Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen pitää pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kolmen miljardin sote-säästöpuheita järjettöminä. Säästöjä haetaan muun muassa vanhustenhoidosta digipalveluja kehittämällä.

Hoitaja tulee lankoja pitkin

Sote-säästöt on nimetty ”kustannusten jarruttamispotentiaaliksi” (Iltalehti 24.5.2018).

– Sipilän ja hallituksen puheet ovat täysin vieraalta planeetalta. Vanhus ja digi eivät kuulu yhteen. Vanhustenhoidosta kaavaillut säästöt karmaisevat. Kotihoitajan fyysisen käynnin sijaan vanhukselle esitetään ”virtuaalihoitajaa”, joka kävisi puhelinlankoja pitkin vanhuksen luona.

– Sipilän nuori hallitus elää väärää todellisuutta, jossa vanhuuden vaivat ovat vieraita. Biologiaa vastaan ei voi taistella loputtomiin. Ihminen vanhenee, raihnaistuu, tarvitsee apua liikkumiseen ja jokapäiväiseen arkeen. Tulee sairauksia. Harva meistä kaatuu saappaat jalassa, Juvonen muistuttaa.

”Tilanne on täysin absurdi”

Vanhusten määrä kasvaa Suomessa päivä päivältä. Samalla yhä useampi ikääntynyt hoitaa läheistään omaishoitajana.

– Suomalaisissa kodeissa eletäänkin ikäihmisten hoiva-arkea, mutta valitettavasti se ei näy sote-laskelmien tekijöille, Juvonen kritisoi.

– Kotihoidon resurssit ovat jo nyt puutteelliset ja yhä huonokuntoisempi ikääntynyt ohjataan omaan kotiin asumaan. Paikkaan, jossa ei minkään järjen mukaan edes olisi mahdollisuuksia selvitä yksin. Ja tätä yksinäisyyttä ja raihnaisuutta korjaamaan Sipilän hallitus ja Hetemäen muistio tarjoaa virtuaalihoitajaa ja digikuntoutusta. Tilanne on täysin absurdi.

Juvosen mielestä kansanedustajien ei tule hyväksyä tällaista suuntaa, vaan heidän on ryhdyttävä digikapinaan vanhusten puolesta.

Taas pienipalkkaisimmilta leikataan

Hetemäen sote-muistion vision mukaan vanhustenhoidon säästöt haetaan tiedon ja teknologian saralta. Tämä vanhustenpalveluja ja kotikäyntejä virtuaalisesti, jossa hoitajien kotikäyntejä ja kuntoutusta korvataan puhelimella ja tietokoneella.

– Virtuaalikäynneillä korvataan 20-40 kotihoitajan kotikäyntiä vuorokaudessa eli suoraan sanottuna se tarkoittaa hoitajista eli niistä kaikkein pienipalkkaisimmista leikkaamista. Äkkiseltään laskettuna 20-40 kotikäyntiä vastaa 4 -8 hoitajaa. Millainen hallintohimmeli ja organisaatio johtohenkilöineen mahtaakaan rakentua kaiken muun soten ympärille? Voisiko tuon organisaatiokakkaran hintalappuineen esittää meille? Olisiko sieltä säästettävää? Juvonen kysyy.

SUOMEN UUTISET