Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkaisen lakialoite eläinsuojelulain muuttamisesta on lähetekeskustelussa tänään torstaina. Lakialoitteen tarkoituksena on säädellä uskonnollista teurastusta nykyistä jyrkemmin ja estää nykyään sallittu eläinten kidutus. Ronkaisen mukaan ei ole mitään syytä olla toteuttamatta lakialoitetta.

– Eläinsuojelulain kokonaisuudistuksen ohjausryhmä on jo linjannut, että eläimet on tainnutettava ennen teurastusta eikä nykykäytäntöä pidä jatkaa, huomauttaa Ronkainen.

”Sääli, että osa EU-maista hyväksyy kidutuksen”

Suomessa uskonnollinen teurastus on sallittu siten, että eläin tainnutetaan yhtäaikaisesti verenlaskun kanssa. Käytännössä sitä on lähes mahdoton toteuttaa ja valvoa. Euroopan unionista tuleva lopetusasetus käsittelee myös uskonnollista teurastustapaa, mutta antaa jäsenmaille valtuudet säädellä jyrkemmin.

– Suomen on näytettävä olevansa länsimainen sivistysvaltio, jossa eläinsuojelu huomioidaan myös tältä osin. On sääli, että osa EU-maista hyväksyy tällaisen kidutuksen, joten meidän on oltava eturintamassa huolehtimassa eläimistä. Se miten kohtelemme eläimiä, kertoo enemmän meistä itsestämme, Ronkainen toteaa.

Vain perussuomalaiset ja keskustalaiset allekirjoittivat

Lähetekeskustelun jälkeen lakialoite siirtyy valiokuntakäsittelyyn. Aloitteiseen ei tullut allekirjoituksia muilta kuin perussuomalaisten ja keskustan kansanedustajilta.

– Mutta positiivista palautetta on tullut runsaasti myös muiden puolueiden kannattajilta ja eläinsuojeluaktiiveilta, Ronkainen kertoo.

SUOMEN UUTISET