Turvapaikka-asioista voimakkaasti kantaa ottanut Marjaana Toiviainen vaatii Facebook-sivuillaan lentomatkustajia torppaamaan lentokoneen nousu, jos kyydissä on kotimaihinsa palautettavia kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita.

Toiviaisen jakamissa ohjeissa kerrotaan seikkaperäiset ohjeet lentokoneen lähdön estämiseksi.

Matkustajia kehotetaan avaamaan turvavyönsä ja nousemaan ylös kunnes palautus on keskeytynyt.

Suomen Uutiset kirjoitti huhtikuussa Toiviaisen riehumisesta ja haastatteli hänen esimiestään kirkkoherra Ulla Kososta. Kosonen totesi tuolloin, että viranomaisen vastustaminen ”ei tietenkään ole hyväksyttävää”.

Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen vaati huhtikuisten tapahtumien johdosta Toiviaisen eroa.

Vasemmalta laidalta tukea riehumiselle

Ohjeista liikkuu verkossa erilaisia versioita, myös suomenkielisiä. Ylellekin työskentelevä valokuvaaja Kukka Ranta kannustaa niin ikään lentoliikenteen sabotointiin.

Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu Veronika Honkasalo levittää sabotointiohjeita omalla twitter-seinällään.

Niin ikään Helsingin Sanomien entinen toimituspäällikkö Petri Korhonen on innostunut sabotointi-ideasta. Hän arvioi twitterissä toimivansa ohjeiden mukaisesti vain, mikäli olisi matkassa ilman lapsiaan. Korhonen toimii tällä hetkellä Otavamedian Outdoor-perheen vastaavana päätoimittajana.

Yleisradion radiotoimittaja Jari Mäkäräinen huomauttaa muille twitter-keskustelijoille, että lentoliikenteen häirintä saattaa rikkoa lakia.

SUOMEN UUTISET