Heinäkuun lopussa Ruotsia puhutti 21-vuotias ruotsalaisopiskelija Elin Ersson, joka kieltäytyi istumasta Ruotsista lähdössä olevalla lennolla, jolla oltiin palauttamassa 52-vuotiasta afganistanilaismiestä. Ersson livelähetti videokuvaa kansalaistottelemattomuudestaan ja video levisi kulovalkean tavoin sosiaalisessa mediassa – ja pian perinteinen media kirjoitti rohkeasta nuoresta aktivistista. Taloustoimittaja ja analyytikko Juhani Huopainen kertoo, mitä todella tapahtui.

Jo alkuperäisellä videolla Ersson myönsi, että hän yritti estää jonkun aivan toisen henkilön palautusta, mutta alkuperäinen protestin kohde oli toisella lennolla. Erssonin onneksi myös hänen lennollaan sattui olemaan maasta poistettava afgaani. Mikä tahansa afgaani.

Ersson kertoi vastustavansa maastapoistoa, koska mies ”todennäköisesti kuolisi” perillä. ”Ei ole oikein lähettää ihmisiä helvettiin. Muut matkustajat myöhästyvät, mutta he eivät kuole”, Ersson sanoi.

Näin Ersson toimi 21-vuotiaan opiskelijan elämänkokemuksella ja vapaaehtoistyöllä Afganistanista tulleiden turvapaikanhakijoiden parissa. Karkotuksia vastustavan järjestön aktivistina. Facebookissa All Cops Are Bastards -videoita ja Antifan mielenosoitusvideoita jakaen. Deutsche Wellen haastattelussa FCK NZS-paita päällä.

Kyllä näillä eväillä Ersson pystyi ihmisen naamasta lukemaan, että palautus on perusteeton ja että jos ei aivan varmasti, niin ainakin todennäköisesti palautettava kuolisi – ehkä jo heti lentokentällä?

Afgaanimies sai tuomion lapsensa hakkaamisesta

Nyheter Idag kirjoitti eilen palautetun taustoista. Mies oli tullut perheineen Ruotsiin vuonna 2015 ja hakenut turvapaikkaa. Viranomaiset päättivät myöhemmin, että miehellä ei ollut turvapaikan tai suojelun tarvetta. Hänen vankilatuomionsa tuli kahden alaikäisen lapsensa hakkaamisesta muuntajan johdolla, ja kun lasten äiti yritti estellä, myös äiti sai johdosta.

Äidin kaaduttua maahan mies oli jatkanut hakkaamista ja lopulta lyönyt naisen päätä lattiaan. Oikeudessa mies kiisti teot ja väitti vaimonsa valehtelevan. Mies kertoo itse pyytäneensä maahanmuuttovirastolta paluuta Afganistaniin.

Uutismedia levitti epäuskottavia väitteitä niitä tarkistamatta

Erssonin tempusta ja sen saamasta mediahuomiosta ehti kulua vain päiviä, ja nyt koneessa seisoi puolestaan Vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen, pyytäen muitakin matkustajia seisomaan, että estettäisiin ”hengenvaaraan lähettäminen”. Jälleen kerran lähinnä Kelan kaukonäkölääkärin tasoisia epäluonnollisia kykyjä omaava supersankari osasi naamasta lukea, että hengenvaara on kyseessä.

Tietämättä itse tapauksesta tai palautettavasta henkilöstä mitään vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto veti esiin natsi-Saksan, Rosa Parksin ja King Kongin ja antoi Pennaselle täyden tukensa. Jälleen kerran oikeudenmukaisuus ja asioiden oikea tila oli tiedossa ihan vain naamaa vilkaisemalla.

Suomen Stop Deportations-verkosto kirjoittaa tiedotteen, joka leviää uutisvälineiden kautta sellaisenaan – ilman varmistuksia. Tiedottajan roolissa Outi Popp kertoo, että miestä on pahoinpidelty. Mies asuu risumajassa. Näyttöjä kysyttäessä Popp kertoi, että lähtökohtaisesti uskotaan ihmisen kertomukseen.

Omia asiapapereitakaan mies ei muka saanut mukaan, mitä Popp pahoitteli, koska ilman asiapapereita tapauksen taustoihin tutustuminen on hyvin vaikeaa. Ettei se vain olisi ihan tarkoituskin? Säilytyskeskuksien edustajat kiistivät väitteen ja kertoivat, että kaikki saavat paperinsa mukaan.

Miehen omankin kertomuksen mukaan palautusta oli yritetty jo aiemmin. Mies ryhtyi itse hankalaksi, mikä selitti poikkeuksellisen neljän poliisin saattueen. Suomen hallitus ei miehen mukaan ollut antanut rahaa. Niin varmaan, Suomessa oleskeluhan ei mitään maksanut ja senttiäkään ei saanut – olisi kai pitänyt antaa vielä iso matkakassa käteen, onhan Suomella varaa. Vapaaehtoisen paluun tuki jäi nyt kuitenkin saamatta. Kai miehen mielestä sekin olisi pitänyt saada.

Koko turvapaikkajärjestelmä romahtaa, jos palautuksia ei hyväksytä

Ruotsissa Erssonia epäillään nyt rikoksesta ja yleinen syyttäjä on ottanut tapauksen poliisilta syyteharkintaan. Suomessa Pennasen toiminasta on puolestaan tehty rikosilmoitus ja poliisi tutkii tapausta ilmaliikenteen häirintänä.

Onko sellaista henkilöä edes olemassa, jonka karkottaminen maasta olisi aktivistien mielestä hyväksyttävää, vai onko aktivistien todellinen kanta se, että ketään ei saisi palauttaa, missään tilanteessa? Afganistanissa on 35 miljoonaa, Irakissa 40 miljoonaa ja Somaliassa 15 miljoonaa asukasta.

Pitäisikö heillä kaikilla olla oikeus muuttaa Eurooppaan, vaikka perusteita turvapaikalle ei olisi? Millä näiden hyvin heikosti työllistyvien ihmisten eläminen ja asuminen Euroopassa maksettaisiin? Miten turvapaikkajärjestelmän kävisi, jos kielteisenkin päätöksen saaneet voisivat niin halutessaan jäädä?

Ketkä tässä ovat niitä kuuluisia populisteja?

JUHANI HUOPAINEN