Seurakuntapastori Marjaana Toiviaisen sekoilu maanantaina Metsälän vastaanottokeskuksessa johtaa jälkiselvittelyihin. – Tällaiset asiat kyllä hoidetaan, ihan henkilöstä riippumatta, Toiviaisen esimies, kirkkoherra Ulla Kosonen sanoo.

Oulunkylän seurakuntapastori Marjaana Toiviainen otti näkyvän roolin viime maanantaina Helsingissä turvapaikanhakijoiden palautuksiin liittyvissä suurmielenosoituksissa.

Toiviainen pyrki aktiivisesti vastustamaan poliisiviranomaisten työtä Metsälän vastaanottokeskuksessa muun muassa kävelemällä useita kertoja poliisiauton eteen tien tukkeeksi.

Tekeytyi uhriksi

Tilanteessa Toiviainen tekeytyi uhriksi ja myös huusi useita kertoja muille mielenosoittajille, kuinka poliisi muka tarkoituksellisesti yrittäisi ajaa hänen päälleen. ”Kuvaa videolle, ne ajaa mun ylitse”, pastori huuteli väkijoukkoon.

Toiviaisen omaksuma, dramaturgian keinoja hyödyntävä temppu tunnetaan erityisesti vasemmistoanarkistien menetelmänä. Pyrkimyksenä on esittäytyä viranomaisten liiallisen voimankäytön uhrina sen jälkeen kun henkilö itse on ensin yrittänyt estää viranomaista tekemästä työtään.

Vetosi perustuslakiin väittäen sitä valtakirjaksi

Toiviainen myös vetosi kädessään olevaan Suomen perustuslakiin väittäen sitä valtakirjaksi. Perustuslaki kuitenkin on kansallisen oikeusnormihierarkian korkein säädös. Perustuslain tason säännökset tulevat yksittäisessä tapauksessa vain harvoin sovellettavaksi.

Toiviaisen käytös on herättänyt keskustelua, sillä hänen käytöstään ei voine pitää asianmukaisena ja kohtuullisena virkamiestason henkilöltä.

– On käsittämätöntä, että virkasuhteessa toimiva henkilö estää toista viranomaista toteuttamasta lakisääteistä tehtäväänsä. Onko kirkon linja todellakin tämä? Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen jyrähti blogissaan alkuviikon mielenosoituksista.

”Voit ottaa yhteyttä tuomiokapituliin”

Toiviainen itse on julkaissut Facebook-sivullaan lyhyen kirjoituksen maanantain tapahtumiin liittyen.

– Olen saanut nyt satoja kysymyksiä siitä, miten minut voi erottaa pappisvirasta. Luterilainen kirkko on episkopaalis-synodaalinen, mikä tarkoittaa, että tuomiokapituli tekee päätökset papin työstä ja piispa tarvittaessa nuhtelee.

– Mikäli toivot, että minut erotetaan papin tehtävästä, voit ottaa yhteyttä Helsingin tuomiokapituliin, jonka kaitsennassa toimin, Toiviainen kirjoittaa.

Seurakuntaan tullut runsaasti palautetta

Toiviaisen esimies, kirkkoherra Ulla Kosonen myöntää, että maanantain tapahtumien johdosta myös seurakuntaan on tullut palautetta.

– Yhteydenottoja on tullut runsaasti, paljon enemmän kuin yleensä ja ne kaikki täytyy tietysti nyt käydä läpi.

Millaisiin toimiin seurakunta on ryhtymässä pastori Marjaana Toiviaisen toiminnan johdosta?

– En ryhdy tässä käymään keneenkään yksittäiseen henkilöön liittyviä työasioita läpi. Meillä on se periaate, että ihan henkilöstä riippumatta, nämä asiat hoidetaan asianosaisten kesken.

Kirkon viranhaltijan tulee käyttäytyä asemansa ja tehtävänsä edellyttämällä tavalla. Onko poliisin työn estäminen asiallista käytöstä papinvirassa olevalta henkilöltä?

– Yleisellä tasolla virkavallan toimien estäminen ei ole asiallista, se ei kuulu kenenkään ihmisten tehtäviin. Jos kyse on rauhanomaisesta siviilivastarinnasta, niin sitten voi olla eri asia.

Entä silloin, kun kyse ei enää ole rauhanomaisesta vastarinnasta vaan viranomaisen vastustamisesta ja viranomaisen työn estämisestä?

– Viranomaisen vastustaminen ei tietenkään ole hyväksyttävää.

Mitä itse ajattelet Metsälän vastaanottokeskuksessa viime maanantaina sattuneista tapahtumista?

– Olen nähnyt sieltä muutaman videoklipin, enkä ole vielä muodostanut kokonaiskuvaa. Se on hyvä periaate, että ensin täytyy kuulla kaikkia asianosaisia, ennen kuin tekee selkeitä johtopäätöksiä.

Oletko itse keskustellut Marjaana Toiviaisen kanssa viime maanantain jälkeen?

– Olemme keskustelleet lyhyesti, mutta enimmäkseen aiheena olivat muut työasiat. Olemme kyllä sopineet, että tapaamme lähiaikoina, ja käymme tämän asian läpi. Sen voin todeta, että Marjaanalla on seurakunnan vahva tuki työssään, johon kuuluu myös maahanmuuttajien kotoutumisen edistämistä.

Voiko virassa toimiva pappi osallistua tällä tavalla poliittisiin mielenosoituksiin?

– Tavallaan voi ja tavallaan ei. Toki kun on pappi niin silloin on aina pappi. Se on vähän veteen piirretty viiva, missä virkatehtävä loppuu ja missä kohtaa jo on yksityishenkilö. Korostan, että Marjaana ei ollut tuolloin virkatehtävissä vaan hän oli yksityishenkilönä siellä (mielenosoituksessa).

ILKKA JANHUNEN