

Elinkeinoelämän keskusliiton EU-vaalipaneelin juonsi Ylen Marja Sannikka. / Kuvakaappaus EK:n streamista
EK:n paneelissa puitiin ilmastokysymyksiä, Halla-aho puhui kotimaisten sellutuotannon puolesta
Elinkeinoelämän keskusliiton eurovaalipaneelissa käytiin läpi muun muassa ilmastoasioita. EK vaatii sitoutumista hiilineutraaliin yhteiskuntaan vuoteen 2050 mennessä, mutta korostaa, että EU:n on pystyttävä sitouttamaan myös maailman muut suuret taloudet päästövähennyksiin. Perussuomalaisista tenttiin osallistui puheenjohtaja Jussi Halla-aho.
Keskiviikon paneeliin osallistuivat myös Heidi Hautala, Eero Heinäluoma, Mauri Pekkarinen ja Henna Virkkunen.
EK:n hallituksen puheenjohtaja Pekka Lundmark kertoi avajaispuheenvuorossaan, että EU:n on päätettävä pitkän aikavälin ilmastotavoitteensa tämän vuoden aikana. EK:n näkemys EU:n ilmastotavoitteista on hyvin kunnianhimoinen:
– Meidän mielestämme EU:n pitäisi sitoutua hiilineutraaliin yhteiskuntaan vuoteen 2050 mennessä, Lundmark sanoi. Jäsenmaat eivät ole vielä yksimielisiä siitä, onko tavoite realistinen ja voidaanko siihen sitoutua. Meidän mielestämme pitää voida.
EK:n puheenjohtaja totesi kuitenkin, että EU voi kulkea edellä, mutta ei voi yksin tehdä riittävästi ilmastomuutoksen hillitsemiseksi.
– Euroopan on löydettävä keinot sitouttaa maailman muut suuret taloudet kasvihuonepäästöjen vähentämiseen, Lundmark sanoi.
Lundmark korosti sitä, että Kiina, Intia ja Yhdysvallat on saatava mukaan vähentämään päästöjään.
Paneelikeskustelussa hiilitulleista puhuttaessa myös perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho toi esille suurimpien saastuttajien roolin.
– Kiinassa ja Intiasssa päästöt kasvavat räjähdysmäisesti koko ajan, Halla-aho muistutti.
– Päästökauppa on sysännyt teräksen tuotantoa Kiinaan, mikä ei ole hyvä asia.
Sama pätee Halla-ahon mukaan sellutehtaisiin, joista on hallitusneuvottelujen yhteydessä puhuttu paljon.
– On parempi vaihtoehto, että Suomi tuottaa kestävällä ja vastuullisella tavalla sellua täällä, kuin että annetaan Kiinan parturoida Etelä-Aasian sademetsiä ja tuottaa se sama tuote siellä, Halla-aho kiteytti.
Videotallenne EK:n kevätkokouksen vaalipaneelista on katsottavissa tästä linkistä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho ottaisi käyttöön hiilitullit EU:n ulkorajoilla: Tullit suojelevat eurooppalaista työtä halpatuonnilta ja ohjaavat samalla kiinalaista teollisuutta ympäristöystävällisempään tuotantoon
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.