

MATTI MATIKAINEN
Arja Juvonen: Maakuntavaalien siirtyminen merkki siitä, että valinnanvapaus kariutuu – ”Hallitus on pantannut tätä tietoa liiankin pitkään ja hartaasti”
Maakuntavaalien siirtyminen on merkki siitä, että koko valinnanvapautta koskeva lainsäädäntö kariutuu, toteaa kansakedustaja Arja Juvonen.
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Arja Juvonen (ps.) pitää merkittävänä tietona valtiovarainministeri Petteri Orpon Ylellä tekemää ilmoitusta maakuntavaalien siirtymisestä lokakuulta myöhäisempään ajankohtaan. Hän katsoo, että Orpon kommentti merkitsee valinnanvapauslainsäädännön kariutumista.
– Hallitus on pantannut tätä tietoa liiankin pitkään ja hartaasti. Realismin näkökenttä on puuttunut, vaikka pitkin vuotta on kuulunut erittäin kovaa kritiikkiä soteuudistuksen, valinnanvapauden ja maakuntavaalien ongelmista. Päättäjille ja kansalaisille on myyty kuitenkin hallituksen toimesta viikoittaista unelmahöttöä siitä, miten valinnanvapaus tuo tullessaan kansalaiselle vapauden valita sosiaali- ja terveyspalvelut. On luotu kauniita kuvia nopeista palveluista, lääkärille pääsyn helpottamisesta ja erikoissairaanhoitoon pääsemisen helppoudesta, Juvonen toteaa.
– Mitään tällaista ei kuitenkaan ole oikeasti tapahtumassa. Tulevat sotekeskukset listautuvat kansalaisista ja ymmärrettävästi heitä on paljon. Siellä sitten odotellaan. Samalla kuitenkaan lääkäreiden määrä tai koulutuspaikat eivät Suomessa lisäänny. Lääkäripulaan olisi kuitenkin vastattaviksi esimerkiksi koulutuspolitiikalla. Lisää koulutuspaikkoja, Juvonen vaatii.
– Sotekeskuksessa tulee aina olemaan joku portinvartija, joka määrittelee, annetaanko potilaalle lähetettä erikoissairaanhoitoon. Vatvomisen ja viivyttelyn sijaan olisi äärettömän tärkeää, että sairaudet ja vaivat tutkittaisiin myös erikoissairaanhoidon tasolla ja asiakas pääsisi sinne. Hoitopuolella olisi oltava sutjakka, nopea ja potilaan sairauteen reagoiva hoitotyyli. Jotta soteuudistuksen todellista tavoitetta, hoitoonpääsyn nopeutumista voisi mittaroida, tulisi hoitotakuun lakisääteiset ajat myös uudistaa ja lyhentää, Juvonen vaatii.
Soteuudistuksen ja valinnanvapauteen liittyvän rahoituksen riittämättömyys ja epävarmuuden ilmapiiri on Juvosen mukaan ollut uskomatonta seurattavaa.
– Kun hallitus ei enää mitään muuta ole keksinyt, se on ilmoittanut säästävänsä muun muassa hoitajista luomalla virtuaalihoitajat hoitamaan kotona asuvia huonokuntoisia vanhuksia puhelimella ja tietokoneella. Tällä digiloikalla hallitus aikoo kirjaimellisesti loikata vanhuksen yli ja ohittaa hänen merkityksensä ja tarpeensa. Tämä on tyrmättävä, Juvonen vaatii.
– Sokerina pohjalla hallitus ei suostu kertomaan sitä, miten aiottu uudistus vaikuttaa asiakkaiden rahakukkarossa. Asiakasmaksuihin liittyvää lakiesitystä ei ole vieläkään tuotu eduskunnalle. Hallitus ei siis halua kertoa edes sitä, että mitä tämä uudistus maksaa sille, jolle sitä tehdään, Suomen kansalaisille. No, kyllähän sen ymmärtää, miksi hallitus panttaa tietoa: asiakasmaksut tulevat nousemaan, Juvonen toteaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Juvonen: Digi ja vanhus eivät kuulu yhteen – ”Sipilän nuori hallitus elää väärää todellisuutta”

Puoluesihteeri Slunga-Poutsalo: Maakuntavaalit siirrettävä kuntavaalien yhteyteen
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää