Eläinsuojelujärjestö Animalian vt. toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs ei suostu kertomaan, miksi järjestö valheellisesti vihjailee, että presidenttiehdokas Laura Huhtasaarella olisi jotain tekemistä rasismin kanssa.

Animalia sekä Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ovat äskettäin toteuttaneet presidenttiehdokkaille eläinpoliittisen kyselyn, jonka tarkoitus on kartoittaa ehdokkaiden näkemyksiä ja arvoja eläinsuojelukysymyksissä.

Kyselyssä tiedusteltiin ehdokkaiden näkemyksiä esimerkiksi parhaillaan lausuntokierroksella olevasta eläinten hyvinvointilaista, turkistarhauksesta ja ehdokkaan omasta toiminnasta eläinten puolesta.

Ehdokkaiden vastaukset on julkaistu eläinpolitiikka.fi–sivustolla. Ihmetystä kuitenkin herättää perussuomalaisten ehdokkaan Laura Huhtasaaren vastausten jälkeen lisätty väittämä: ”Animalia vastustaa eläinoikeuskysymysten käyttöä rasistisiin tarkoitusperiin.”

Outoa rasismivihjausta ei löydy muiden presidenttiehdokkaiden vastausten yhteydestä, eikä väittämää perustella mitenkään.

Animalian toimintaa ihmeteltiin myös somessa

Animalian valheelliset vihjaukset siitä, että Huhtasaarella olisi jotain tekemistä rasismin kanssa, ovat herättäneet kysymyksiä myös Animalian Facebook-sivulla. Animalia kuitenkin väistää kaikki aihetta koskevat kysymykset ja keskittyy vastauksissaan vain eläinsuojelukysymysten käsittelyyn yleisellä tasolla.

Animalian menettely näyttäytyy erittäin outona myös siinä mielessä, että Huhtasaari tunnetaan eläinrakkaana ihmisenä, jolle eläinten hyvinvointi on tärkeää. Huhtasaaren perheeseen myös kuuluu tällä hetkellä chihuahua-koira Topi. Perheen satakiloinen mastiffi Rudolf (kuvassa) menehtyi äskettäin äkilliseen sairauskohtaukseen.

Toiminnanjohtaja väistää kysymykset

Suomen Uutiset lähetti maanantaina sähköpostia Animalian vt. toiminnanjohtajalle Heidi Kivekkäälle, jossa pyysimme häntä vastaamaan, mistä syystä edellä mainittu kannanotto on lisätty Huhtasaaren vastausten yhteyteen. Suomen Uutiset halusi myös tietää, mihin vihjaus perustuu.

Kivekäs väisti kysymykset, eikä halunnut kertoa enempää.

– Kiitos viestistäsi! Olemmekin vastanneet näihin kysymyksiin kattavasti jo sosiaalisessa mediassa. Meillä ei ole vastauksiimme lisättävää, Kivekäs väitti sähköpostitse – vaikka nimenomaan kysymyksiin ei oltu vastattu missään.

Suomen Uutiset soitti Kivekkäälle vielä tiistaina ja kysyi lyhyesti puhelimitse, miksi Animalia päätti lisätä epämääräisen rasismivihjauksen presidenttiehdokas Huhtasaaren haastatteluvastausten yhteyteen. Kivekäs kuitenkin toisti virheellisen näkemyksensä, jonka mukaan asiaa koskevaan kyselyyn on jo vastattu.

– Olen nyt huonossa paikassa, enkä pysty puhumaan. Voit lähettää sähköpostia, Kivekäs sanoi puhelun lopuksi.

Läheiset yhteydet vasemmistoon ja feministeihin

Animalian politikointi valheiden nojalla näyttäytyy lähinnä jonkinlaisena paniikkiratkaisuna presidentinvaalin ennakkoäänestyksen alkaessa. Kritiikkiä presidenttiehdokkaita kohtaan voi toki aina esittää, mutta suotavaa olisi, että kritiikki perustuisi tosiasioihin. Erilaiset perättömät rasismivihjaukset ovat muutenkin jo melko kulunut tehokeino 2010-luvun loppupuolella.

Animalian menettelyn ymmärtää paremmin, kun tietää, että järjestöllä on läheiset suhteet poliittiseen vasemmistoon. Jo vuonna 2013 järjestö palkitsi yhdeksän vasemmiston kansanedustajaa Pro Animalia -palkinnolla.

Animalian jäseniä kuuluu myös Facebookissa toimivaan Feministiryhmään, jonka sääntöjen mukaan määrätyissä keskusteluketjuissa valkoisilla ei ole edes oikeutta kommentoida. Ryhmän mukaan tällaisilla säännöillä ”ehkäistään kulttuuririistoa”. Samaiseen ryhmään kuuluu useita muitakin poliittisen vasemmiston vaikuttajia.

ILKKA JANHUNEN