KOLUMNI Kun sosiaalidemokraatit lähtivät rakentamaan hallitusta, he unohtivat kansan tahdon heti valtaan päästyään hallitusohjelmaa laatiessaan. Historiallisen vaalitappion kärsinyt keskusta otettiin mukaan vallanjakoon välittämättä tuon taivaallista vaalituloksesta. Ja keskustahan tarrasi kiinni vallankahvaan kuin kissa hiireen.

Hallitusohjelmasta puuttuu tärkein: yhtenäinen Suomen ja suomalaisten edun mukainen linja. Suurin osa vaalilupauksista toteutetaan vain näennäisesti, mutta kansalaisten kannalta ikävimmät epäkohdat jätetään korjaamatta ja sen lisäksi ongelmia luodaan lisää.

Eri puolueiden tavoitteet näkyvät hallitusohjelmassa näin:

• Keskustalle annettiin 18 maakuntaa, vaikkei sillä korjata mitään, lähinnä vain lisätään hyville veljille eli maakuntien keskustapoliitikoille lisää hyväpalkkaisia johtoportaan virkoja.

• Rkp:lle annettiin pakkoruotsin palauttaminen ylioppilaskirjoituksiin, vaikkei se paranna kenenkään kielitaitoa tai takaa ruotsinkielisten palveluita.

• Vihreille annettiin autoilijoiden säälimätön kurittaminen nostamalla polttoaineverotusta ja mahdollisuus tietullien keräämiseen, vaikka Ranskassa keltaliivien mellakat alkoivat juurikin bensan verotuksen korotusten vuoksi.

• Vasemmistoliitolle annettiin hopeatarjottimella turvapaikanhakijoiden maahantuloreittien kehittäminen, joka tarkoittaa Lähi-itään suunnatun kutsun uusimista. Tämä tulee Suomen kannalta erittäin kalliiksi ja pahimmillaan muodostaa yhä suuremman turvallisuusuhan terrorismin muodossa.

• Ja viimeiseksi sosiaalidemokraateille itselleen annettiin verotuksen kasvattaminen ja yrittäjyyden hankaloittaminen, vaikka Suomen talous kohene verottamalla kaikkea ja kaikkia yrityksiä kuoliaaksi.

Viimeisten vuosien aikana kansalaistemme turvattomuuden tunne on lisääntynyt. Naiset ja tytöt pelkäävät kävellä iltaisin kaduilla, kymmeniä tyttöjä on raiskattu ja vielä useampia käytetty hyväksi. Turun terroristi-iskussa kuoli ja haavoittui useita suomalaisia naisia. Kansainvälisen terrorismin torjumisen, suomalaisten turvallisuuden ja rajavalvonnan tulisi olla yksi tärkeimmistä hallituksen painopisteistä.

Hallitus aikoo päivittää laittoman maahantulon ja maassa oleskelun vastaisen toimintaohjelman ja laittaa laittomasti maassa oleville jalkapannat. Jalkapanta ei kuitenkaan estä yhtäkään raiskausta tai hyväksikäyttöä, terroriteoista puhumattakaan. Väkivallanteot estettäisiin ottamalla laittomasti maassa oleskelevat säilöön ja palauttamalla heidät takaisin kotimaihinsa tai jos se ei onnistu, siihen maahan, josta he tulivat.

Kun hallitus ilmoitti aikovansa nostaa hoitajamitoituksen tasolle 0,7, olin tästä lähihoitajana vilpittömän onnellinen. Tiedän, mitä hoitotyön todellisuus on ja tiedän, että hätä saada lisää hoitavia käsipareja on suuri. Sitten luin uuden perhe- ja peruspalveluministerin sekavat selitykset siitä, milloin ja miten tämä mitoitus tulisi voimaan. Se sai minut hämmentyneeksi.

Sen sijaan, että hoitajamitoitus korjattaisiin opposition helmikuussa tekemän yhteisen välikysymyksen mukaisesti, hallitus on perumassa puheitaan jo kauden alussa. Helmikuussa nykyinen peruspalveluministeri Krista Kiuru vaati hoitajamitoitusta HETI. Kuntaliiton mukaan se maksaisi 200 miljoonaa, mutta hallitus osoittaa tähän tarkoitukseen VAIN 70 miljoonaa.

Petetty olo tuli myös, kun luin hallituspuolueiden seminaarista Korpilammella. Seminaarin kustannus veronmaksajille oli yli 38 000 euroa, enemmän kuin monen suomalaisen vuositulot. Saunajuomiin oli mennyt yli tuhat euroa ja kaksi pulloa viskiä kustansi veronmaksajille lähes 300 euroa. Raparperikuohuviini kustansi yli 1 200 euroa.

Hallitus esittää tavoitteenaan rakentaa osallistava ja osaava Suomi – sosiaalisesti, taloudellinen ja ekologisesti kestävä yhteiskunta. Rakennetaanko se viskipaukku kerrallaan Korpilammella? Toivon hallitukselta kohtuutta ja reiluutta – hoidetaan ensin tavallisten suomalaisten asiat kuntoon ja juhlitaan vasta sitten.

Sanna Antikainen
kansanedustaja (ps.)