josJoeYhdysvaltojen presidentinvaali on osoittanut liittovaltion kansan kahtiajakautumisen. Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan Yhdysvaltojen politiikan jakolinjat heijastuvat myös eurooppalaisiin yhteiskuntiin.

Jussi Halla-aho sanoi tänään Ylen Ykkösaamussa, että poliittinen vastakkainasettelu nähdään nykyään taisteluna hyvän ja pahan välillä.

– Kyse on mustavalkoisesta suhtautumisesta poliittisiin vastustajiin ja kokemus puolin ja toisin siitä, että toisen puolen mielipide on väärä ja että toisella puolella ei ole oikeastaan edes oikeutta siihen mielipiteeseen. Eräänlainen vastapuolen demonisointi on ehkä enemmänkin kulttuurinen muutos kuin niinkään asiakysymyksiin liittyvä muutos.

Jakautuneen kansan yhdistäminen on mahdollista

Poliittisten jakolinjojen syventyminen saattaa Halla-ahon mukaan johtaa siihen, että keskustelun osapuolet ovat paitsi eri mieltä keskenään, myös alkavat elää enemmän omissa kuplissaan ja toisistaan erkanevissa todellisuuksissa.

Halla-ahon mukaan jakautuneen kansakunnan yhdistäminen on kuitenkin edelleen mahdollista.

– Kaikkien keskusteluun osallistuvien tahojen, päättäjien ja muiden vaikuttajien kuten median pitäisi lopettaa vastapuolen demonisointi.

Halla-ahon mukaan pitäisi tunnustaa se, että maailmassa on erilaisia mielipiteitä.

– Mikään niistä erilaisista mielipiteistä ei välttämättä ole sen paremmin faktoilla perusteltavissa ehdottoman oikeaksi kuin joku toinen näkemys. Faktoista voidaan usein tehdä hyvinkin erilaisia johtopäätöksiä.

Trumpin vaalivoitto 2016 hiertää Yhdysvalloissa

Halla-aho palasi Ykkösaamussa Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin. Halla-aho ei ottanut kantaa, kumpi ehdokkaista olisi hänen mielestään parempi presidentiksi. Halla-aho kuitenkin totesi, että hänen mielestään Yhdysvaltojen kriisin keskeinen kiihdyttäjä on ollut se, että Donald Trumpin vastapuoli ei ole vieläkään päässyt yli siitä, että tämä voitti presidentinvaalit vuonna 2016.

– Nyt on peloteltu sillä, miten Trumpin kannattajat reagoivat Trumpin todennäköiseen vaalitappioon. Siitä on ehkä syytäkin olla huolissaan. Tosiasia on silti se, että niin sanottu liberaali leiri on ollut enimmäkseen vastuussa viime vuosina Yhdysvalloissa nähdystä mellakoinnista ja demokraattisen prosessin kyseenalaistamisesta, Halla-aho huomautti.

– Me olemme nähneet tänä vuonna useita palavia yhdysvaltalaiskaupunkeja. Tapahtumille välitön laukaisija on ollut BLM-liike, mutta kyllähän kyse on pitkälti myös Trump-vastaisuudesta.

SUOMEN UUTISET