Helsingissä kokoustaan pitävät konservatiivi- ja reformipuolueen euroedustajat vastustavat laajasti pysyvän tulonsiirtounionin perustamista. Se on asia, josta kiistellään myös Suomessa.

Tiukkana federalistina tunnettu pääministeri Alexander Stubb (kok.) sanoi eilen eduskunnassa, että tulonsiirtounioni on monenlaisten rahansiirtojen vuoksi jo tätä päivää, kun muut puolueet – ja jopa osa kokoomuslaisista – vastustivat sitä.

”Suomalaisena vastustaisin”

Brittiläinen europarlamentaarikko Ashley Fox näkee Kreikan tilanteelle kaksi vaihtoehtoa: Kreikan pitäisi poistua eurosta tai pohjoisten maiden täytyisi antaa lisää rahaa Euroopan eteläisille maille – jatkuvasti ja pysyvästi.

– Brittejä ei sinänsä kiinnosta, kuinka valitsette. Mutta jos olisin suomalainen, en haluaisi tulonsiirtounionia! Todennäköinen kehitys onkin hallittu irtautuminen eurosta. Huonoin vaihtoehto on hallitsematon irtautuminen, Fox arvioi.

”Poliittisia liitoksia,
mikä on väärin”

Puolalainen Ryszard Legutko toivoo, ettei hänen maansa hakisi euron jäseneksi ainakaan niin kauan kuin eurokriisiä kestää.

– Moni Itä-Euroopan maa on liittynyt euroon poliittisista syistä. Se on väärin.

Legutko katsoo Kreikan tilannetta myös kehittyvän maan näkökulmasta.

– EU:n Kreikka-politiikka on ollut ylimielistä. Unionin härkäpäinen retoriikka aiheuttaa ongelmia ja ikäviä tunnelmia. Kreikkaa ei pitäisi painostaa ja hiillostaa jatkuvasti, Legutko varoittaa.

”Euro on sairas potilas”

ECR:n puheenjohtaja Syed Kamall muistuttaa, että euron pitäisi olla taloudellinen ohjelma. Mutta se ei ole sellainen, vaan se on poliittinen. Dollari taas on talousohjelma, joka perustuu fiskaaliunioniin.

– Nyt euromaat voivat vain pitää heikot maat mukana. Euro on sairas potilas. Näin ei voi jatkua pitkään: päätös kreikan erosta pitää tehdä ennemmin tai myöhemmin, Kamall arvioi.

Kamall sanoo myös, että on myös Britannian etu, että euro toimisi paremmin:

– Siksi toivon, että ette lähettäisi rahaa etelään, Kamall vetoaa.

Terho: Pettyykö
kansa Syrizaankin?

ECR:n suomalaisedustaja Sampo Terho muistuttaa Ylen haastattelussa perussuomalaisten vastustaneen koko ajan niin lyhyttä kuin pitkää lainaa.

– Perussuomalaisten kanta on, ettei lainoja pidä antaa anteeksi, lainoja ei olisi pitänyt koskaan myöntääkään. Nyt lisääntyy mahdollisuus, että kreikkalaiset lähtevät eurosta. On mahdollista, että Syriza perääntyy.

– Vaarallista olisi, jos kansa pettyisi tällöin heihinkin, Terho aprikoi.

Veli-Pekka Leskelä