Tuntematon Sotilas -elokuvan ohjaaja Aku Louhimies väittää Ylen opintovapaalla olevan toimittajan toimineen erittäin poikkeuksellisella tavalla. Toimittaja on Louhimiehen mukaan ollut useita kertoja yhteydessä tämän työkontakteihin saattaakseen näiden tietoon raskauttavia tietoja Louhimiehestä. Osa tiedoista on Louhimiehen mukaan virheellisiä. Toimittajan yhteydenottojen vuoksi Louhimiehen työstämä historiallinen draamasarja on nyt laitettu jäähylle.

Ensin taustat: Louhimies kertoo Facebook-kirjoituksensa alussa siitä, miten Ylen puoli vuotta sitten julkaistu uutinen on muuttanut hänen elämäänsä ja vaikuttanut töihin ja ystävyyssuhteisiin. Hän kertoo yrittäneensä oikoa Ylen jutun virheitä, tuloksetta.

– Ylen jutun (Yle 19.3.2018) motiivina sanottiin olevan totuuden esiin tuominen ja laajempi alan tervehdyttäminen. Kuitenkin pyyntöni oikaista asiavirheitä, ylilyöntejä ja väärintulkintoja – myös niitä, jotka koskivat alan rakenteita ja käytäntöjä, ohitettiin. Ne jotka yrittivät oikaista jutun virheitä tai taustoittaa tilanteita erilaisilla näkökulmilla, eivät saaneet ääntään kuuluviin, Louhimies kertoo.

– Tein jutusta Yleisradiolle keväällä oikaisupyynnön. Oikaisupyyntö hylättiin ilman että Yleisradio tarkasti antamiani lisätietoja, pyysi nähtäväkseen asiaan liittyvää aineistoa tai kuuli ehdottamiani tahoja. Se että Yleisradio ei juttuaan oikaissut, ei kuitenkaan muuta asiavirheitä todeksi.

Tarinassa uusi käänne

Syyskuun lopulla tarina saa Louhimiehen mukaan uuden käänteen – Ylen toimittaja halusi saattaa BBC:n tietoon raskauttavia asioita.

– Olen kuukauden ajan työskennellyt ohjaajana BBC:n eurooppalaisessa suuressa historiallisessa draamasarjassa. Minut valittiin ohjaajaksi pääasiassa sen työn perusteella jota olen tehnyt Irlannin yleisradioyhtiölle ja Netflixille ohjaamassani Rebellion -sarjassa. Myös elokuvamme Tuntematon sotilas oli tehnyt suuren vaikutuksen sarjan tuottajiin. Yhteistyö huippuammattilaisista koostuvan ryhmän kanssa oli innostavaa, luottamuksellista ja antoisaa.

– Olimme valitsemassa kuvauspaikkoja Manchesterissa, kun sarjan tuotantoyhtiö sai yllättäen sarjan tilaajalta, BBC:ltä puhelun. Suomalainen toimittaja oli halunnut saattaa Britannian yleisradioyhtiön tietoon raskauttavia asioita minusta.

– Yhteydenotto ei jäänyt yhteen. Opintovapaalla oleva Yleisradion toimittaja oli asiansa tueksi toimittanut BBC:lle ainakin Ylen maaliskuisesta jutusta julkaiseman englanninkielisen tiivistelmän, jossa hänen alkuperäisen juttunsa huomiota herättävimmät asiavirheet kertautuvat. Tiedon yhteydenotoista sain sekä eurooppalaiselta agentiltani, että sarjan tuotantoyhtiöltä. Toimintatapa ja motiivit ihmetyttivät.

– Yhteydenottojen seurauksena BBC pyysi tuotantoyhtiötä ottamaan aikalisän. Toimittajan esittämien väitteiden todenperäisyyttä ei tässä yhteydessä vielä ole tutkittu, eikä minua vielä ole kuultu.

– Yleisradion maaliskuisessa jutussa on minua, perhettäni ja läheisiäni vahingoittavia virheellisiä ja halventavia väitteitä. Ajan kuluessa nämä asiavirheet elävät omaa elämäänsä julkisuudessa ja muuntuvat vähitellen yleisesti hyväksytyiksi faktoiksi.

– Näin ei voi jatkua. Onko tarkoituksena estää minua tekemästä työtäni, Louhimies kysyy ja mainitsee samalla myös Heidi Lindénin toimittaman kirjan.

Louhimies ei nimeä toimittajaa

Louhimies ei nimeä Ylen toimittajaa, mutta hänen nimensä on jutusta helppo päätellä.

Louhimies kirjoittaa (korostukset toimituksen): Opintovapaalla oleva Yleisradion toimittaja oli asiansa tueksi toimittanut BBC:lle ainakin Ylen maaliskuisesta jutusta julkaiseman englanninkielisen tiivistelmän, jossa hänen alkuperäisen juttunsa huomiota herättävimmät asiavirheet kertautuvat.”

Louhimiestä kokevan alkuperäisen jutun kirjoitti Sara Rigatelli. Hän on Helsingin Sanomain Säätiön mukaan opintomatkalla Yhdysvalloissa lukuvuonna 2018-2019.

Rigatelli kiistää

Ilta-Sanomien haastattelema Rigatelli kiistää toimittaneensa ”uutistiivistelmää” BBC:lle, mutta myöntää olleensa yhtiöön yhteydessä.

– Kysyin, onko BBC ollut tietoinen Louhimiehen taustasta palkatessaan hänet, Rigatelli kertoo Ilta-Sanomille.

Lisäys 15.10.2018 klo 22:55 – lisätty Rigatellin IS-kommentti.

SUOMEN UUTISET