
Alan Greenspan: eurolla ei tulevaisuutta ilman poliittista liittoa
USA:n keskuspankin entinen pääjohtaja Alan Greenspan ei usko, että Kreikan kriisi ratkeaa ilman, että maa eroaa euroalueesta. Hän uskoo euroalueen lopulta hajoavan laajemminkin.
Vaikka Greenspan kertoo aina olleensa euron suuri ihailija, hän kertoo olleensa alusta lähtien skeptinen ”monumentaalisen” hankkeen onnistumisen mahdollisuuksista. Tällä hetkellä Greenspan ei näe euroalueella minkäänlaisia selviämisen mahdollisuuksia, elleivät kaikki euromaat muodosta syvempää poliittista liittoa. Edes pelkkä budjettiliitto ei Greenspanin mielestä enää riitä.
Etelä-Euroopan paikka ei ole eurossa
BBC:n toimittajan huomauttaessa, että poliittinen liitto ei tällä hetkellä vaikuta suositulta idealta, Greenspan toteaa, että ydinmaat kuten Saksa, Itävalta, Luxemburg, Hollanti ja Suomi saattaisivat pystyä sellaisen liiton muodostamaan, mutta Etelä-Eurooppa ei siihen voisi kuulua.
Greenspanin mielestä euroalueen hajoaminen olisi katastrofi lähinnä euroalueelle itselleen, mutta ei maailmantaloudelle. Toimimattoman euroalueen purkamisesta syntyisi toimiva talousjärjestelmä, kun taas nykyisen toimimattoman järjestelmän ylläpito aiheuttaa paineita kaikille.
Greenspan muistuttaa, että Etelä-Euroopan maat ovat aiemmin säännöllisesti devalvoineet valuuttansa Saksan markkaan nähtynä, mutta eurossa se ei onnistu. Euroon huonosti kuuluvat maat täyttävät hänen mukaansa kaikki tunnusmerkit, joita kipeästi valuuttadevalvaatiota tarvitsevilla mailla on.
Greenspan ei usko, että euroalueen hajoaminen tapahtuu kovin pian, koska rahaliitto on suhteellisen uusi, ja sitä ilman on tultu toimeen pitkän aikaa. Rahaliiton väitetäänkin nyt olevan korvaamaton, mutta sitä Greenspan ei usko.
Talouksien on sopeuduttava
Greenspanilta tiedusteltiin BBC:n haastattelussa, perusteltiinko yhteisen eurovaluutan synnyttämistä poliittisilla ja tunnepohjaisilla syillä. Greenspan vastasi diplomaattisesti, että G10-kokouksissa euron ensisijaisena perusteluna olivat Euroopan kaksi maailmansotaa. Hän täsmensi myös toteamalla, että taloudelliset seikat olivat vain ”käärepaperia”.
Valuuttakaaoksia pelkääville Greenspan muistuttaa, että mm. Venäjän rupla on äärimmäisen volatiili, kuten monet muutkin valuutat. Vapaasti kelluva valuutta kuitenkin sopeutuu oikealle tasolle, ja olemassaoleviin kriiseihin ei ole olemassa mitään muuta vaihtoehtoa kuin sopeutuminen.
Greenspanin mielestä on tehtävä valinta: joko jatketaan nykyisiä talousvaikeuksia ja niiden yhteydessä käyttöönotettua ”hyvin kyseenalaista” talouspoliitikkaa – tai annetaan koko valuuttajärjestelmän mennä.
Juhani Huopainen
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


EKP irrottamassa letkut Kreikasta
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.