NÄKÖKULMA | Vihreiden illalla julkaisema tiedote oli vielä normaalia politiikantekoa. Puolueen eduskuntaryhmä oli julkaissut illalla tiedotteen, jossa vaadittiin Afganistanista saapuneiden perusteettomien turvapaikanhakijoiden käännyttämisen pysäyttämistä. Se, mitä tapahtui tiedotteen lähettämisen jälkeen, on suomalaisen politiikan kentillä hyvin poikkeuksellista.

Afganistaniin makaavista palautuslennoista kiihtynyt vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö alkoi Twitterissä agitoida kannattajiaan vastustamaan lainvoimaisia karkotuspäätöksiä. Niinistön toiminta ei ollut enää protestointia vaan tuomioistuimen lainvoimaisen päätöksen suoraa vastustamista.

”Tämä oli arvoton näytelmä vihervasemmistolta ja kirkolta”

– Tule mukaan varmistamaan, että Suomi ei lähetä ihmisiä hengenvaaraan. ”Lentokentälle mielenosoitus tänä iltana”, Niinistö yllytti.

Niinistö julkaisi päivän aikana useita twiittejä ja verkkokirjoituksia, joissa hän vaati ”laittoman” toiminnan lopettamista.

Turvapaikanhakijoita tukevassa Facebookin Refugee Hospitality Clubissa kiehui. Ja niin alkoi kiehua myös Helsingin kaduilla.

Ali Raeed -nimisen verkkokirjoittajan julkaisemalla videolla näkyy, miten raivostuneet mielenosoittajat yrittävät estää karkoituksiin osallistuvien poliisiautojen kulkua Pasilan poliisiaseman edessä. Mielenosoittajia heittäytyy autojen eteen, ja poliisi saa vaivoin pidettyä väkijoukon hallinnassa. Kiihtyneet, heikolla suomenkielellä ”rasisti, rasisti”-syytöksiä huutavat mielenosoittajat pakottavat poliisin puolustuskannalle. Tilanne laukeaa lopulta, ja poliisiautot pääsevät matkaan. Toinen ja kolmas video tilanteesta.

Helsingin perussuomalaisten Mari Rantanen piti mellakointivideota hätkähdyttävänä.

– Nämä kuvat on tuttuja Ranskasta ja Ruotsista – ja kuten olemme varoittaneet, nyt tämä on Suomessa. Tällä tavoin altistamme niin poliisin kun muutkin ihmiset vaaraan. Sillä mitä vihervasemmiston masinoinnista muuta seuraa kuin väkivaltaa ja kenties vielä pahempaa. Poliitikkojen agitointi on täysin tuomittavaa, Rantanen moittii.

”Nyt hajotetaan vallan kolmijako-oppia pahasti”

Rantanen oudoksuu voimakkain sanoin sitä, miten poliitikot ja lainlaatijat voivat olla mukana estämässä lainvoimaisen päätöksen toimeenpanoa.

– Nyt menee puurot ja vellit sekaisin ja maahan on palautettava joku roti. Poliitikoillekin. Nyt hajotetaan vallan kolmijako-oppia pahasti, Rantanen paheksui.

Vallan kolmijako-oppi tarkoittaa sitä, että lainsäädäntövalta, tuomiovalta ja toimeenpanovalta on erotettava toisistaan. Poliitikot säätävät lakeja, mutta eivät osallistu oikeusistuinten toimintaan. Kolmijaolla on pyritty estämään vallan väärinkäyttöä.

Tänään nähty Ville Niinistön johtaman rähinäjoukon toiminta on hyvin poikkeuksellista. Oppositiolla on Suomen enemmistöparlamentaristisessa järjestelmässä kovin vähän tosiasiallista lainsäädäntövaltaa, mutta missään tapauksessa sillä ei ole tuomiovaltaa. Niinistö katsoi asianmukaiseksi lainvoimaisen viranomaispäätöksen täytäntöönpanon estämisen. Tällä toimellaan hän otti pitkän loikan kohti mielivaltaa.

Kansanedustaja Ville Tavio (ps.) paheksui voimakkaasti Ville Niinistön toimintaa. Hänen mukaansa vihreiden valitsema tie pyrkiä vastakkainasetteluun Suomessa on surullinen.

Radikaalia kirkkoturvaa

Poliisin toimintaa asettui vastustamaan myös Oulunkylän seurakunnan pastorina toimiva julkkispappi Marjaana Toiviainen. Hän asettui poikkiteloin poliisiauton tielle Metsälän vastaanottokeskuksen edessä. Papin vastaanhangoittelu oli niin vahvaa, että poliisin oli turvauduttava voimakeinoihin.

Tämä on hämmästyttävää siihen nähden, että Kirkko on määritellyt täsmälliset ohjeet kirkkoturvatilanteita varten. Arkkipiispa Kari Mäkinen on todennut, ettei tarkoitus ole uhmata, vaan antaa tukea. Evankelis-luterilaisen kirkon työntekijöille ja toimijoille tarkoitetussa oppaassa todetaan: ”Jos turvattu päätyy karkotettavaksi tai käännytettäväksi, poliisin kanssa voi neuvotella maasta poistamisen ajankohdasta.”

Toiviainen vei ”neuvottelun” siihen pisteeseen, että poliisin oli kannettava hänet kainaloista syrjään. Tilanne näkyy tällä videolla.

Kun poliisi oli saanut tehtävänsä suoritettua, Toiviainen alkoi masinoida kannattajiaan lentokentän mielenosoitukseen tarkoituksenaan estää karkotuslento.

Some leimusi koko illan sakeana yllytyksestä. Lentokentälle saapuu useita opposition nimipolitiikkoja. Vihreiden Ozan Yanar ja Emma Kari vastustivat karkotuksia lentokentällä, SDP:n Pilvi Torsti kutsui viestissään mielenosoittajia Liikelentotie 8:aan. Nasima Razmyar nostatti mielenosoittajien protestia megafonilla.

Riehuminen osoittautuu lopulta turhaksi. Lento Afganistaniin lähti matkaan, ja protesti kuivuu kokoon. Mieltään osoittaneet alkoivat purkaa pettymystään nettiin. Heidän luettavakseen oli illan aikana kertynyt kannatusviestien lisäksi valtava joukko viestejä, joissa hämmästellään sitä, miten kansanedustajat voivat tällä tavalla asettua poikkiteloin virkatehtäviään suorittavan poliisin kanssa.

Useampi vasemmistotaustainen kansanedustaja moitti illan aikana Suomen valtion toimintaa.

– Näin ei oikeusvaltio voi toimia, julisti vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Mari Rantasella ei riitä tällaisille kommenteille ymmärrystä.

– Nyt poliitikot väittävät että Suomi ei ole oikeusvaltio. Kun se siis pani täytäntöön lainvoimaisen päätöksen?

– Tämä oli arvoton näytelmä vihervasemmistolta ja kirkolta. Jessus, Rantanen summaa.

Lisäys 4.4.2017 klo 01:56 – täsmennetty opposition roolia lainsäädännössä. Otsikkoa täsmennetty 4.4.2017 klo 11.42.

MATIAS TURKKILA