

Matias Turkkila
Äänestystulos kuin isku vasten kasvoja – ”Kokoomuksen tilaa ei voi kuin ihmetellä”
Eduskunnan perjantainen äänestystulos 105-92 sukupuolineutraalin avioliittolain puolesta oli monelle edustajalle suuri yllätys, suorastaan isku vasten kasvoja. Hämmästystä herätti, kuinka perinteisten arvojen kannatus hiipuu niitä ennen kannattaneiden keskuudessa. Jäävätkö perussuomalaiset linjansa kanssa ihan yksin?
– Tämä osoittaa, miten syvä on eduskunnan ja kansanedustajien rappiotila! Ja erityisesti kokoomuksen ryhmä, joka jakaantui… Ei voi kuin ihmetellä, missä tilassa Kansallinen Kokoomus on, kajaanilainen Pentti Kettunen (ps.) manasi äänestyksen jälkeen.
– Vuosina 1965-71 kokoomusta johtanut Juha Rihtniemi oli isänmaallinen ja selkärankainen puheenjohtaja. Veikkaan, että hän pyörtyisi, jos tietäisi kokoomuksen tämänpäiväisen äänestystuloksen. Mutta kun puoluetta johtaa tällainen polvihousupoika, ei ole ihme, että näin tapahtui, ihmettelee veteraanikansanedustaja, 72, joka tuli eduskuntaan ensi kerran jo vuonna 1983.
Puolueen ikänestori Kauko Tuupainen (ps.) säestää:
– En ole nyrkkeilymiehiä, mutta tämä oli meille knockout – tyrmäysisku, jyväskyläläinen Tuupainen toteaa.
Kirkonmies toivoo: innostukaa muistakin eduskunnan asioista
Kimmo Kivelä (ps.), kuopiolainen pappi ja poliitikko yllättyi näinkin selvästä äänestystuloksesta.
– Ilmeisesti viime hetkien vaikuttamisella oli siihen osuutensa, Kivelä otaksuu. Hän viittaa tällä tiedotusvälineiden suuntaan.
– Olisipa media yhtä aktiivisesti mukana jokaisessa asiassa, vaikkapa työttömyysturvaa tai vanhuspalvelulakia käsiteltäessä, Kivelä toivoo.
Arja Juvonen (ps.) äänesti eri tavalla kuin muu ryhmä, mitä Kivelä sanoo siihen?
– Juvonen on alusta asti reilusti sanonut sen ryhmässä. Reilujen pelisääntöjen mukaan on menty. Tuskin tästä Juvoselle mitään seuraamuksia tulee, Kivelä tuumailee.
Juvonen: Ainoa asia, jossa olen eri mieltä
– Tulos oli selkeä, mutta eihän tätä voinut etukäteen ennustaa, Juvonen sanoo.
Hän uskoo, että hänen työnsä jatkuu eduskuntaryhmässä hyvissä merkeissä, vaikka tässä yhdessä asiassa oltiinkin eri linjoilla.
– Uskon, että kaikki menee hyvin. Minulla on hienot kaverit ryhmässä – asiat ovat riidelleet. Tässä ei ole oikeita ja vääriä näkemyksiä, vaan jokaisella on omat mielipiteensä. Tämä on minun puolueeni ja olen ylpeä siitä. Tämä oli ainoa asia, jossa olen eri mieltä muiden kanssa. Tämä oli niin henkilökohtainen asia, että minun oli pakko toimia näin, Juvonen sanoi.
Niikko on pettynyt
Sukupuolineutraalia avioliittolakia voimakkaasti vastustanut Mika Niikko (ps.) ei peittele pettymystään.
– Olisin uskonut, että kansanedustajat olisivat olleet suoraselkäisemmin nykyisen lain kannalla. Useat taipuivat painostuksen edessä, Niikko moittii.
– Julkisuudessa käytettiin jatkuvasti ohjailevia ilmauksia, kuten ”tasa-arvoinen”, ”ihmisarvo”, ”ihmisoikeus”. Pääministeriä ja puolueiden puheenjohtajia myöten toitotettiin, että lakia pitää muuttaa. Me kaikki kuitenkin tiesimme, ettei laki ole eriarvoistava. Emme ole rikkoneet ihmisoikeussäädöksiä. He eivät puhuneet totta, Niikko syyttää.
– Jos laki muuttuu, se on yhä epätasa-arvoinen, jos niin halutaan sanoa Nyt puututtiin vain yhteen näkökulmaa: sukupuoleen. On myös lukumäärä, sukulaisuus ja ikä. Seuraavaksi vaaditaan ”vielä tasa-arvoisempaa” lakia, Niikko otaksuu.
Niikko pelkää, että uusi laki voi toteutuessaan vaikeuttaa ensimmäiseksi mahdollisuuksia saada adoptiolapsia Suomeen. Niikko sanoo, että näin on käynyt muissa sukupuolineutraalin avioliittolain hyväksyneissä maissa, kuten Ruotsissa.
Suuri valiokunta jatkaa
Asia ei ole vielä loppuunkäsitelty: käsittely siirtyy suureen valiokuntaan, joka voi ilmoittaa ponsien muodossa joko yhtyvänsä eduskunnan päätökseen tai tekee ehdotuksen lakiehdotuksen muuttamisesta tai hylkäämisestä.
Sen jälkeen asian käsittely jatkuu eduskunnan täysistunnossa. Jos suuri valiokunta esittää muutoksia eduskunnan päätökseen, eduskunta päättää, hyväksyykö se suuren valiokunnan ehdottamat muutokset vai pysyykö se aikaisemmassa päätöksessään.
Suuren valiokunnan ehdotus tulee hyväksytyksi, jos jatketussa ensimmäisessä käsittelyssä ei tehdä kannatettua ehdotusta eduskunnan pysymisestä aikaisemmassa kannassaan. Eduskunta päättää asian täysistunnon toisessa käsittelyssä.
Kolahtaako kepun nilkkaan?
Niikko otaksuu, että teema nousee esille kevään vaaleissa.
– Tämä kolahtaa varmaan raskaasti kepun nilkkaan: äänestäjät näkevät, että on edes yksi puolue, joka seisoo yhtä lukuun ottamatta linjallaan, Niikko povaa.
Kuva: Sukupuolineutraalia avioliittolakia vastustanut mielenosoittaja perjantaina Eduskunnan portailla.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Sukupuolineutraali avioliittolaki Kauko Tuupainen Mika Niikko Arja Juvonen Kimmo Kivelä Keskusta Pentti Kettunen Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Menikö ”homorummutus” Eduskunnassa överiksi – katso kuvat
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”
Ylen aamussa vierailleelta kansanedustaja Teemu Keskisarjalta tivattiin kantaa hallitukselta odotettavaan ilmastostrategiaan. Keskisarja totesi asian olevan hänelle yhdentekevä. - Perussuomalaisille luonnonsuojelu on luonnollinen, pyhä asia. Ilmakehäkiihkoilu sen sijaan on paholaisen keksintö. Se on EU:n anekauppaa, lähiluonnon raiskaamista ja hiilinielujen nieleskelyä. Ilmakehäkiihkon sfääreistä olisikin tehtävä paluu aidosti vihreälle metsäpolulle.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.