Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho tyrmää SDP:n entisen kansanedustajan Mikael Jungnerin arvostelun suomen kieltä kohtaan. Jungner kirjoitti Facebookissa mm. pitävänsä suomen kieltä ”taakkana”.

– Jungner esittää täysin poskettomia väitteitä siitä, että suomen kieli kehittyisi hitaasti, kaventaisi ajattelua sanojen vähyyden takia tai olisi rakenteeltaan erityisen poikkeava kieli. Kuten kielitieteilijät ovat todenneet, kyseiset väitteet eivät pidä paikkaansa, sanoo Terho.

Arvokas osa kansallista identiteettiä

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän johtajan mielestä suomen kieltä on vaalittava yhtä lailla tieteen ja sivistyksen kielenä, kuin myös suomalaisia yhdistävänä tekijänä. Suomen kielen asema on siten turvattava koulutuksessa ja tutkimuksessa.

– Suomen kieli on arvokas osa suomalaisten kansallista identiteettiä ja kulttuuria. Voimme olla ylpeitä omasta kielestämme, joka ylläpitää kansan yhtenäisyyttä ja omalaatuisuutta. Suomen kielen ja suomenkielisen kulttuurin tulee olla Suomen valtion voimakkaassa suojeluksessa, koska kukaan muu ei kieltämme ja kulttuuriamme ylläpidä suomalaisten puolesta, Terho jatkaa.

Luovutaan pakkoruotsista

Jungner esittää kirjoituksessaan lisäksi englannin ottamista Suomen kolmanneksi viralliseksi kieleksi ja pakkoenglantia heti esikoulusta lähtien.

– Suomalaisten kielitaitoa on vahvistettava ennemmin vapaaehtoisuuden kautta, toteaa Terho.

– Luopumalla pakkoruotsista ja mahdollistamalla vieraiden kielten valinnanvapaus suomalaisten kielitaito monipuolistuisi ja kielten opiskelun motivaatio paranisi. Hallituksen alueelliset kielikokeilut ovat jo tärkeä ensiaskel kohti kielivapautta.

Terho on myös suomen kieltä ja kulttuuria vaalivan Suomalaisuuden Liiton puheenjohtaja.

SUOMEN UUTISET

Tagit