Euro lähti heti alussa väärään suuntaan. Näin sanoi perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini eduskunnan välikysymyskeskustelussa keskiviikkona.

– Väärään lähti heti alusta alkaen. Siksi tämä välikysymys ei käsittele vain Kreikkaa ja sen tämänhetkistä tilannetta. Tässä on kyse koko euron historiasta ja siitä, mitä euro on Euroopalle tehnyt ja tekee, mikäli tosiasioita ei tunnusteta ja asioita korjata, Soini pohjusti.

Soinin mukaan euron historia on täynnä virheitä: se rakennettiin eliitin fantasioiden varaan, yhteiseen valuuttaan otettiin maita, jotka eivät siihen kelpaa ja euromaita tuettiin, vaikka se kielletään säännöissä. Tuoreimpia virheinä Soini mainitsi Euroopan rahoitusvakausvälineen ja myöhemmin pysyvän vakausmekanismin perustamisen.

EKP:n setelirahoitus kardinaalivirhe

Soinin mukaan vuona 2010 tehtiin kardinaalivirhe, kun Kreikkaa ei laitettu – velkataakan käydessä mahdottomaksi – velkasaneeraukseen ja ulos eurosta.

– Aiheuttajaa ei pistetty maksamaan, vaan markkinoille opetettiin, että voitot ovat yksityiset, mutta tappiot kuittaa veronmaksaja. Niin katosi periaate ”freedom to fail” ja tilalle tuli ”taxpayers will pay”, Soini sivalsi ja sanoi, että virhe toistettiin varmuuden vuoksi neljä kertaa ja jokaisen virheen maksoi sama kantaja: veronmaksaja.

Euroalueen työttömyys ennätyslukemissa

Eurosta luvattiin hyötyjä toisensa perään: EU:sta piti luoda kilpailukykyisin ja dynaamisin tietopohjainen talous koko maailmassa.

– Näin ei ole käynyt. 15 vuotta myöhemmin euroalue on maailman hitaimmin kasvava talousalue, jossa työttömyys on noussut ennätyslukemiin, Soini manasi.

Eurossa on Soinin mielestä kaksi perusteellista ongelmaa: se on ollut alusta asti enemmän poliittinen kuin taloudellinen projekti.

– Pahempi ongelma on moraalin puute. Yhteisesti sovituista säännöistä ei pidetä kiinni. Sen voi hyväksyä, että jos yhdessä sovitut säännöt todetaan huonoiksi, niitä muutetaan yhteisellä sopimuksella. Mutta ei. Euroeliitti on turvautunut salailuun, pimittämiseen ja yhä räikeämpiin sopimusrikkomuksiin, Soini syytti.

”Jos isot eurooppalaiset pankit pitää teidän mielestänne pelastaa veronmaksajien rahoilla, niin sanokaa sekin avoimesti.”

Tukipaketit ja EKP:n setelirahoitus ovat yksiselitteisesti perussopimuksen artiklojen 13 ja 125 vastaisia toimia.

–  Maailmasta tulee mahdoton, jos luottamus katoaa. Perisuomalainen tapa on se, että kun jotakin sovitaan, se pitää. Tämä on suomalainen toimintamalli. Rehellisyys ja luotettavuus ovat keskeisiä perusarvojamme. Rehellisyys maan perii.

– Pääministeri Stubb: Olette monta kertaa todennut, että EU on arvoyhteisö. Herää kysymys: onko EU toiminut eurokriisissä arvojensa mukaan? Jos on, silloin unionin arvot eivät ole lähelläkään suomalaisia arvoja, Soini syytti.

Vakuuksista ei hyötyä

Soini nuiji Jutta Urpilaisen (sd.) junailemat vakuudet maan rakoon.

– Sehän on tuottojenvaihtosopimus, jota kukaan muu ei halunnut. Suomi joutui sen takia heti ja kerralla pääomittamaan osuutensa Euroopan vakausmekanismissa 1,44 miljardilla eurolla ja luopumaan korkotuloista. Sillä saa 11 lastensairaalaa! Soini vertasi.

– Niin sanotuista vakuuksista on syytä todeta, että niistä ei ole mitään hyötyä, jos Kreikan laina-aikoja pidennetään tai ehtoja helpotetaan tai korkoa lasketaan vaikka nollaan. Ei mitään hyötyä. Vai mitä SDP?

Sumutuksen on loputtava

Soini kertasi perussuomalaisten pääviestin hallitukselle ja euromaille: lopettakaa kieroilu ja sumutus.

– Jos isot eurooppalaiset pankit pitää teidän mielestänne pelastaa veronmaksajien rahoilla, niin sanokaa sekin avoimesti. Kyllä te itsekin tiedätte, että Kreikkaan lainatut rahat eivät auttaneet kreikkalaisia. Tähän mennessä maalle on lainattu 226,7 miljardia! Nyt pitää katsoa, mihin rahat ovat menneet. Missä ovat rahat? Soini kysyi.

VELI-PEKKA LESKELÄ