Suomen Uutiset seurasi Rautatientorin turvapaikanhakijoita puolustavia mielenosoittajia paikan päällä ja verkossa. Facebookissa kehotettiin muun muassa häiritsemään palautuslentoja, jotta pakkopalautuksien toimeenpano ei onnistuisi.

Alkuperäinen tarkoitukseni oli liittyä Helsingin Rautatieaseman turvapaikanhakijoiden mielenosoittajien seuraan omalla nimelläni ja tehdä artikkeli. Paikan päällä päätin perääntyä, sillä mielenilmaisussa mukana ollut joukko oli melko latautunutta aatteessaan.

En normaalisti arastele vaikeita tilanteita, mutta tässä kohtaa päätin, että juttuni ei todennäköisesti etene toivomallani tavalla, jos kerron kirjoittavani reportaasia.

Miksi lähdin tekemään tätä artikkelia?

Olin saanut luotettavan vihjeen, että mielenosoittajille maksetaan mielenilmaisuun osallistumisesta. Tapahtumien edetessä tämä kävikin selväksi. Rahaa lahjoitetaan usealta taholta sekä seurakuntien, että yksityisten auttajien perustamien tukijärjestöjen kautta.

Vierailuiltanani teltan äärellä oli noin 30 henkilön joukko, joista osa seisoskeli teltan ja alueen ulkopuolella. Liityin mukaan tuohon teltan ulkopuolella seisoskelijoiden joukkoon. Pääsin puheisiin kahden arvioilta kolmekymppisen miehen kanssa. Toinen heistä puhui hyvin epäselvää englantia.

Toisen miehen puheesta kävi kuitenkin selvääkin selvemmäksi, että molemmat miehet olivat saaneet negatiivisen päätöksen eli negan ja tällä hetkellä he olivat luvatta maassa. Minun ei juurikaan tarvinnut kysellä, sillä heillä oli tarve tulla kuulluksi. Jutustelu eteni ja sain selville, että ainakin toinen heistä oli saanut kodin suomalaiselta auttajalta.

Facebookin ryhmä Refugees Welcome Finland – turvapaikanhakijoiden kotimajoitus -verkosto
on kasvanut kevään myötä. Rahasta ei ollut kummemmin puhetta. Ymmärsin kuitenkin, että toinen miehistä oli saanut kotimajoittajaltaan ruokaa ja käteistä taskurahaksi. Poistuin paikalta, sillä huomasin, että teltalle saapui turvapaikanhakijoita tervehtiviä suomalaisia auttajia.

Kotona jatkoin tutkimustöitä ja sain selville, että Kirkon nimissä oli kerätty rahaa tätä mielenosoitusta varten. Toukokuun loppuun mennessä Kotimaanapu-keräykseen oli kertynyt 2 495 euroa. Lahjoituksia kerättiin myös Oikeudet ilman rajoja ry:n kautta.

Maailma ja Päivi Nerg kylässä

Helsingin Kaisaniemessä järjestetty Maailma kylässä -tapahtuma sai Rautatientorille runsaasti ohikulkijoita ja mielenosoituksen tukijoita. Seurasin sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nergin ja mielenosoittajien kohtaamista. Tunnelma oli tiivis.

Nergin vierailu ajoittui ajankohtaan, jolloin Irakin ja Afganistanin turvallisuutta puitiin suurilla otsikoilla. Kysymyksiä herätti eritoten se, että miksi Irak ja Afganistan ovat osin turvallisia maita turvapaikanhakijoiden kotiinpaluulle, mutta turvattomia suomalaisille matkailijoille. Nerg kertasi turvapaikanhakijoille Suomen oikeusjärjestelmän toimintaa ja selvensi, miksi suomalaisiin kohdistuu suurempia riskejä (kidnappaus) paikallisväestöön nähden.

Paikalla oli runsas joukko suomalaisia ja turvapaikanhakijoita, joista erottui mielenosoituksen tiedottaja Outi Popp. Paikalta otettu tallenne näyttää Nergin vierailun.

Perjantai 30.6.2017

Mielenosoitusteltat Rautatientorilla puretaan. Tiedottaja Outi Popp kommentoi HS:lle, että tilanne tuntuu heistä epäreilulta.

Popp kertoo myös, että he siirtävät mielenilmausta, kun sopiva paikka löytyy. Uudeksi paikaksi kaavaillaan Pasilan poliisitaloa tai Maahanmuuttoviraston edustaa Helsingin Kalasatamassa. Hän sanoo samassa haastattelussa myös, että mielenilmaisijat aikovat liittyä 1.7. Helsingin keskustassa järjestettävään Pride-kulkueeseen.

Toiviainen kommentoi Facebookissa halustaan palkata näyttelijöitä mielenilmaisuun

Perjantaina 30.6. Facebookissa ollaan huolissaan mielenilmauksen imagosta. Keskustelua käydään mielenilmauksen näkyvyydestä ja siitä, että näyttää huonolta, että esillä on vain miehiä. Pääsen näkemään julkisen keskustelun, jossa pappi Toiviainen keskustelee pelkäävänsä omasta puolestaan ja selittää myös pelolla naisten ja lasten poissaoloa mielenosoituspaikalta.

Samassa keskustelussa hän puhuu maahanmuuttajanäyttelijöiden palkkaamisesta, mutta kertoo, että rahat eivät ole riittäneet niiden palkkamiseen.

Pakkopalautusspekulaatiot leviävät Facebook-ryhmässä

Refugees hospitality clubin sivuille alkaa lauantaina 1.7. ilmestyä päivityksiä, joissa kerrotaan Afganistaniin lähtevästä pakkopalautuslennosta. Viestejä seinälle saapuu ympäri Suomea. Niissä kerrotaan yksityiskohtaisesti, kuinka poliisi on noutanut afganistanilaisia palautettavia odottamaan palautuslentoa.

Toiviainen päivittää myös versaaleilla ryhmän seinällä: AFGANS, KEEP HIDING, DO NOT GO TO THE POLICE NOW! DEPORTATION IS COMING.

Tämä päivitys ja osa näistä piilotteluun liittyvistä keskusteluista katoaa ryhmän sivuilta maanantain vastaisena yönä. Toiviainen jatkaa päivityksiään. Hän opastaa yksityiskohtaisesti ohjeita piileskelyyn. ja kertoo esimerkiksi, kuinka käännykkää voi käyttää, ettei paljastu.

Sunnuntai-iltana ryhmän seinältä oli luettavissa lukuisista päivityksistä, kuinka suomalaiset auttajat piilottelevat laittomasti maassa olevia ihmisiä kodeissaan. Nämäkin päivitykset katosivat, sillä ryhmän seinällä käytiin keskustelua myös toiminnan laittomuudesta ja siihen liittyvistä seuraamuksista.

Maanantai 3.7.

Mielenilmaus siirtyy pariksi tunniksi Pasilan poliisitalolle. HS:n mukaan paikalla oli noin 15 henkilöä. Seuraan tapahtumia medioista ja tarkkailen tiiviisti Facebook-ryhmää.

Keskustelu Refugees hospitality clubin sivuilla kiihtyy. Palautuslennoista ja niiden ajankohdista käydään tiivistä tiedonvaihtoa. Ryhmäläiset kokoavat porukkaa mielenilmaisuun lentokentälle. Keskiyöllä alkaa tapahtua livenä. Ryhmän seinällä on lukuisia live-lähetyksiä, joista kuuluu voimakkaita palautusta vastustavia huutoja.

Mielenosoittajat kokoontuivat Helsinki-Vantaan lentokentän terminaalin sisäänkäynnin ulkopuolelle. MTV kertoo aamu-uutisissaan, että paikalla oli poliisin arvioiden mukaan noin 200 mielenosoittajaa.

Poliisi otti kiinni kaksi mielenosoittajaa, jotka vapautettiin tiistaina 4.7.

Maanantain lennolla Afganistanin Kabuliin pakkopalautettiin 11 henkilöä. Joukossa oli yksi pariskunta ja lapsi. Loput olivat yksin saapuneita miehiä.

Tiistai-iltana 4.7. Toiviainen päivittää Refugee hospitality clubin sivuille, että on ollut pidätettynä toisen naishenkilön kanssa. Hän kertoo olleensa aikeissa matkustaa Afganistanin Kabuliin. Hän kertoo päivityksessä, että kaksi poliisia satutti häntä ja että käsi on nyt kipeä.

Suomen Uutisten saamien tietojen mukaan pidätetyt huusivat yksittäisen poliisin nimeä mielenosoituksen yhteydessä.

Tukiverkosto somessa

– Facebookin Refugees hospitality clubista on tullut mielenosoitukselle tärkeä viestintäkanava. Ryhmän sivuilla vaihdetaan mielipiteitä, kuulumisia ja keskustellaan turvapaikanhakijoiden auttamiseen liittyvistä asioista. Ryhmä on julkinen ja siihen kuuluu 14 331 jäsentä.

– Toiminta nousi kesäkuun lopussa julkisuuteen Suomen Uutisten jutussa, kun Helsingin Oulunkylän seurakunnan pappi Marjaana Toiviainen ilmoitti olevansa valmis lähtemään vapaaehtoisesti Istanbuliin, jos rahat saadaan kasaan lentolippua varten. Ryhmässä myös kannustettiin tuolloin kansalaisia ostamaan lentolippuja palautuslennoille ja häiritsemään lentoja, niin, että pakkopalautuksia ei voitaisi toteuttaa.

Suomen Uutiset