Suomessa vierailevan saksalaisen kansantaloustieteen professori Bernd Lucken mukaan Kreikan valtion lainojen korkotason laskemisella ja laina-ajan pidentämisellä tosiasiassa leikataan Kreikan valtion velkojen käypää arvoa eli nk. nykyarvoa. Vaikka lainojen nimellisarvo muodollisesti pysyy samana, laina-aikojen pidentämisellä ja korkotasoa alentamalla tosiasiallisesti leikataan lainojen loppusummaa.

Lucken sanoma on osoitettu suomalaiseen poliittisen keskusteluun, jossa toistuvasti esitetään väitteitä, ettei laina-ajan pidennyksellä ja korkojen alentamisella olisi vaikutusta lainan arvoon. Pääministeri Alexander Stubb (kok.) on toistuvasti väittänyt, ettei yksikään suomalainen ”ole hävinnyt toistaiseksi euroakaan Kreikkaan”.

Kreikka syö enemmän kuin tienaa

Kreikassa vuosia käynnissä ollut sisäinen devalvaatio on loputtoman pitkä ja tuskainen tie. Tuskastunut kansakunta on äänestänyt Syrizaa, jolta odotetaan nyt ratkaisua.

– Kreikan valtion velkataakan helpottamisesta maksuaikojen ja korkojen rukkauksella ei kuitenkaan ole apua maan varsinaiseen perusongelmaan. Pahin ongelma on liian suuret menot suhteessa tuloihin, Lucke kertoo.

Ainoa lääke ongelmiin on Lucken mielestä valuutan arvon laskeminen suhteessa muihin valuuttoihin. Oman valuutan käyttöönotto ja sen devalvoituminen suhteessa muihin valuuttoihin olisi Lucken mukaan ainoa tie Kreikan talouden tervehdyttämiseen.

Saksan Alternative für Deutschland (AfD) -puolueen perustajiin kuuluva Lucke vierailee Suomessa perussuomalaisten vieraana kuluvalla viikolla.

Matias Turkkila