

MATTI MATIKAINEN
Elo: Akava suhtautuu kielikokeiluun vanhanaikaisesti
Vapaaehtoisen ruotsin kielikokeilun lausuntokierros päättyi viime perjantaina. Muun muassa Lapin aluehallintovirasto ja Inarin kunta suhtautuvat kokeiluun hyvin myönteisesti. Esimerkiksi Akava, Helsingin ylipisto ja Suomen kieltenopettajien liitto (SUKOL) torjuvat esityksen.
– Käytännön tasolla kielikokeilua kannatetaan, ylätasolla vastustetaan. Tehdäänkö päätöksiä kansalaisten vai instituutioiden ehdoilla, on olennainen kysymys, perussuomalaisten kansanedustaja ja eduskuntaryhmän kielivapaustyöryhmän jäsen Simon Elo sanoo.
“Ruotsin kielen asemasta tullut tabu”
Kielikokeilu tarjoaa 2 200 koululaiselle mahdollisuuden valita toisen kotimaisen kielen tilalta jokin toinen kieli. Toisen kotimaisen opiskeluun ei velvoiteta myöskään ammattikoulussa tai lukiossa. Yliopistossa kielestä on mahdollista hakea vapautusta tai suorittaa toisen kotimaisen opinnot vasta tuossa vaiheessa, jos tarkoituksena on suunnata virkamiesuralle.
– Akavan, Helsingin yliopiston ja SUKOLin kannat ovat menneestä maailmasta. Ruotsin kielen asemasta on tullut tabu ja pysyvä monumentti, jota ei ole oikeus kyseenalaistaa ja johon ei sallita minkäänlaista kajoamista.
– Suhtautuminen muistuttaa aivan muunlaisen yhteiskunnan toimintaa kuin maamme mielipidejohtajat yleensä haluavat maastamme viestittää. Tässä yksittäisessä asiassa asiantilan muuttumattomuus onkin arvo, vaikka tosiasiat edellyttäisivät aivan muunlaisia ratkaisuja, Elo ihmettelee.
Kansan mielipidettä väheksytään
Åbo Akademin sekä Tampereen ja Turun yliopistojen tutkimuksen (2014) mukaan kolme neljäsosaa Suomen kansalaisista haluaisi eroon pakollisesta kouluruotsista ja yli 60 % kokee, että koulussa olisi hyödyllisempää opiskella jotakin muuta kieltä kuin ruotsia.
Inarin kunta kirjoittaa lausunnossaan, että ”malli, jossa kaikissa suomenkielisissä kouluissa opiskellaan samoja pakollisia kieliä, ei ole enää toimiva”, matkailukunnissa muiden kielten osaamiselle on enemmän tarvetta.
– Kansan mielipidettä ja arviointikykyä suorastaan väheksytään kielikysymyksessä. Ylätasolla uskotaan tiedettävän paremmin. Perussuomalaiset on politiikassa nimenomaan taistelemassa tällaista ajattelua vastaan, pohtii Elo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Elo ja Savio: Pakkoruotsista vapautumisen ensimmäinen askel otetaan tänä vuonna

Elo: Ruotsin osaamisella ja pakollisella yo-kokeella ei yhteyttä
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.