Ministeri Sanni Grahn-Laasonen kertoi lauantain (17.12.) Helsingin Sanomissa, että hallitusohjelmassa sovittu vapaaehtoisen ruotsin kokeilu tulisi koskemaan vain paria kuntaa.

– Tämä on uskomatonta! Perussuomalaiset ei tule hyväksymään näin mitätöntä kokeilua. Hallitusohjelmassa ei sovita mistään mitättömyyksistä. Hallitusohjelmaan kirjatut asiat ovat merkittäviä sopimuksia. Halveksuuko ministeri Grahn-Laasonen yhdessä sovittua hallitusohjelmaa? kysyy perustuslaki- ja sivistysvaliokuntien jäsen Kimmo Kivelä.

– Olin mukana hallitusneuvotteluissa sopimassa nimenomaan kielikokeilusta. Sovittiin että mennään eduskunnan antaman ponnen mukaan ja kokeilu ulottuu laajalle alueelle. Ministeri on nyt aivan omilla linjoillaan, ei hallituksen linjalla.

”Turha vedota perustuslakiin”

Ruotsi tuli pakolliseksi 70-luvulla silloisen opetusministeri Johannes Virolaisen käymän poliittisen kaupankäynnin seurauksena.

– On turhaa vedota perustuslakiin pakkoruotsin säilyttämiseksi, Kivelä toteaa.

– Viime päivien keskustelut ruotsinkielisten palveluiden turvaamisesta Vaasan ja Seinäjoen alueella osoittavat, että koulussa opittu ruotsi ei edes riitä ruotsinkielisten mielestä palveluiden turvaamiseen. Mitä mieltä on ruotsin pakollisessa opiskelussa koko Suomessa? perussuomalaisten eduskuntaryhmä ihmettelee.

”Ruotsi taitaa olla ministerille sokea piste”

Perussuomalaisten mielestä on ihmeellistä, että samassa Helsingin Sanomien haastattelussa ministeri ei näe mitään ongelmaa biologian, kemian tai fysiikan opiskelujen vapaaehtoisuudelle lukiossa, vaikka aineiden poisjättäminen sulkee lukuisia uramahdollisuuksia pois.

– Ruotsi taitaa olla ministerille sokea piste. Mitenkään muuten tätä ei ole mahdollista selittää, Kivelä pohtii.

– Perussuomalaiset aikoo pitää huolen, että ruotsin kielen vapaaehtoisuuden kokeilu alkaa riittävän laajalla alueella, jotta on mahdollista arvioida, kuinka kielikokeilu vaikuttaa kielivalikoiman monipuolistumiseen ja motivaatioon opiskella vieraita kieliä. Suomalaisnuorten on vihdoin saatava mahdollisuus monipuolistaa kielitaitoaan. Jäämme pahasti muita maita jälkeen, koska olemme niin sidottuja ruotsin opiskeluun.