
Bloomberg: Eurooppalaisyritykset kieltäytyvät jopa ultrahuokeasta velkarahasta surkeiden tuottonäkymien vuoksi
Eurooppalaisyritykset ovat haluttomia nostamaan velkaa, vaikka jotkut yrityksistä saisivat velkaa negatiivisilla koroilla. Syy piilee ankeissa tuottonäkymissä, uutistoimisto Bloomberg kirjoittaa.
Ranskalaisen robottiautoyhtiö Valeon toimitusjohtaja Jacques Aschenbroich summaa hyvin sen, miksei hänen luotsaamansa yhtiö ole rohmuamassa lisävelkaa.
– Alhaiset korot ovat kuin miedot huumeet. Niissä on koukuttava efekti, jota yritämme välttää. Me emme sano: ”Velka on halpaa, joten pinotaan sitä.”
Taantuma siintää horisontissa
Yrityksille jopa maksettaisiin velkarahasta, jos ne onnistuvat huutokauppamaan velkakirjoja negatiivisilla koroilla. Siitä huolimatta yritykset eivät ole lähteneet sankoin joukoin rohmuamaan velkaa esimerkiksi osakkeiden takaisinostoa varten.
Talousnäkymät ovat heikentyneet. Yritykset eivät halua kasvattaa velkamääriä, sillä lisävelalle ei ole tiedossa riittävää lisäarvoa. Velkapääoma on suurimmaksi osaksi kyettävä maksamaan takaisin, vaikka velan korko olisi pakkasella.
Yritykset tarkkailevat kuitenkin mahdollisuuksiaan keventää korkomenojaan huokeampien luottojen avulla.
EKP työntämässä narulla
Euroopan keskuspankki EKP:n arvellaan lisäävän elvytystoimiaan syksyn aikana. Jos eurooppalaisyritykset eivät innostu huokeastakaan velasta, EKP ei voi juuri lisätä taloudellista toimeliaisuutta ja inflaatiota.
Varainhoitoyhtiö BlackRockin hallituksen varapuheenjohtaja Phillipp Hildebrandin mielestä EKP:n lisäelvytys ei yksinkertaisesti toimi enää.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Huomattava osa Euroopan pankkisektorista on ollut konkurssissa viimeisten 10 vuoden ajan
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.