

Mikko Stig Lehtikuva
40 prosenttia ensi vuoden maataloustuista uhkaa viivästyä – ”Voi johtaa konkurssiaaltoon”
EU:n kankea byrokratia uhkaa ajaa Suomen maatalouden ahdinkoon ja konkurssikierteeseen ensi vuonna. Yli 40 prosenttia maataloustuista uhkaa viivästyä uusien byrokraattisten määräysten takia. Asiasta kertoo valtiovarainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pentti Kettunen (ps.) tuoreeltaan perjantaisen maatalousjaoston kokouksen jälkeen, jossa hän asiasta kuuli.
– EU:sta tulee uusia byrokraattisia määräyksiä, joiden käsittely viivästyttää tukien maksatuksia jopa 40 prosentin edestä. Ensi vuoden tuet maksetaan vasta vuonna 2016. Mitään EU-tukia ei voida maksaa maatiloille ennen kuin tarkastajat ovat käyneet tilalla ja vahvistaneet, että tilat ovat ilmoittaneet hakemukseensa oikeat luvut, Kettunen selventää.
Uudet määräykset koskevat ensi vuonna alkavaa viherryttämistukea sekä nuorten viljelijöiden tukea.
Tarkastajat eivät ehdi tarkastamaan tiloja
– Ongelmana on lisäksi se, että Ely-keskukset ovat vähentäneet tarkastajien määrää YT-neuvotteluissa – samaan aikaan, kun tarkistusten määrä kasvaa. Tämä on mahdoton yhtälö joka johtaa siihen, ettei tarkistuksia ehditä tekemään, Kettunen manaa.
Tukien viivästyminen voi saattaa suuriin ongelmiin etenkin uudenaikaiset suurnavetat ja karjatilat, jotka pyörivät velkarahalla.
– Tämä voi johtaa pahimmillaan maatilojen konkurssiaaltoon. Velat lankeavat maksettaviksi, mutta rahaa ei tule. Maatalousyrittäjien on pakko mennä karvalakki kourassa pankkiin tai muiden rahoittajiensa luokse pyytämään maksuilleen lykkäystä, Kettunen arvioi.
– Vetoankin pankkeihin, että ne suhtautuisivat maatalousyrittäjiin armeliaasti. Ei ole pankkienkaan etu, että tilat menisivät konkurssiin: tuskin kukaan ulkopuolinen ottaisi vastattavakseen jonkin 400 lehmän navetan velkoja jatkaakseen tilan toimintaa. Ne velat menisivät luottotappioihin. Vetoan myös maatalousministeri Petteri Orpoon (kok.) ja maaseutuvirastoon, että maksatus hoituisi paremmin, Kettunen sanoo.
Maaseutuvirasto huolehtii EU:n maataloustukien maksamisesta Suomessa yli kahden miljardin euron edestä.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


PS: Hallituksen maaseutupolitiikka ei palvele yhteiskunnan kokonaisetua

”EU:n maataloustuet maksettava ajallaan”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.
