Perussuomalaiset syyttivät eduskunnan välikysymyskeskustelussa SDP:tä aiheettomista vakuuslupauksista. Puheenjohtaja Timo Soini sanoi, että kyse on tuottojenvaihtosopimuksesta, joka on eri asiakirja.

– Suomella on 20 prosentin swappi. Saako Suomesta asuntolainan tällä perusteella? Ei saa, Soini korosti.

Soini muistutti, että perussuomalaiset kaivoivat sopimuksen esille, kun valtiovarainministeriö salasi paperin laittomasti. Julkiseksi se haettiin korkeimman oikeuden kautta perussuomalaisten aloitteen perusteella.

”Euroalue on heikoimmin kasvava alue koko maailmassa”

Soini muistutti myös ns. vakuuden pienuudesta. Suomella on nyt 20 miljardin vastuut: ensi sijassa 7  miljardia, mutta tarvittaessa ne nousevat 20 miljardiin asti.

– Kun kriisi alkoi, vastuu oli nolla euroa ja nyt se on 7 miljardia.

Vakuuspaperia luettiin tarkasti

SDP:n puheenjohtaja, valtionvarainministeri Antti Rinne vänkäsi, että vakuudet ovat olemassa. Hän näytti jopa todisteen, kuitin, jossa asia todettiin. Rinne luki selityspaperista, että vakuus pätee Kreikan konkurssin tai maksukyvyttömyyden kohdalla.

Perussuomalaisten kansanedustaja Kaj Turunen luki papereita vielä tarkemmin ja huomautti, että ERVV loppuu tämän kuun lopussa ja tilalle tulee EVM. Turunen tutki papereita, joiden mukaan vakuus maksetaan ERVV:lle.

– Sulaako ”vakuus” nyt tässä? Turunen kysyi, saamatta vastausta kysymykseensä.

Keskustelu rönsyili molemminpuolisen syyttelyn merkeissä. Kummallisimmillaan Tytti Tuppurainen (sd.) jopa kysyi, aikooko perussuomalaiset puolustaa vakuuksia ensi vaalikaudella.

”Slovakian tie on meidänkin tiemme”

Soini toivoi, että Suomi olisi aikoinaan ottanut mallia Slovakiasta.

– Slovakia ei mennyt Kreikka kakkosen tukipakettiin mukaan –  onko Slovakia eurosta pois? Ei ole! Mutta euroalue on heikoimmin kasvava alue koko maailmassa. EU:lla on kaksi vaihtoehtoa: joko erilaiset maat, kuten  Kreikka, pois tai Suomen, Saksan ja Hollannin tapaiset maat jatkavat etelän elättämistä, Soini sanoi.

Stubb hermostui keskustalle

Mauri Pekkarinen (kesk.) piti keskustelun alussa varsin kriittisen puheen eurosta ja Euroopasta. Hän muistutti keskustan vastustaneen euroon liittymistä ja kehotti sellaista maata, joka ei vastaa sitoumuksistaan, lähtemään eurosta ulos.

Tämä järkytti pääministeri Alexander Stubbia (kok.).

– Huomasin uuden ulottuvuuden keskustan ryhmäpuheesta. Haluaako keskusta seisoa euron takana? Keskustan Pekkarinen piti jopa eurokriittisemmän puheen kuin perussuomalaiset. Eikö keskusta halunnut euroon? Menenkö sanomaan Eurooppa-neuvoston kokoukseen, että seuraavan hallituksen todennäköinen puolue haluaa Kreikan ulos eurosta, ja aiheuttaa markkinahäiriöitä ja työttömyyttä? Stubb kysyi selvästi kiivastuneena.

”Keskustan flirttailua”

Eduskunnassa kiisteltiin myös siitä, kannattaako keskusta tulonsiirtounionia vai ei. Pekkarisen mukaan keskusta vastustaa tulonsiirtounionia, kun Stubbin mielestä tulonsiirtounioni on jo pankkijärjestelmien kautta tosiasia.

– Keskusta on flirttaillut sen kanssa, että Kreikka eroaisi eurosta. Se ei ole hallituksen linja, Stubb korosti.

Ben Zyskowicz (kok.) taas korosti kokoomuksen vastustavan sellaista tulonsiirtounionia, jossa pohjoisen maat rahoittavat jatkuvasti etelän maita. Näistäkin puheista oli vaikeaa vetää yhtenäistä linjaa.

Soini muistutti vielä EU:n artikla 123:n ja 125:n osoittavan tukipaketit laittomiksi, ja että ne on haastettu oikeuteen Saksassa.

– Mikään muu maa ei halunnut tuottojenvaihtosopimusta kuin Suomi – ja Suomi maksoi siitä sopimuksesta.

VELI-PEKKA LESKELÄ