Pastori Marjaana Toiviaisen esimies puolustaa kohupappia. – Hän on esittänyt näkemyksiään yksityishenkilönä, kirkkoherra Ulla Kosonen sanoo.

Suomen Uutiset kertoi aiemmin tänään, kuinka pastori Marjaana Toiviainen vetosi Facebookissa lentomatkustajia estämään lentokoneen nousun, jos lentokoneessa on kyydissä kotimaihinsa palautettavia kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita.

Toiviainen myös jakaa sosiaalisessa mediassa yksityiskohtaisia neuvoja, joissa muun muassa kehotetaan aukaisemaan turvavyö ja seisomaan, kunnes palautuslento on keskeytynyt.

Kirkkoherra: ”En ole tutustunut kirjoituksiin”

Kohupapin esimiehen, kirkkoherra Ulla Kososen mukaan Marjaana Toiviainen on toiminut yksityishenkilönä esittäessään tällaisia näkemyksiä.

– En ole tutustunut näihin kirjoituksiin tai nähnyt niitä. Hän (Marjaana Toiviainen) on tällä hetkellä vuosilomalla, joten hän ei ole esittänyt näkemyksiään virkahenkilönä vaan yksityishenkilönä. En myöskään tiedä lentokoneiden sisäistä ohjeistusta.

Kosonen ei halua ottaa kantaa Toiviaisen vetoamiseen lentokoneen nousun estämisen puolesta.

– Viranomaistoimia voidaan vastustaa myös rauhanomaisesti noudattaen erilaisia tunnettuja kansalaistottelemattomuuden periaatteita, Kosonen sanoo.

Esiintyy kirkon edustajana

Toiviaisen loman päättymisajankohta ei ole tiedossa. Hän kuitenkin esiintyy jatkuvasti kirkon edustajana. Esimerkiksi tänään keskiviikkona 28. 6. hän kirjoittaa Facebookissa keskustelleensa Turkish Airlines -lentoyhtiön kahden edustajan kanssa Helsinki-Vantaan lentokentällä.

– Kysyin huolestuneena kansalaisena ja Suomen evankelisluterilaisen kirkon tehtävässä toimivana pastorina heidän lentoyhtiönsä roolista ja vastuusta pakkopalautuksissa, erityisesti Irakiin, Toiviainen kirjoittaa.

Kerää Facebookissa rahaa lentolippuihin

Toiviainen myös kerää yleisöltä matkakassaa sosiaalisessa mediassa.

Facebookin Refugee Hospitality Club Finland –ryhmässä Toiviainen ilmoittaa olevansa valmis lähtemään vapaaehtoisesti Istanbuliin, jos rahat saadaan kasaan lentolippua varten.

– Minulla ei ole rahaa, mutta jos joku maksaa lentolipun, voin lähteä matkaan, Toiviainen kirjoittaa.

Ryhmässä moni ilmoittautuu vapaaehtoisesti maksamaan Toiviaisen lennot. Myös Toiviaisen tilinumeroa kysellään.

Rahan kerjääminen matkalippuihin tällä tavalla on kuitenkin kyseenalaista, koska vastikkeeton rahankeräys yleisöltä edellyttää aina poliisin myöntämää lupaa.

Yleensä lupa voidaan myöntää vain yleishyödylliselle yhteisölle, kirkolle tai korkeakoululle. Yksityishenkilö ei saa kerätä rahaa matkustamista varten.

”Mistä saisin 300 000 euroa?”

Toiviainen on aiemminkin vedonnut yleisöön rahapulassaan. Sunnuntaina Toiviainen ilmoitti tarvitsevansa suuren summan rahaa, joka olisi hänen mukaansa tarkoitus käyttää hänen ystäviensä opiskeluun.

– Haluaisin auttaa ystäviäni, ja kaiken muun voin antaa, mutta rahaa en, koska se on loppu. Haluaisin maksaa heidän opintonsa Suomessa, ettei heitä lähetetä kotimaahan tapettavaksi.

– Mistä saisi nopeasti 300.000 €? Olen kaikkeen muuhun valmis paitsi prostituutioon, Toiviainen kirjoittaa.

Heittäytyi poliisiauton eteen

Toiviaisen rahan kerääminen ei tälläkään kertaa vaikuta täysin asianmukaiselta. Lisäksi yksityishenkilön tulee huomioida veroseuraamukset vastaanottaessaan yli 5 000 euron lahjoituksia.

Huhtikuussa Toiviainen pyrki aktiivisesti vastustamaan poliisiviranomaisten työtä Metsälän vastaanottokeskuksessa turvapaikanhakijoiden palautuksiin liittyvässä mielenosoituksessa.

Tuolloin Toiviainen muun muassa käveli useita kertoja poliisiauton eteen tien tukkeeksi väittäen, kuinka poliisi muka tarkoituksellisesti yrittäisi ajaa hänen päälleen.

Pitäisi käyttäytyä virkamiesaseman mukaisesti

Toiviainen on kirkollisessa virassa toimiva henkilö. Lain mukaan Toiviaisen olisi siten käyttäydyttävä virka-asemansa edellyttämällä tavalla.

Kirkon viranhaltijan niin sanottu lojaliteettivelvollisuus myös pitää sisällään vaatimuksen suorittaa virkasuhteeseen kuuluvat tehtävät asianmukaisesti ja viivytyksettä, samalla noudattaen asianomaisia säännöksiä ja määräyksiä.

Toiviaisen esimies Kosonen ei suoraan vastaa kysymykseen, onko Toiviainen menetellyt asemansa mukaisella tavalla.

– Tähän kokonaisuuteen liittyy monta asiaa. En kuitenkaan lähde arvioimaan yksittäisen kirkon työntekijän toimia enkä työyhteisön sisällä käytyjä keskusteluja.

ILKKA JANHUNEN