Perussuomalaisten kansanedustaja Lea Mäkipään mielestä valmistuvassa eläinsuojelulain uudistuksessa tulisi kieltää uskonnollisilla rituaaleilla tuotetun lihan teurastus, maahantuonti ja myynti Suomessa.

Mäkipään mielestä on myös huolestuttavaa, että lähiaikoina on uutisoitu laittomista teurastusepäilyistä. Ruotsissa on käsiteltävänä eläinrääkkäysasia, jossa kahden miehen epäillään teurastaneen lampaat halal-menetelmällä ilman tainnutusta ja valuttaneen niiden veren ulos pizzerian tiloissa (SVT Nyheter Halland 18.1.2016).

Laitonta teurastusta Turussa?

Turun seudulla paljastui viime vuoden lopulla tapaus, jossa kolmen lampaan teurasjätteet löydettiin ulkoilualueelta. Niiden kalloista ei löytynyt merkkejä tainnutuksesta. Tämä herätti epäilyt laittomasti tehdystä teurastuksesta (Maaseudun Tulevaisuus 29.2.2016).

– Lammastiloilta kysytään usein eläimiä itse teurastettavaksi ja näillä eläimillä on vaara joutua rituaaliteurastetuiksi, Mäkipää toteaa.

Halal-teurastus tapahtuu oikeaoppisesti leikkaamalla tajuissaan olevan eläimen kurkku auki nopeasti terävällä veitsellä ja valuttamalla eläimen veri ulos. Suomessa eläimen teurastaminen ilman tainnutusta on kielletty eläinsuojelulaissa, mutta poikkeukset sallitaan uskonnollisista syistä.

Lain tarkoitus suojella eläimiä kärsimyksiltä

Eläinsuojelulain mukaan vain sellainen uskonnollisista syistä noudatettava erityinen teurastustapa, jossa verenlasku aloitetaan samanaikaisesti eläimen tainnuttamisen kanssa, on sallittua. Tarkastuseläinlääkärin tulee eläinsuojelulainsäädännön mukaan olla aina paikalla, kun suoritetaan uskonnollisin perustein tehtävää teurastusta. Halal-eläimen tainnuttaa teurastamon työntekijä, mutta kaulan viiltää auki islaminuskoinen henkilö.

– Suuri osa Suomessa myytävästä rituaaliteurastetusta lihasta on tuotu ulkomailta, ja lähes kaikissa muissa maissa nämä teurastustavat tarkoittavat sitä, että eläin kuolee tajuissaan verenhukkaan. EU-lainsäädäntö mahdollistaa eläimen lopettamisen siten, että se saa vuotaa kuiviin. Suomessa voimassa olevan eläinsuojelulain tarkoituksena on suojella eläimiä parhaalla mahdollisella tavalla kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta, Mäkipää muistuttaa.

Miksi laittomasti tuotettu liha sallitaan?

-Miten voisimme hyväksyä, että kaupoissamme saa myydä lihaa, jonka tuotantotapa on laitonta, vaikka se olisi tuotu toisesta maasta?

Mäkipää on tänään jättänyt kirjallisen kysymyksen, jossa hän kysyy, aiotaanko valmistuvassa eläinsuojelulain uudistuksessa kieltää uskonnollisilla rituaaleilla tuotetun lihan teurastus, maahantuonti ja myynti Suomessa, ja millä tavoin hallitus aikoo tehostaa laittomien rituaaliteurastusten valvontaa.