Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen on jättänyt eduskunnassa lakialoitteen vammaisneuvostojen saattamisesta lakisääteiseksi. Juvonen sai lakialoitteelleen 108 kansanedustajan allekirjoituksen – määrä on poikkeuksellisen suuri.

– Kansanedustajat ovat ottaneet aloitteen vastaan sydämellä. Siitä kiitos heille. Eduskunnassa työskentelee hyvin ymmärtäväisiä edustajia, Juvonen kiittää.

Juvonen kertoo saavansa paljon yhteydenottoja ja palautetta vammaisilta henkilöiltä. Moni on kohdannut sellaisia tosielämän tilanteita, joissa oma toive ja asia on hukkunut yhteiskunnan syvään valtamereen: palvelusektori ei ole kuullut, apua ei ole saanut  tai asioiden käsittely on kestänyt kohtuuttoman pitkään, Juvonen kertoo.

– Yksi hyvin syvästi koskettanut asia on ollut Espoossa vammaisiin henkilöihin kohdistunut omaisuusrikosten sarja, jossa asumispalveluyksikössä vammaisten henkilöiden tileiltä varastettiin yli 3000 euroa rahaa. Syyllistä ei ole saatu kiinni, Juvonen suree.

– Suomalainen yhteiskunta eriarvoistuu vauhdilla. Meillä on valtavasti tehtävää siinä, että ihmisten asiat tulevat kuulluksi ja ihminen nähdyksi. Vammaisneuvosto-lakialoite nostaa vammaisen henkilön esille. Hänkin on ehkä juuri sitä työpaikkaa vailla. Hänelläkin on ehkä taloudellista ongelmaa, yksinäisyyttä, avun tarvetta ja syrjäytymistä. Hän liikkuu ovesta ulos, käy kaupassa ja matkustaa. Ympäristön tulee olla hänelle esteetön ja turvallinen, Juvonen kuvailee.

Juvosen lakialoitteen tarkoituksena on vahvistaa vammaisten henkilöiden mahdollisuutta päästä vaikuttamaan heitä koskeviin asioihin, sekä osallistumaan kunnissa käytävään päätöksentekoon ja keskusteluun. Vammaisneuvostot tekevät aloitteita ja esityksiä vammaisille tärkeistä asioista. Lakialoitteen tarkoitus on myös yhdenvertaistaa vammaisneuvostot ja vanhusneuvostot keskenään, sillä vanhusneuvostot ovat vanhuspalvelulain mukaan kunnille lakisääteisiä, mutta vammaisneuvostot kehitysvammalain mukaan ei.

PS VERKKOTOIMITUS