

Joe Bidenin kannattajia Valkoisen talon edustalla. / LEHTIKUVA
Halla-aho: Poliittisen vastapuolen demonisointi pitäisi lopettaa – ”Pitäisi tunnustaa se, että maailmassa on erilaisia mielipiteitä”
josJoeYhdysvaltojen presidentinvaali on osoittanut liittovaltion kansan kahtiajakautumisen. Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan Yhdysvaltojen politiikan jakolinjat heijastuvat myös eurooppalaisiin yhteiskuntiin.
Jussi Halla-aho sanoi tänään Ylen Ykkösaamussa, että poliittinen vastakkainasettelu nähdään nykyään taisteluna hyvän ja pahan välillä.
– Kyse on mustavalkoisesta suhtautumisesta poliittisiin vastustajiin ja kokemus puolin ja toisin siitä, että toisen puolen mielipide on väärä ja että toisella puolella ei ole oikeastaan edes oikeutta siihen mielipiteeseen. Eräänlainen vastapuolen demonisointi on ehkä enemmänkin kulttuurinen muutos kuin niinkään asiakysymyksiin liittyvä muutos.
Jakautuneen kansan yhdistäminen on mahdollista
Poliittisten jakolinjojen syventyminen saattaa Halla-ahon mukaan johtaa siihen, että keskustelun osapuolet ovat paitsi eri mieltä keskenään, myös alkavat elää enemmän omissa kuplissaan ja toisistaan erkanevissa todellisuuksissa.
Halla-ahon mukaan jakautuneen kansakunnan yhdistäminen on kuitenkin edelleen mahdollista.
– Kaikkien keskusteluun osallistuvien tahojen, päättäjien ja muiden vaikuttajien kuten median pitäisi lopettaa vastapuolen demonisointi.
Halla-ahon mukaan pitäisi tunnustaa se, että maailmassa on erilaisia mielipiteitä.
– Mikään niistä erilaisista mielipiteistä ei välttämättä ole sen paremmin faktoilla perusteltavissa ehdottoman oikeaksi kuin joku toinen näkemys. Faktoista voidaan usein tehdä hyvinkin erilaisia johtopäätöksiä.
Trumpin vaalivoitto 2016 hiertää Yhdysvalloissa
Halla-aho palasi Ykkösaamussa Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin. Halla-aho ei ottanut kantaa, kumpi ehdokkaista olisi hänen mielestään parempi presidentiksi. Halla-aho kuitenkin totesi, että hänen mielestään Yhdysvaltojen kriisin keskeinen kiihdyttäjä on ollut se, että Donald Trumpin vastapuoli ei ole vieläkään päässyt yli siitä, että tämä voitti presidentinvaalit vuonna 2016.
– Nyt on peloteltu sillä, miten Trumpin kannattajat reagoivat Trumpin todennäköiseen vaalitappioon. Siitä on ehkä syytäkin olla huolissaan. Tosiasia on silti se, että niin sanottu liberaali leiri on ollut enimmäkseen vastuussa viime vuosina Yhdysvalloissa nähdystä mellakoinnista ja demokraattisen prosessin kyseenalaistamisesta, Halla-aho huomautti.
– Me olemme nähneet tänä vuonna useita palavia yhdysvaltalaiskaupunkeja. Tapahtumille välitön laukaisija on ollut BLM-liike, mutta kyllähän kyse on pitkälti myös Trump-vastaisuudesta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- BMT liberaali leiri demonisointi mielipidevapaus Presidentinvaalit Donald Trump politiikka Yhdysvallat Mellakointi perussuomalaiset Jussi Halla-aho media
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Yhdysvallat äänestää presidentinvaaleissa jännittyneissä tunnelmissa

Trumpin mahdollisuudet alkavat näyttää heikoilta, juridiikka astelee kuvioihin mukaan

Poliisi ampui tummaihoisen veitsimiehen Philadephiassa, tapausta seuranneissa mellakoinnissa loukkaantunut kymmeniä poliiseja

Presidentinvaalit ovella, sensuuri kiihtyy – Joe Bidenin pojan kytköksiä paljastanut maan neljänneksi suurin lehti estettiin Facebookista ja Twitteristä

Yle ja HS tekivät elokapinan mielenosoituksesta pääuutisen – professorit marssitettiin puolustelemaan laittomuuksia ja keskeisen liikenneväylän katkaisua

Hesarin harkintakyky petti taas: Vertasi Suomeen saapuvaa Donald Trumpia sikaan – Nyt-liitteen esimies: ”En jättäisi julkaisematta, tarkoitus oli saada ihmiset ajattelemaan”

Vasemmiston väkivaltafantasiointi kiihtyy – brittijuontaja: “hysteerinen raivoaminen on ennennäkemätön ilmiö”

Somejätit vauhkoina: Vapauden airueen Facebook-tiliä rajoitettiin

Minneapolisin äänestystulos tyrmäsi poliisilaitoksen remontin
Viikon suosituimmat

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen, jonka aiheena oli Yle kuriin nyt! -kansalaisaloite. Kuulemistilaisuudessa aloitteen tekijät kertoivat syitä, miksi aloite on tehty, ja esittivät tarkemmin, mitä muutoksia Yle-lainsäädäntöön haluttaisiin. Paikalla oli myös Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Suomalaisyritys markkinoi maahantulopaketteja Iranissa ja Lähi-idässä – yrityksen somepäivityksessä kerrotaan Suomen tarvitsevan 60 000 maahanmuuttajaa vuodessa
Oikeudellista konsultointia tarjoavan oikeustoimiston neuvonantaja-asiantuntija-tittelillä esiintyvä henkilö markkinoi maahantulopaketteja Suomeen Iranissa ja Lähi-idässä. Helmikuun lopulla neuvonantajan Facebook-päivityksessä kerrottiin, että Suomi tarvitsee 60 000 maahanmuuttajaa vuosittain. Lisätietoja 4 500 euron hintaisesta maahantulopaketista saa 70 euroa maksavan puhelun kautta.

Garedew: Vanhemmilla on lakiin perustuva oikeus kieltää sateenkaari-ideologian opettaminen lapsilleen
Seta ry kiertää jälleen kouluja ja järjestää koulutuksia myös päiväkotien opettajille. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew vaatii loppua tälle lasten seksualisoinnille. Vanhemmilla on oikeus kieltäytyä vakaumuksensa vastaisesta materiaalista ja opetuksesta lapsilleen.

Päivän pointti: Helsingin Sanomat ilmastosyyllistää ja leimaa suomalaiset tuholaisiksi – vaikka Suomi on hiilinegatiivinen maa

Vasemmisto reagoi tunteella maahanmuuttopolitiikan kiristyksiin – sisäministeri Rantanen muistutti, että Suomessa ei enää voi olla muita Pohjoismaita löperömpiä sääntöjä
Eduskunnassa käsiteltiin tänään hallituksen esityksiä ulkomaalaislain muuttamiseksi. Suomen maahanmuuttopolitiikan muutos kohti tiukempaa yleiseurooppalaista tasoa demokraattisen prosessin kautta osui syvälle tunteisiin vasemmistoliiton kansanedustajalle Veronika Honkasalolle.

Kansalaisaloitteen tekijät: Ylen rahoitusta leikattava Ruotsin tasoon eli 76 euroon per asukas
Yle kuriin nyt! -kansalaisaloitteen laatijoiden mielestä Yleisradio on tietoisesti hakenut säästöjä kaikista näkyvimmistä ja suosituimmista toiminnoista esimerkiksi irtisanomalla työntekijöitä ja vihjaamalla katsojaluvuiltaan suosituimpien ohjelmien lopettamiseen.

Trump lennätti väkivaltaisen venezuelalaisjengin jäseniä El Salvadorin jättivankilaan – ihmisoikeusaktivistit kauhuissaan
Trump lennätti satoja karkotettavia El Salvadorin jättivankilaan 227 vuotta vanhan lain perusteella. Ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan, koska jättivankila on epämiellyttävä paikka ja karkotukset suoritettiin ilman oikeuden istuntoa. Demokraatit hakivat välittömästi toimeenpanokiellon karkotuksille, mutta lentokoneet ehtivät kansainväliseen ilmatilaan ennen tuomarin kieltoa. Trumpin näyttävä PR-tempaus onnistui yli odotusten, mutta juridinen vääntö tulee jatkumaan korkeimmassa oikeudessa.

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.

Vigeliukselta kovaa kritiikkiä Yleisradion johdolle: ’’Uutisista leikkaaminen on Ylen päätös, ei eduskunnan’’
Yle-työryhmässä neuvotellut ja Ylen hallintoneuvostossa työskentelevä kansanedustaja Joakim Vigelius ottaa kantaa Ylen säästöihin kohdistuneeseen kritiikkiin. Hänen mukaansa säästöjen kohdentamisesta vastaa Yle, ei eduskunta.