Hallitus väisteli vastuutaan yhä jatkuvasta Kreikan kriisistä. Pääministeri Alexander Stubb (kok.) maalasi eurokriisin hoidon ruusunpunaisin sävyin ja käänsi mustan valkoiseksi.

– Talouskriisi kärjistyi euroalueella ensimmäiseksi Kreikassa. Vastaavasti Kreikka on viimeinen jäsenvaltio toipumisen tiellä, Stubb väitti.

– Muut euroalueella apua tarvinneet jäsenmaat – Irlanti, Portugali, Kypros ja Espanja – ovat irtautuneet rahoitustukiohjelmistaan ja palanneet velkakirjamarkkinoille. Luottoluokitukset ovat kohentuneet. Julkisen talouden tilaa on tasapainotettu ja alijäämät ovat pienentyneet. Työttömyystilanne on kohenemassa ja talous on kääntynyt kasvuun, Stubb maalaili.

Sääntöjä ei kunnioitettu

Stubb myönsi kuitenkin, että kriisin syntyyn vaikutti, että olemassa olevia sääntöjä tulkittiin vaihtelevasti, eikä niitä kaikin osin kunnioitettu.

– Kreikka on kokenut poikkeuksellisen syvän laman. Sen bruttokansantuote romahti 25 prosenttia vuosina 2009-2014. Kreikan talous on supistunut ja työttömyys on lisääntynyt. Tavalliset kreikkalaiset ovat kokeneet kriisin karulla tavalla, Stubb myönsi.

– On kuitenkin huomattava, ettei kriisiä edeltänyt Kreikan kansantalous ollut kestävällä pohjalla. Se perustui velkaantumiseen, ylisuureen julkiseen sektoriin, korruptioon, veronkannon puutteisiin ja kilpailulta suojattuihin tehottomiin kotimaisiin palveluihin. Kreikka oli kiertänyt tietoisesti vakaus- ja kasvusopimuksen sääntöjä virheellisten tilastojen kautta.

Stubbin mukaan vaihtoehto olisi ollut letkujen katkaiseminen ja kattava velkasaneeraus vuonna 2010.

– Tämä olisi ollut kahdesta ikävästä vaihtoehdosta se vielä huomattavasti huonompi. Kreikan pankit olisivat kaatuneet, tallettajat olisivat menettäneet säästöjään ja palkat olisivat jääneet maksamatta.

– Pahimmillaan Kreikka olisi vetänyt koko tuolloin valmistautumattoman euroalueen mukanaan, Stubb väitti.

Rinne puolusti vakuuksia

Myös valtionvarainministeri Antti Rinne (sd.) puolusti hallituksen saavutuksia, etenkin SDP:n lempilasta, vakuuksia.

– Vakuuksien ansiosta Suomi onkin muita euromaita paremmin suojattu kriisin vaikutuksilta. Tähän ovat huomiotaan kiinnittäneet myös kansainväliset luottoluokituslaitokset: esimerkiksi Moody’sin mukaan vakuudet ovat vähentäneet Suomen riskiä kärsiä mahdollisia tappioita Kreikan ja Espanjan tukipaketeista. Käytännössä vakuus merkitsee sitä, että jos Kreikan aiheuttaman tilanteen vuoksi ERVV:n takaus laukeaisi maksuun, saisi Suomi sulkutilillä olevan vakuuden itselleen, Rinne väitti ja sanoi, että hänellä on tästä tiliote. Rinne syytti myös perussuomalaisia:

– Vaalien jälkeen perussuomalaisilla oli monta mahdollisuutta tarttua toimeen, mutta puolue ei ollut siihen silloin valmis. Tässä en ole havainnut mitään kehitystä, vaikka vaalikausi on jo kääntymässä loppusuoralla.

Hän väitti myös, että Kreikan velanhoitokyky ei ole niin huono kuin annetaan ymmärtää.

VELI-PEKKA LESKELÄ