Ilmastoaktivistit käyttävät usein ilmaisuja, jotka ovat osa vasemmiston liturgiaa. Aktivistien tulisi käyttää muitakin sanoja kuin ”oikeudenmukaisuus” tai ”yhdenvertaisuus”, jos he haluavat äänensä kuuluville. Tätä mieltä on Lontoon yliopiston professori André Spicer. Nykyinen ilmastovouhotus puhuttaa professorin mukaan parhaiten vasemmiston äänestäjäkuntaa ja tämä kuului selvästi myös Madridin huippukokouksessa. Asiasta kirjoittaa Ruotsin yleisradioyhtiö SVT.

– Sellaiset ilmaisut, kuten ”oikeudenmukainen ilmasto nyt” puhuttelevat henkilöitä, joita miellyttää ajatus sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta. Oikeistolaisesti ajattelevat eivät välttämättä jaa kyseistä lähestymistapaa, Spicer toteaa SVT:n mukaan.

Kansallinen etu edellä

– Konservatiiviset äänestäjät ymmärtävät paremmin käsitteitä, joissa puhutaan paikallisesta tai kansallisesta uhasta. Tavallisia, epäpoliittisia tallaajia puhuttelevat taas parhaiten taloudelliset seikat, kuten vakuutusmaksujen nousu lisääntyvien rajuilmojen seurauksena, Spicer pohtii.

Professorin mielestä ilmastoliikkeen politisoituminen on jo ilmastouhka sinänsä.

– Jos ilmastoaktivistit ovat vakavissaan kiinnostuneita saamaan aikaan syvällisiä muutoksia talouteen ja yhteiskuntaan, heidän täytyy saada paljon suuremmat joukot ajatustensa taakse.

Sillanrakentajia tarvitaan

SVT:n haastattelema ilmastoaktivisti Tim Crosland myöntää professori Spicerin teesit oikeansuuntaisiksi.

SUOMEN UUTISET