Kansanedustaja Rami Lehto (ps.) on hyvin huolestunut vihervasemmiston yllytyksestä, jolla vastustetaan viranomaisten suorittamia maastapoistamistehtäviä.

Lehto muistuttaa Stop deportations -järjestön organisoimasta mielenosoituksesta, jossa järjestö piti Helsinki-Vantaan lentoasemalla tällä viikolla mielenosoituksen. Noin viidenkymmenen hengen joukko osoitti mieltään irakilaisnaisen palautusta vastaan.

– Maastapoistamistehtävä jouduttiin keskeyttämään, kun irakilaisnainen oli huutanut koneessa niin kovaa. Myös yksi lentokoneessa ollut matkustaja oli vastustanut pakkopalautusta ja pyytänyt koneen kapteenia paikalle.

– Nyt on käynyt ilmi, että esimerkiksi Twitterissä jaetaan ohjeistuksia, kuinka palautuslentoja voidaan estää vielä koneen sisällä.

Lehdon mukaan on erittäin huolestuttavaa, että viranomaisten asettamia lakeja ja määräyksiä rikotaan ja toimintaan jopa kehotetaan politiikassa mukana olevien henkilöiden taholta.

– Ilmailulain mukaan matkustajien tulee noudattaa miehistön käskyjä. Matkustajan, joka avaa turvavyönsä miehistön päinvastaisesta käskystä huolimatta eikä suostu istumaan, toiminta on vahvassa ristiriidassa ilmailulain kanssa, Lehto toteaa.

Ilmailulain mukaan ”Matkustaja ei saa toiminnallaan vaarantaa lennon, sen miehistön tai matkustajien turvallisuutta. Matkustajan on noudatettava käskyjä, jotka miehistö antaa lennon turvallisuuden ja järjestyksen ylläpitämiseksi.”

– Lisäksi ilmailulain mukaan ilma-aluksen päälliköllä on oikeus poistaa ennen lähtöä tai ensimmäisessä sopivassa laskeutumispaikassa kyydistä matkustaja, joka vaarantaa järjestyksen. Muu miehistö on velvollinen ja muut matkustajat oikeutettuja antamaan päällikölle tai miehistölle tarvittavaa apua.

SUOMEN UUTISET