Saksalainen voimakkaan eurokriittinen vaihtoehtopuolue AfD kampanjoi Saksan eroa Euroopan unionista, mikäli tietyt ehdot eivät täyty. Käytännössä ehdot ovat niin tiukat, ettei niillä liene mitään mahdollisuuksia täyttyä. Esimerkiksi Euroopan parlamentti tulisi kohtuullisessa ajassa romuttaa ja Euroopan komission lainsäädäntövalta kumota. Asiasta kertoi Deutsche Welle.

Puolueen julkilausuman mukaan EU on sairas päästä varpaisiin. Puoluejohtaja Alexander Gauland sanoi, että puolueen tulee miettiä Saksan eron, ”Dexitin” seurauksia.

Puolueen mielestä europarlamentti on epädemokraattinen. Julkilausumassaan puolue toteaa, että vain kansallisella tasolla toteutettu lainsäädäntö on pätevää. Saksan EU-eron vaihtoehdoksi EU tulisi perustaa uudelleen tyystin toisella tapaa ilman määräysvaltaa.

EU tulisi perustaa uudelleen tyystin toisella tapaa ilman määräysvaltaa.

EU:n tulisi edistää jäsenmaidensa taloudellisia ja muita yhteistyöhankkeita. Yhteinen puolustus ja ulkopolitiikka ei kuitenkaan lukeutuisi EU:n toimivaltaan.

Gauland kertoi, että Itävallan Vapauspuolue ja Italian Liitto tukisivat AfD:n pyrkimyksiä uudistaa EU:ta. Molemmat puolueet istuvat maidensa hallituksissa.

Saksan muut puolueet tyrmäsivät AfD:n julkilausuman suoralta kädeltä todeten sen johtavan täydelliseen katastrofiin.

Puolue nimesi samassa kokouksessa ehdokkaita europarlamenttivaaleihin.

Henri Alakylä