EU:n kankea byrokratia uhkaa ajaa Suomen maatalouden ahdinkoon ja konkurssikierteeseen ensi vuonna. Yli 40 prosenttia maataloustuista uhkaa viivästyä uusien byrokraattisten määräysten takia. Asiasta kertoo valtiovarainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pentti Kettunen (ps.) tuoreeltaan perjantaisen maatalousjaoston kokouksen jälkeen, jossa hän asiasta kuuli.

– EU:sta tulee uusia byrokraattisia määräyksiä, joiden käsittely viivästyttää tukien maksatuksia jopa 40 prosentin edestä. Ensi vuoden tuet maksetaan vasta vuonna 2016. Mitään EU-tukia ei voida maksaa maatiloille ennen kuin tarkastajat ovat käyneet tilalla ja vahvistaneet, että tilat ovat ilmoittaneet hakemukseensa oikeat luvut, Kettunen selventää.

Uudet määräykset koskevat ensi vuonna alkavaa viherryttämistukea sekä nuorten viljelijöiden tukea.

Tarkastajat eivät ehdi tarkastamaan tiloja

– Ongelmana on lisäksi se, että Ely-keskukset ovat vähentäneet tarkastajien määrää YT-neuvotteluissa – samaan aikaan, kun tarkistusten määrä kasvaa. Tämä on mahdoton yhtälö joka johtaa siihen, ettei tarkistuksia ehditä tekemään, Kettunen manaa.

Tukien viivästyminen voi saattaa suuriin ongelmiin etenkin uudenaikaiset suurnavetat ja karjatilat, jotka pyörivät velkarahalla.

– Tämä voi johtaa pahimmillaan maatilojen konkurssiaaltoon. Velat lankeavat maksettaviksi, mutta rahaa ei tule. Maatalousyrittäjien on pakko mennä karvalakki kourassa pankkiin tai muiden rahoittajiensa luokse pyytämään maksuilleen lykkäystä, Kettunen arvioi.

– Vetoankin pankkeihin, että ne suhtautuisivat maatalousyrittäjiin armeliaasti. Ei ole pankkienkaan etu, että tilat menisivät konkurssiin: tuskin kukaan ulkopuolinen ottaisi vastattavakseen jonkin 400 lehmän navetan velkoja jatkaakseen tilan toimintaa. Ne velat menisivät luottotappioihin. Vetoan myös maatalousministeri Petteri Orpoon (kok.) ja maaseutuvirastoon, että maksatus hoituisi paremmin, Kettunen sanoo.
Maaseutuvirasto huolehtii EU:n maataloustukien maksamisesta Suomessa yli kahden miljardin euron edestä.

Veli-Pekka Leskelä