Perussuomalaisten kansanedustajat ja kielivapaustyöryhmän jäseninä toimivat Simon Elo ja Sami Savio ovat tyytyväisiä eläkkeellä olevien opetusneuvoksien Anna-Kaisa Mustaparran ja Liisa Jääskeläisen mielipidekirjoitukseen Helsingin Sanomien verkkosivuilla.

Mustaparran ja Jääskeläisen mukaan ”Pohjoismaiden ulkopuolella suomella ja ruotsilla on vähän käyttöä. Suomen kielitaitovarannon korjaaminen edellyttää ruotsin kielen pakollisuudesta luopumista.” Lopuksi opetusneuvokset toteavat, että ”jokaista suomenkielistä ei tule enää pakottaa lähes identtiseen kielitaitoprofiiliin.”

– Tarvitaan näköjään eläköityminen, että voi kertoa perustellun kriittisen mielipiteensä kielipolitiikasta. Toivottavasti opetusneuvoksia ei leimata, vaan heidän esityksensä otetaan vakavasti, Elo sanoo.

– On erinomaisen hienoa, että perussuomalaisten vaatimus kielitaitomme kehittämiseksi saa tukea arvovaltaisilta tahoilta. Työmme kohti kansalaisia palvelevaa järkevämpää kielipolitiikkaa etenee. Hallitusohjelmaan kirjattu kielikokeilu pitää käynnistää pikaisesti ja mahdollisimman laajana, Savio vaatii.

”PS:n ohjelmassa jo kauan”

Pakkoruotsista vapautumisen ensimmäinen askel otetaan tänä vuonna, kun alueellinen kielikokeilu käynnistyy eri puolilla Suomea. Perussuomalaiset on perustanut kielivapaustyöryhmän tarkkailemaan kokeilun edistymistä ja valmistelemaan suunnitelmaa siitä, kuinka kielivapaus voitaisiin toteuttaa eli pakkoruotsi lakkauttaa tulevaisuudessa koko Suomessa.

– Vapaaehtoinen kielivalinta on sisältynyt jo kauan perussuomalaisten ohjelmaan, ja siihen liittyvä kokeilu on kirjattu vaatimuksestamme myös nykyiseen hallitusohjelmaan. Kielikokeilu on yksi askel kohti vapaata kieltenopiskelua. Vapaaehtoisuus johtaa parempiin oppimistuloksiin, ja monipuolinen kieltenosaaminen palvelee vientiyritystemme kilpailukykyä, Savio toteaa.

Pakkoruotsia ei tarvita

Pohjoismaiden neuvoston jäsenenä toimiva Elo ei ymmärrä näkemystä, jonka mukaan pakkoruotsia tarvitaan Pohjoismaisen yhteistyön vuoksi.

– Pohjoismaiden Neuvoston Suomen valtuuskunta esittää, että suomen kielestä tehtäisiin neuvostossa tasavertainen työkieli. Esitys on saanut vahvan kannatuksen. Kielitaidosta on aina hyötyä, mutta suomenkielinen suomalainen on aivan yhtä pohjoismaalainen kuin muutkin, Elo linjaa.

Perussuomalaisten kielivapaustyöryhmään kuuluvat Sampo Terho (pj.), Juho Eerola, Simon Elo, Ritva Elomaa, Laura Huhtasaari, Sami Savio ja Ville Tavio.

SUOMEN UUTISET