Vihervasemmisto on jo pitkään kampanjoinut palautuslentojen sabotoinnin puolesta. Suomen Uutiset on käsitellyt useissa jutuissaan sosiaalisessa mediassa tapahtuvaa yllytystä, jossa korkeat poliittiset toimijat kehottavat tunnekuohuun saateltuja ihmisiä lakien rikkomiseen. Pitkään jatkunut yllytys tuotti tänään tulosta.

Vihreiden lainsäädäntösihteerinä toimiva Aino Pennanen yritti tänään häiritä palautuslentoa ja kuvasi tapahtumat livelähetyksenä verkkoon. Video on kerännyt runsaasti katselukertoja ja herättänyt keskustelua.

https://www.facebook.com/aino.pennanen/videos/10157364948987814/?lst=581116903%3A684457813%3A1533036545


Pennanen kuvaili itse tapahtumia sivuillaan:

– Useampi poliisi vei minut koneesta ja maija kuljetti pois. Tämä, koska kapteeni ei suostunut pyyntööni olla nousemasta ilmaan palautettavan kanssa. Palautettava oli takarivissä. useamman poliisin todella tiukasti pitelemänä ja vaikersi, pää painettuna penkin alle. Useampi ihminen kyseli tilanteesta ja joku huusi minua lopettamaan, koska hänellä on jatkolento. Lentokapteeni ei suostunut pyyntööni vaan kutsui poliisit viemään minut pois, koska en totellut henkilökunnan ohjeita istua. En tiedä mihin tätä ihmistä ollaan viemässä ja mitä hänelle nyt tapahtuu. Mutta tässä tilanteessa en kokenut muuta vaihtoehtoa kuin yrittää auttaa. Siinä en onnistunut. Toivon kuitenkin että useampi ihminen jatkossa nousisi ylös vastaavassa tilanteessa ja toivon että useampi lentokapteeni ja -yhtiö vastaavissa tilanteissa valitsisi toisin.

Pennanen jatkaa:

– Suomen palautuspolitiikka ei ole tällä hetkellä kestävällä pohjalla: kokeneet juristit ovat jo pitkään viestineet, että turvapaikkamenettelyssä on vakavia puutteita, oikeusapu on romutettu ja suojelun saamisen kynnystä nostettu, Suomi palauttaa ihmisiä esimerkiksi Afganistaniin johon ei ihmisoikeusjärjestöjen mukaan pitäisi lähtökohtaisesti lähettää ketään. Nämä ovat niitä aikamme isoja ihmisoikeuskysymyksiä, joita koen että minulla on velvollisuus nostaa, sillä ketään ei pidä lähettää hengenvaaraan.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto suitsutti välittömästi tapahtunutta:

– Rohkea Aino Pennanen yritti estää ihmisen pakkopalautuksen. Huutavien ihmisoikeusongelmien esiin nostaminen ei voi olla kiinni vain yksittäisten ihmisten kansalaisrohkeudesta.

Pennasen ja Aallon sosiaalisessa mediassa saama palaute on tyrmäävää. Tämä ei ole suoranainen yllätys, sillä ilmailulaissa määrätään, että ”matkustajan on noudatettava käskyjä, jotka miehistö antaa lennon turvallisuuden ja järjestyksen ylläpitämiseksi”. Pennasen toiminta rikkoo räikeästi ilmailulain henkeä.

Pennasen saamia vastauksia:

– Minä en nouse ylös ja kehottaisin muitakin istumaan paikoillaan. Toivottavasti saat tuntuvat sakot ilmaliikenteen häirinnästä.

Kukaan koneessa ei kompannut sinua eikä noussut ylös vaan kaikki olivat tyytyväisiä kun sinut heitettiin ulos. toivottavasti saat Finnairille muutamanvuoden lentokiellon.

– Minusta sinut olisi pitänyt laittaa heti rautoihin ja muutaman tonnin sakot, sekä vahingonkorvaukset lennon viivästyksestä. Ei ole sinun asiasi estää viranomaisia lainvoimaisen päätöksen toteuttamisessa.

Touko Aalto sai niin ikään kuulla kunniansa:

– Meillä on näköjään eduskuntapuolue jonka pj yllyttää ihmisiä laittomuuksiin.

– Ei ole eka kerta kun vihreät kehottavat julkisesti rikokseen

– Voinko minäkin valita mitä lakeja noudatan ja mitä ei tarvitse noudattaa mikäli ne tuntuvat minusta vääriltä?

Puheenjohtaja Jussi Halla-aho kysyi:

– Vihreiden puheenjohtaja Aalto lietsoo kapinaa lakeja ja tuomioistuimen päätöksiä vastaan. Onko lakiasäätävä elin ihan oikea paikka henkilölle, jonka mielestä lakeja ei tarvitse noudattaa?

Massiivinen kampanja lentojen sabotoimiseksi

Vihervasemmiston höyrähtänein sektio on jo pitkään veisannut palautuslennoista yhtä ja samaa mantraa: ”palauttaminen merkitsee varmaa kuolemaa”. Tämän kuvitellun uhan torjumiseksi poliittisten liikkeiden nuoria kannattajia on jo pitkään valmisteltu henkisesti kohtaamaan tilanne, jossa lennolle sattuu palautettava, Suomessa laittomasti oleileva siirtolainen.

Verkosta löytyy täsmälliset ohjeet tilanteeseen:


Lennoilla ei voi toimia miten sattuu

Suomen Uutiset haastatteli maaliskuussa Poliisihallituksessa työskentelevää ylikomisario Marko Heikkilää ja kysyi, minkälaisia seuraamuksia käännytyslennon häiritsijälle voi koitua.

Heikkilän mukaan lievimmillään voisi kyseeseen tulla niskoittelu poliisia vastaan (Rikoslaki 16:4) ja kaikkea siitä eteenpäin vakavampiin rikoksiin. Niskoittelusta seuraa käytännössä sakkorangaistus, jonka poliisi voi tilanteen päätteeksi kirjoittaa, Heikkilä tarkentaa.

Samassa jutussa maaliskuussa haastateltuna Trafin ilmailusta vastaava johtava asiantuntija Matti Tupamäki puolestaan kertoi, että ilmailulaissa on säädetty matkustajalle velvollisuuksia. Niistä keskeisin on miehistön antamien käskyjen noudattaminen.

– Suora lainaus ilmailulaista sanoo: ‘Matkustajan on noudatettava käskyjä, jotka miehistö antaa lennon turvallisuuden ja järjestyksen ylläpitämiseksi.’, hän tarkentaa.

Tupamäki täsmentää myös lennon tilan käsitettä.

Mikäli matkustaja kieltäytyy istumasta ja estää lennolle lähdön kapteeni voi poistaa häiritsijän koneesta. Tämä säädös on kansainvälinen ja se on ollut voimassa jo 1960-luvulta lähtien.

– Käytännössä ennen häiritsijän poistoa häntä kehoitetaan painokkaasti istuutumaan. Jos häirintätilanne jatkuu tämänkin jälkeen, hänet poistetaan lennolta, Tupamäki sanoo.

Tupamäki selventää myös lennon aikana tapahtuvaa häirintää.

– Jos häirintä tapahtuu kansainvälisellä lennolla häirintätapauksiin sovelletaan ensimmäisen laskeutumispaikan lainsäädäntöä. Rangaistusten taso voi vaihdella kovastikin maiden välillä. Häirintätapaukset voidaan käsitellä joko Suomessa tai ensimmäisessä laskeutumispaikassa sen maan lainsäädännön mukaisesti. Rangaistusten taso voi vaihdella kovastikin maiden välillä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa häiriköintirangaistukset ovat jo selkeästi kovempia kuin Suomessa, hän päättää.

Vihreät yllyttävät rikkomaan lakia

Mitä tulee palautuslentojen sabotointiin, vihreiden ylin johto on jo pitkän aikaa yllyttänyt suorasanaisesti lakien rikkomiseen. Puheenjohtaja Touko Aalto on liputtanut vahvasti kansalaistottelemattomuuden puolesta. Aivan vastikään Aalto jakeli pieniä vihreitä sydämiä Elin Erssonin vastustettua lainvoimaista palautuslentoa.

– Omaa harkintaa käyttäen kansalaistottelemattomuus on hyväksyttävää, Aalto totesi aikaisemmin Ylellä.

Kansalaistottelemattomuus tarkoittaa tietoista lakien rikkomista. On poikkeuksellista, että keskisuuren suomalaisen poliittisen liikkeen puheenjohtaja yllyttää tällaiseen.

Riittääkö suomalaisella medialla selkärankaa moittia lainsäätäjää, joka itse viis veisaa lakien noudattamisesta?

Jää nähtäväksi.

MATIAS TURKKILA