastauksia.

”Ei ole mahdollista mitata”

Presidentinvaalien ennakkoäänestys on parhaillaan käynnissä, joten tieto vaalikoneiden suositelluimmasta ehdokkaasta varmasti kiinnostaa äänestäjiä. Mediatalot pyrkivät muutenkin kaikilla tavoilla vertaamaan ehdokkaiden keskinäistä suosiota ja tekemään niiden perusteella uutisia. Tähän tarkoitukseen vaalikoneiden keräämä aineisto soveltuu hyvin.

Suomen uutiset kysyi Ylen vaaliasioista vastaavalta verkkotuottajalta Juho Salmiselta, mistä syystä yhtiö ei ole julkistanut tietoa siitä, kuka presidenttiehdokkaista on saanut eniten suositteluja Ylen vaalikoneessa.

Vastaus on yllättävä. Salmisen mukaan tietoa ei ole edes mahdollista poimia Ylen vaalikoneen keräämästä aineistosta.

– Meillä ei ole mahdollisuutta mitata sitä, eli meillä ei ole mittaria joka kertoisi, kuka on vaalikoneen suositelluin presidenttiehdokas, Salminen väittää.

Ei osaa kertoa syytä

Salminen perustelee, kuinka Yle on kevään kuntavaalien jälkeen uudistanut vaalikonettaan ja uudistuksen yhteydessä vaalikoneesta on jäänyt pois mahdollisuus mitata presidentinvaalin suositelluinta ehdokasta.

Luulisi kuitenkin, että asiaa on mietitty etukäteen, ja että tällainen ominaisuus vaalikoneeseen olisi haluttu sisällyttää jo uudistuksen yhteydessä.

– En ole koodari, joten en osaa enempää sanoa, miksi tällaista ominaisuutta ei ole toteutettu.

– Uudistamme vaalikonetta edelleen teknisesti. Tieto suositelluimmasta ehdokkaasta on ominaisuus, joka voi olla tulossa sitten seuraavissa vaaleissa. Tämä on varmasti niiden ominaisuuksien listalla jotka otetaan huomioon kun vaalikonetta kehitetään jatkossa. Päätoimittajan tehtävänä on sitten linjata, halutaanko tällaista tietoa julkaista, Salminen toteaa.

ILKKA JANHUNEN