Vaalijärjestelmästä neuvotellaan yleensä aina puoluesihteereiden kanssa. Näiden neuvottelujen jäljiltä puoluesihteerit päätyivät esittämään, että maakuntavaalit pidetään jatkossa aina kuntavaalien kanssa samaan aikaan – ja että ensimmäiset vaalit pidetään presidentinvaalien yhteydessä, sanoo perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo.

Muutama puolue saneli

Slunga-Poutsalon mukaan tiedossa oli jo silloin, että nämä vaalit uhkaavat jäädä äänestysprosentiltaan hyvin mataliksi.

– Kun vaalipäivä siirtyi viime kesänä, puoluesihteereiltä ei edes vaivauduttu kysymään etukäteen, vaan vaalipäivä saneltiin muutaman puolueen toimesta.

– Nyt hallitus on möhlinyt ja näin tuhonnut loputkin uskottavuuden rippeet koko uudistukselta. Vaalipäivää on siirretty jo kahdesti. Miten kuvitellaan, että demokratia toteutuu vai onko se juuri tarkoituskin, että kansa ei äänestä? Slunga-Poutsalo kysyy.

Paluu alkuperäissuunnitelmaan ja aikalisä

Slunga-Poutsalo muistuttaa, että hallitusohjelmaan neuvoteltiin ihan syystä porrastettu maakuntauudistus, jossa rahoituksesta päättäminen tuli ennen valinnanvapauden avaamista.

– Nyt on syytä palata alkuperäiseen suunnitelmaan, ottaa aikalisää ja rakentaa julkinen sosiaali- ja terveyshuolto kuntoon maakuntauudistuksen yhteydessä.

Maakunnille jää vain likainen työ

Sote-uudistus tulee perustuslakiongelmien johdosta siirtymään ainakin vuodella. Maakuntauudistuksen aikalisä antaa mahdollisuuden myös tutkia perusteellisesti, pystyykö maakunta sittenkään hoitamaan sosiaali- ja terveyspalvelut kuntaa paremmin.

– Hallituksen sote-mallissahan valtiovarainministeriöllä on todellinen valta. Sote-uudistuksen taloudelliset tavoitteet toteutetaan pakkosäästöillä ja valtiovarainministeriön rahoilla. Ilman verotusoikeutta olevilla maakuntavaltuustoille jää vain likainen työ eli lopettaa terveyskeskuksia ja nostaa asiakasmaksuja, Slunga-Poutsalo varoittaa.

– Hallitus on tuhoamassa koko maakuntahallintojärjestelmän ja liittämällä sen keinotekoisesti sote-uudistukseen. Hyvä sote-uudistus kestää kyllä hallituspohjan muutoksetkin. Nyt on otettava kunnollinen aikalisä ja siirrettävä ensimmäiset maakuntavaalit seuraavien kuntavaalien 2021 yhteyteen.

SUOMEN UUTISET