Maahanmuuton rajoittaminen ei ole ristiriidassa ihmisoikeuksien kanssa. Se on tehtävä hyvinvointiyhteiskunnan säilyttämiseksi. Nykylinjan jatkaminen on vastoin sekä ruotsalaisten, että maahanmuuttajien etua. Sosialidemokraattien maahanmuutto- ja pakolaispolitiikka on ollut aivan liian tunnepitoista. Näin lataa Expressenin mielipidesivulla kunnallisneuvos Stefan Pålsson.

Sosialidemokraatti, kunnallisneuvos ja vaikuttaja Stefan Pålssonin mukaan maahanmuuttoon on tähän päivään asti suhtauduttu aivan liiaksi tunnepohjalta.

Maahanmuuttoa pitäisi käsitellä – kuten kaikkia muitakin yhteiskunnallisia asioita – myös numeroiden ja tosiasioiden perusteella. Vaikka se voikin olla joillekin tovereille tuskallista.

– Vaikeuksissa olevat kunnat ovat eriytyneet yhä pahemmin ja sosiaalimenot niissä ovat täysin karkaamassa käsistä, Pålsson kirjoittaa.

– Tämä tapahtuu tilanteessa, jossa vanhusten tarvitseman hoidon määrä kasvaa ja yhä useamman lapsen on päästävä kouluun. Lopputulema ovat kuntien sosiaaliset ongelmat ja talouden todelliset haasteet.

Ruotsin tehtävä itse päätöksensä

Sosialidemokraatit ovat pitkään olleet sillä linjalla, että EU:n pitäisi pystyä jakamaan turvapaikanhakijat unionin jäsenmaiden kesken. EU:n pitäisi ottaa ylipäänsä enemmän vastuuta pakolaisista ja hallitsemattomasta maahanmuutosta.

Tässäkin suhteessa Pålsson on demaripuolueen musta lammas ja ajattelee toisin: oma tupa, oma lupa.

– Ruotsin on itse tehtävä omat päätöksensä, eikä odotettava EU:n mahdollisia ratkaisuja joskus tulevaisuudessa. Ruotsin on siis itse osattava päättää, kuinka monta maahanmuuttajaa voimme ottaa vastaan, erikoista puhetta demariksi päästelevä Pålsson alleviivaa.

Tosiasiat laskettava ensin yhteen

Ruotsin maahanmuuttopolitiikan pitäisi ottaa huomioon hyvinvointiyhteiskunnan moninaisuus, joka koostuu asumisesta, terveydenhoidosta, työllisyydestä ja kestävästä kehityksestä. Vasta kun nämä tosiasiat on laskettu yhteen ja huomioitu, voidaan päättää uusien tulokkaiden määrästä.

Ja maahanmuuttajien määrää pitää Pålssonin mukaan lähtökohtaisesti rajoittaa, kuten Tanskassa on jo tehty.

– Silloin voimme taas keskittyä eriarvoisuuden vähentämiseen, huolehtia vanhuksista ja rakentaa kestävän turvaverkon täällä pitkään asuneille ruotsalaisille sekä heille, jotka haluamme Ruotsin kansalaisiksi, Pålsson summaa.

SUOMEN UUTISET