Afgaanimies haki turvapaikkaa Ruotsista sillä perusteella, että hän tunsi itsensä uhatuksi omassa kotimaassaan. Hän oli tappanut serkkunsa kivellä ja pelkäsi nyt suvun kostoa. Maahanmuuttovirasto kieltäytyi ja päätti karkottaa miehen. Sitten jotain tapahtui ja virasto pyörsi päätöksensä. Asiasta kertoi Aftonbladet.

Ruotsin maahanmuuttovirasto päätti marraskuun lopulla viime vuonna hylätä 25-vuotiaan afgaanimiehen turvapaikkahakemuksen. Mies, hänen vaimonsa ja kaksi lastaan olivat saapuneet Ruotsiin kaksi vuotta aikaisemmin Iranista. Mies selitti, että hän oli tappanut serkkunsa vuosia aikaisemmin Afganistanissa maanomistuksesta syntyneen kiistan seurauksena ja pelkäsi nyt suvun kostoa. Siksi hän ei perheineen voi enää palata kotiseudulleen.

Oikeus uskoi miehen kertomusta

Maahanmuuttovirasto hylkäsi ensin hakemuksen mutta muutti sittemmin mielensä. Afgaanimies oli nimittäin suullisessa kuulemisessa kertonut, että hän oli vaatinut Kunduzin maakunnassa asuvalta sedältään omaa osuuttaan maatilan tuotosta. Syntyneessä sanaharkassa afgaanimies oli pikaistuksissaan lyönyt serkkuaan kivellä sillä seurauksella, että tämä oli kuollut. Verikoston pelossa mies ei siten voi palata kotimaahansa.

Nyt maahanmuuttovirastossa olikin toinen ääni kellossa ja miehen kertomusta pidettiin uskottavana. Perhettä ei voi palauttaa Afganistaniin senkään vuoksi, koska paikallinen poliisi ei kykene suojelemaan perhettä suvun kostolta.

Päätöksessä siteerataan myös afgaanimiehen omaa lausuntoa, jossa tämä toteaa ottaneensa kiven käteensä puolustaakseen itseään, vailla tarkoitusta vahingoittaa ketään. Hän ei koe syyllistyneensä rikokseen vaan ainoastaan käyttäneensä puolustukseen tarkoitettua välinettä.

SUOMEN UUTISET