Maakuntavaalien siirtyminen on merkki siitä, että koko valinnanvapautta koskeva lainsäädäntö kariutuu, toteaa kansakedustaja Arja Juvonen.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Arja Juvonen (ps.) pitää merkittävänä tietona valtiovarainministeri Petteri Orpon Ylellä tekemää ilmoitusta maakuntavaalien siirtymisestä lokakuulta myöhäisempään ajankohtaan. Hän katsoo, että Orpon kommentti merkitsee valinnanvapauslainsäädännön kariutumista.

– Hallitus on pantannut tätä tietoa liiankin pitkään ja hartaasti. Realismin näkökenttä on puuttunut, vaikka pitkin vuotta on kuulunut erittäin kovaa kritiikkiä soteuudistuksen, valinnanvapauden ja maakuntavaalien ongelmista. Päättäjille ja kansalaisille on myyty kuitenkin hallituksen toimesta viikoittaista unelmahöttöä siitä, miten valinnanvapaus tuo tullessaan kansalaiselle vapauden valita sosiaali- ja terveyspalvelut. On luotu kauniita kuvia nopeista palveluista, lääkärille pääsyn helpottamisesta ja erikoissairaanhoitoon pääsemisen helppoudesta, Juvonen toteaa.

– Mitään tällaista ei kuitenkaan ole oikeasti tapahtumassa. Tulevat sotekeskukset listautuvat kansalaisista ja ymmärrettävästi heitä on paljon. Siellä sitten odotellaan. Samalla kuitenkaan lääkäreiden määrä tai koulutuspaikat eivät Suomessa lisäänny. Lääkäripulaan olisi kuitenkin vastattaviksi esimerkiksi koulutuspolitiikalla. Lisää koulutuspaikkoja, Juvonen vaatii.

– Sotekeskuksessa tulee aina olemaan joku portinvartija, joka määrittelee, annetaanko potilaalle lähetettä erikoissairaanhoitoon. Vatvomisen ja viivyttelyn sijaan olisi äärettömän tärkeää, että sairaudet ja vaivat tutkittaisiin myös erikoissairaanhoidon tasolla ja asiakas pääsisi sinne. Hoitopuolella olisi oltava sutjakka, nopea ja potilaan sairauteen reagoiva hoitotyyli. Jotta soteuudistuksen todellista tavoitetta, hoitoonpääsyn nopeutumista voisi mittaroida, tulisi hoitotakuun lakisääteiset ajat myös uudistaa ja lyhentää, Juvonen vaatii.

Soteuudistuksen ja valinnanvapauteen liittyvän rahoituksen riittämättömyys ja epävarmuuden ilmapiiri on Juvosen mukaan ollut uskomatonta seurattavaa.

– Kun hallitus ei enää mitään muuta ole keksinyt, se on ilmoittanut säästävänsä muun muassa hoitajista luomalla virtuaalihoitajat hoitamaan kotona asuvia huonokuntoisia vanhuksia puhelimella ja tietokoneella. Tällä digiloikalla hallitus aikoo kirjaimellisesti loikata vanhuksen yli ja ohittaa hänen merkityksensä ja tarpeensa. Tämä on tyrmättävä, Juvonen vaatii.

– Sokerina pohjalla hallitus ei suostu kertomaan sitä, miten aiottu uudistus vaikuttaa asiakkaiden rahakukkarossa. Asiakasmaksuihin liittyvää lakiesitystä ei ole vieläkään tuotu eduskunnalle. Hallitus ei siis halua kertoa edes sitä, että mitä tämä uudistus maksaa sille, jolle sitä tehdään, Suomen kansalaisille. No, kyllähän sen ymmärtää, miksi hallitus panttaa tietoa: asiakasmaksut tulevat nousemaan, Juvonen toteaa.

SUOMEN UUTISET