Hallitusohjelmassa on kirjaus, jossa luvataan kehittää vankilaverkostoa kuitenkin siten, että kaikki nykyiset toimipisteet turvataan. Nyt kuitenkin Rikosseuraamuslaitos haluaa keskittää vankilat suuriin kaupunkeihin ja tulevaisuuden kasvukeskuksiin.

Sijaintipaikkoja olisivat pääkaupunkiseutu, Turku, Tampere, Jyväskylä, Kuopio, Oulu, Vaasa ja Hämeenlinna.

– Tämä tarkoittaisi sitä, että Pohjois-Karjalasta lähtisi siis molemmat vankilat 2035 mennessä. Onko todella niin, että hallitusohjelmalla pyyhitään lattiaa jo heti alussa? perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee.

– Pohjois-Karjalan työttömyysaste on tuoreimman tilaston mukaan 12,4 %, eli ennätyskorkea koko maahan verrattuna. On järjetöntä lakkauttaa tällaisilta alueilta julkisen sektorin työpaikkoja ja pahentaa siten työttömyyttä entisestään.

Lakkautusuhan alla ovat esimerkiksi Juuan ja Pyhäselän vankilat.

Heikentää rikosten uhrien asemaa

Oikeuslaitokseen on jo kohdistettu merkittäviä leikkauksia: käräjäoikeusverkostoa on jo karsittu rankalla kädellä ja kuluvan vuoden alusta toimipaikkoja vähennettiin yli kolmanneksella.

Aikaisemman 57 toimipaikasta jäljelle jäi 36 ja istuntopaikoista lakkautettiin muun muassa Iisalmen, Savonlinnan ja Varkauden kansliat sekä Kuhmon ja Suomussalmen istuntopaikat. Myös poliisilaitoksia ja poliisiasemia on karsittu hallintorakenneuudistuksen myötä.

– Poliisi, oikeuslaitos ja vankilat kuuluvat yhteiskunnan perustoimintoihin. Kun oikeuslaitos- ja vankilaverkostoja harvennetaan, poliisin aikaa kuluu yhä enemmän vankikuljetuksiin.

– Kun käräjäoikeuksia vähennetään, todistajien ja asianomistajien elämä vaikeutuu, kun he joutuvat kulkemaan pitkiä matkoja osallistuakseen oikeusistuntoihin. Tämä voi myös heikentää rikosten uhrien mahdollisuutta vaatia itselleen oikeutta, Antikainen kiteyttää.

SUOMEN UUTISET