

LEHTIKUVA
Brittiparlamentti ei saanut avattua Brexit-umpisolmua ja sopimukseton Brexit häämöttää
Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentin alahuone äänesti uudelleen värikkään keskusteluosuuden jälkeen tuloksettomasti Brexit-sopimuksesta. EU tuskailee selvästi brittiparlamentin äänestystuloksista. Tällä erää viisi Konservatiivipuolueen jäsentä jopa äänesti hallituksensa esitystä vastaan.
Samalla kaksi vaihtoehtoa alkaa hahmottua. Yksi on se, että Brexit viivästyy. Se tosin tietäisi europarlamenttivaaleihin laillisia ongelmia, sillä EU-maana brittienkin tulisi saada osallistua vaaleihin. Brexitin lykkääminen oli mukana parlamentin äänestyksissä ja se koki murskatappion.
Toinen vaihtoehto on, että britit lähtevät EU:sta ilman erosopimusta.
Sopimuksettoman eron mahdollisuus kummittelee
Konservatiivipuolueen eurokriittisen European Research Groupin varapuheenjohtaja Steve Baker halusi nimenomaan pitää sopimuksettoman eron mahdollisuuden pöydällä.
1/3 Ok: let's send the right signals. (But is the EU really hanging on a non-binding motion at 5pm on a Thursday afternoon?)
Conservative MPs really ought not to be associated with anything, express or implied, which seems to take no deal off the table. https://t.co/9uGEEQe8MC
— Rt Hon Steve Baker MP FRSA 🗽 (@SteveBakerFRSA) February 14, 2019
Vastaavasti EU:n puolelta on unelmoitu Työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbynin väläyttelemää pysyvää EU:n tulliliiton jäsenyyttä. Ajatusta on liehitellyt Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk, EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier, sekä tietysi arkkifederalisti Guy Verhofstadt.
Kaikki kolme äänestystä nurin
Brittiparlamentti äänesti ystävänpäiväiltana kolmesti. Ensin se torppasi Työväenpuolueen ehdotuksen siitä, että parlamentti saisi äänestää lisää Brexit-sopimuksesta helmikuun lopussa. Tämän jälkeen parlamentti suorastaan tyrmäsi Skotlannin kansallispuolueen (SNP) ehdotuksen siitä, että Brexitiä lykätään ainakin kolmeksi kuukaudeksi.
Lopulta Konservatiivipuolueesta ja Pohjois-Irlannin unionistipuolueesta (DUP) koostuva hallituksen virallinen esitys sai kuonoonsa parlamentilta. Jo äänestystappion kärsineet Työväenpuolue ja SNP kiirehtivät alleviivaamaan pääministeri Theresa Mayn äänestystappiota.
Jo neuvotellussa erosopimuksessa brittejä hiertää niin sanottu Backstop. Se pitäisi Pohjois-Irlannin EU:n tullialueessa mukana, koska silloin vältettäisiin Irlannin tasavallan ja Pohjois-Irlannin välillä “kova raja” ja tullausvelvollisuudet. Backstopia voitaisiin teoriassa ylläpitää loputtomiin, koska se korvattaisiin myöhemmin keksittävällä paremmalla ratkaisulla. Sellaista ei välttämättä koskaan saavuteta.
Tosin, jos britit eroavat EU:sta ja sen tulliliitosta tuolloin EU:n ulkoraja tulee kulkemaan juuri Irlannin rajalla. Tämän yksinkertaisen asian oivaltaminen näyttää tuottavan päättäjille ylitsepääsemättömiä vaikeuksia.
Brittien mielestä EU:n tulisi antaa lainvoimaiset lupaukset siitä, että Backstop on väliaikainen.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Brexit-sopimus taas nurin selkein lukemin brittiparlamentissa
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Hallitus korjaa yrittäjien eläkejärjestelmän vikoja: Eläkemaksu tulee jatkossa määräytymään nykyistä selkeämmin todellisten tulojen mukaan
Yrittäjien eläkemaksu laitetaan määräytymään nykyistä selvemmin todellisten tulojen mukaan.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.