YHDYSVALLAT | Vasemmistotoimijoiden, liberaalien ja näkyvien kulttuurivaikuttajien piiristä noussut kolkko trendi on levinnyt laajasti. Eri tavoilla tapahtuva väkivallan ja kuoleman lietsominen presidentti Donald Trumpia kohtaan on noussut ilmiöksi.

– Olen vihainen ja raivoissani. Kyllä, olen suunnitellut Valkoisen talon räjäyttämistä. Emme voi kuitenkaan vajota epätoivoon. Valitkaamme rakkaus! Vastustajilleni sanon: Haistakaa v***u!

Edellä mainittu sitaatti ei ole kenen tahansa 17-vuotiaan kiljupunkkarin suusta, vaikka voisi hyvin olla. Alatyylisen purkauksen esittäjä on yksi maailman suurimmista poptähdistä, Madonna. Hänen raivokas puheensa sai aikaan suuren kohun tammikuussa 2017 järjestetyllä naisten marssilla Washingtonissa, Yhdysvalloissa.

Naisten marssi oli presidentti Donald Trumpin virkaanastumista seuraavana päivänä järjestetty suurmielenosoitus, jonka tarkoituksena oli vastustaa Trumpin politiikkaa ja korostaa naisten ja erilaisten vähemmistöryhmien oikeuksia.

Madonnan Trump-vastainen puhe tammikuussa 2017. Youtube/Associated Press.

Naisten marsseja on sittemmin järjestetty muuallakin, myös Suomessa. Tapahtuma on lähinnä kuitenkin vain yksi monista vasemmistotaustaisten toimijoiden mielenilmauksista.

Yritti jälkikäteen pyörtää puheitaan

Valkoisen talon räjäyttämisestä puhuminen on kovaa retoriikkaa Yhdysvalloissa. Jokainen voi miettiä, mitä seuraisi, jos suomalainen viihdetaiteilija ilmoittaisi pohtivansa Tasavallan presidentin virka-asunnon Mäntyniemen räjäyttämistä.

Madonna pehmensi jälkikäteen puheitaan väittämällä, ettei hänen tarkoituksenaan ollut yllyttää ketään väkivaltaan ja ettei vihan kautta toimien ole mahdollista saavuttaa tuloksia.

Räjäytyspuheillaan Madonna tuli kuitenkin kiihdyttäneeksi vauhtiin ilmiötä joka on valitettavalla tavalla yleistynyt 2010-luvun kääntyessä kohti loppuaan: eri tavoilla tapahtuvaa, presidentti Donald Trumpiin kohdistuvaa väkivallan ja kuoleman lietsomista. Jatkoa seurasi pian eikä loppua ole näkyvissä.

”Voisiko joku vain käydä murhaamassa…”

Some-analytiikkaa tutkiva Dataminr-ohjelmistoyritys tiedotti vuoden 2017 helmikuun alussa, kuinka Twitter-viestipalvelussa oli julkaistu yli 12 000 twiittiä eli viestiä, joissa haaveillaan Trumpin salamurhasta.

– Olen kyllästynyt Trumpiin. Voisiko joku vain käydä murhaamassa hänet nyt, Twitter-käyttäjä Hayley ehdottaa.

Tämän kaltaisia synkkiä viestejä oli siis julkaistu pitkälle toistakymmentätuhatta jo silloin, kun Trump oli ollut presidenttinä vasta muutaman viikon. Monissa viesteissä toivotaan myös varapresidentti Mike Pencen kuolemaa. Nyt, kesällä 2018, tällaisten viestien määrä on jo huomattavasti suurempi.

Yhdysvaltojen salainen palvelu tiedotti talvella 2017 välittömästi ryhtyneensä tutkimaan asiaa. Useat kuolemaa lietsovien viestien kirjoittajat esiintyvät sosiaalisessa mediassa avoimesti omilla nimillään.

Twitteristä ja Facebookista löytyy edelleen lukemattomia Trumpin murhaamiseen liittyviä hashtageja, eli aihetunnisteita, joiden avulla somekäyttäjä voi etsiä tiettyyn teemaan liittyviä viestejä. Hashtageissa kehotetaan eri sanankäänteillä Trumpin murhaamiseen.

Sosiaalisessa mediassa on jaettu myös lukuisia erilaisia Trumpin surmaamiseen yllyttäviä meemikuvia. Monissa kuvissa esimerkiksi Trumpin kasvojen päällä on kiikarikiväärin tähtäinristikko tai Trump esitetään kuolemaisillaan olevana saatuaan puukoniskun rintaansa.

Tv-koomikko esitti roikottavansa kädessään irti leikattua päätä

Toukokuussa 2017 amerikkalaiskoomikko Kathy Griffin julkaisi itsestään kuvan, jossa hän on roikottavinaan kädessään presidentti Donald Trumpin veristä, irti leikattua päätä. Mitään erityistä syytä hän ei tempaukselleen osoittanut, mutta ilmeisesti tarkoitus oli kritisoida Trumpin politiikkaa.

Monet some-käyttäjät pitivät Griffinin provosointia mauttomana. Jopa Trump itse kommentoi tapausta.

– Aivan sairasta. Kathy Griffin saisi hävetä. Lapsillani, ja varsinkin Barron-pojallani on ollut rankkaa tämän kuvan takia, Trump kirjoitti Twitterissä.

Myös Griffinin työnantaja, uutiskanava CNN huomasi nopeasti, että överiksi meni. CNN purki sopimuksensa Griffinin kanssa ja koomikko on sittemmin menettänyt muitakin työtilaisuuksia. Griffin itse pyyteli ensin näennäisesti anteeksi tempaustaan, mutta kyse ei ollut aidosta katumisesta.

-Trump on idiootti. Hän on oranssi mielipuoli, jonka ihonväriä ei löydy luonnosta. Trump pitäisi erottaa, Griffin on sittemmin lausunut.

Trumpin pään irrottaminen veitsellä näyttäisi olevan tyypillinen murhafantasioinnin teema. Kesäkuussa yhdysvaltalainen taidegalleria One Grand Gallery esitteli maalauksen Trumpista veitsi kurkulla. Kuvan yhteydessä on teksti ”v***n Trump”.

Monet paheksuivat maalauksen esillepanoa. Myöhemmin taidegalleria kuitenkin julkaisi saman kuvan myös Facebook-sivullaan.

Nuorin uhkauksia saanut Trumpin perheenjäsen vasta nelivuotias

Jenkkirokkari Marilyn Mansonin Say 10 -musiikkivideolla puukotetaan huomattavan paljon Trumpin näköinen ja Trumpille tyypillistä punaista kravattia käyttävä mies. Manson itse kommentoi tekelettään, että katsojan tehtäväksi jää päättää, ketä murhan kohde on esittävinään.

Rap-artistit Snoop Dogg ja Eminem ovat jatkaneet samaa teemaa. Snoop Doggin videolla osoitellaan Trump-hahmoa aseella, Eminem puolestaan julkaisi huhtikuussa musiikkivideon, jossa surman kohteena on Trumpin Ivana-tytär.

Huomionarvoista onkin, ettei vihan kohteena ole enää pelkästään Trump itse vaan myös hänen perheenjäsenensä. Näyttelijä Peter Fonda twiittasi kesäkuussa haaveilevansa Trumpin alakouluikäiseen poikaan Barroniin kohdistuvasta seksuaalisesta väkivallasta.

– Meidän pitäisi repiä Barron Trump äitinsä käsistä ja sulkea hänet hänet häkkiin pedofiilien kanssa. Sitten nähdään, nouseeko äiti sitä jättimäistä persreikää vastaan, jonka kanssa hän on naimisissa, Fonda räyhäsi.

Yhdysvaltain presidentin turvallisuudesta vastaava salainen palvelu ilmoitti panneensa merkille Fondan purkauksen.

11-vuotias Barron, joka on Donald ja Melania Trumpin ainoa yhteinen lapsi, ei ole edes nuorin Trumpin perheenjäsen jota uhkaillaan. Heti Fondan tapauksen jälkeen kanadalainen tv-käsikirjoittaja Pat Dussault uhkasi Trumpin lapsenlasta Chloe Sophia Trumpia.

Chloe Sophia Trumpilla on ikää neljä vuotta.

– Tulemme hakemaan sinut Chloe, ei siis syytä huoleen, Dussault kirjoitti.

Jopa Yhdysvaltain senaatin jäsenet toivovat Trumpin kuolemaa

Trumpiin kohdistuva viha ja siihen liittyvä eri tavoilla surmaamisesta haaveileminen on Yhdysvaltojen mediassa huomattu ja tunnistettu ilmiöksi, joka leviää poliittisen vasemmiston toimijoiden ja vasemmistoa tukevien tahojen, kuten muusikoiden ja elokuvatähtien keskuudessa.

Viime vuonna näyttelijä Johnny Depp vieraili Glastonburyn elokuvafestivaaleilla ja kyseli festivaaliyleisöltä, milloin viimeksi näyttelijä salamurhasi presidentin. Deppin katsottiin yleisesti viitanneen Trumpiin, vaikka hän ei maininnut presidentin nimeä.

Mukana on myös korkean profiilin poliittikkoja. Missourin osavaltion senaattori Maria Chappelle-Nadal kirjoitti vuosi sitten Facebookissa odottavansa hartaasti Trumpin kuolemaa.

– Toivon, että Trump salamurhataan, Chappelle-Nadal esitti.

Huhtikuussa jo toinen senaattori, Kamala Harris vitsaili niin ikään Trumpin ja varapresidentti Pencen kuolemalla Ellen Degeneresin talkshow-ohjelmassa.

Senaattorit ovat Yhdysvaltain kaksikamarisen kongressin jäseniä. Jokaista osavaltiota edustaa kongressin ylähuoneessa eli senaatissa kaksi senaattoria. Senaattoria voi verrata asemaltaan vaikkapa Suomen eduskunnan varapuhemieheen.

Ennennäkemätöntä, hysteeristä raivoa

Yhdysvaltojen presidentiksi kulloinkin valittu henkilö on aina vaarassa altistua erilaisten uhkailujen ja jopa murhayritysten kohteeksi. Tältä ei välttynyt edes edellinen presidentti Barack Obama.

Keväällä 1981 Ronald Reagania ammuttiin pian sen jälkeen kun hän oli aloittanut presidenttinä. Reagan selvisi murhayrityksestä, minkä jälkeen hänellä oli edessään vielä pitkä ura. Reagan valittiin myös toiselle nelivuotiskaudelle, jonka loppupuolella hän vieraili 1988 Suomessa tasavallan presidentin Mauno Koiviston toimiessa isäntänä.

Trumpiin kohdistuva viha ja siihen liittyvä murhasta haaveileminen on kuitenkin poikkeuksellisen mittavaa ja levotonta jopa siihen verrattuna, mitä Yhdysvalloissa on aiemmin nähty.

Tiukkasanainen englantilainen tv-juontaja Piers Morgan totesi Daily Mail -lehdessä, kuinka Trumpiin kohdistuva, hysteerinen raivoaminen on ennennäkemätön ilmiö jopa kansainvälisellä tasolla.

– Trumpia pidetään vitsinä, joten yleisesti näköjään ajatellaan, kuinka hänestä voisi muka sanoa ihan mitä tahansa. Väkivaltaan ja presidentin kuolemaan rohkaiseminen ei kuitenkaan ole hauskaa, ellette sitten halua olla mukana tuhoamassa demokratiaa, jota väitätte rakastavanne, Morgan kirjoitti.

Ilmiö on vaarallinen ja epätoivottava jo siitä syystä, että Trumpin murhasta julkisesti vihjaileminen on omiaan yllyttämään sellaisia yksittäisiä henkilöitä, jotka katsovat olevansa kykeneviä surmaamaan presidentin.

Vihreä aktiivi yllyttää ampumaan Trumpin

Suomen uutiset kertoi viime viikolla, kuinka viestintäasiantuntijaksi itseään kutsuva Toivo Laitinen esitti Facebook-päivityksessä Trumpin ampumista. Ensimmäisessä viestissään Laitinen kirjoitti kuinka ”trump vituttaa” sekä ”voisko joku jo ampua sen”. Toisessa viestissä hän viittasi aikaisempiin presidentteihin: ”Kennedy, Reagan, Nixon… why not Trump”.

John F. Kennedy on viimeisin virkakaudellaan murhattu Yhdysvaltain presidentti. Kennedy ammuttiin Texasissa 1963.

Laitinen esittää Twitter-profiilikuvauksessa olevana viestintäasiantuntija, vihreiden puolueaktiivi sekä politiikan asiantuntija ja valtiotieteilijä.

Laitisen kannanotto ei ollut vahinko. Sen osoitti kirjoitus, jonka hän lisäsi myöhemmin sivuilleen: ”..mielestäni D.J Trump on ansainnut kaiken vihan myös julkisesti. Hän on lähes koko elämänsä lähinnä hyväksikäyttänyt ihmisiä ja nykyisessä toimessaan asettaa planeettamme ja koko lajimme tulevaisuuden vaakalaudalle. Ja kyllä mielestäni olisi parempi jos hänestä aika jättäisi.

Trumpin murhasta julkisesti haaveilevia on paljon myös muualla kuin Yhdysvalloissa. Toivo Laitisen tapaus osoittaa, kuinka synkkä ilmiö on levinnyt myös Suomeen.

SUOMEN UUTISET